Metoda přípravy kávy je pro výsledek stejně důležitá jako druh použitých kávových zrn. Klíčovým prvkem při přípravě kávy je zalití kávy téměř vařící vodou.
Francouzský lis je vysoká skleněná nádoba, ačkoli někdy bývá i z nerezové oceli. Kovovou tyčinkou je poklička spojená s kovovým síťovým filtrem. Nahrubo mletou kávu nasypete na dno nádoby a zalijete vařící vodou. Po asi 4 minutách, když je káva spařená, zatlačíte filtr dolů ke dnu.
U automatického překapávače nalijete vodu do nádržky a středně hrubě mletou kávu dáte na filtr. Jednorázové filtry se vyrábějí z papíru, avšak některé kávovary mají vestavěný kovový filtr. Kávovary mívají různé nastavení a ovládání, od obyčejného zapnutí až po volbu teploty a tlaku.
Komerční kávovary mívají nádrž, ve které se voda ohřeje téměř okamžitě. U tohoto typu dáte mletou kávu na filtr a nalijete do nádrže požadované množství vody. Jakmile dáte skleněnou nádobu pod filtr, vaření kávy začne.
Kávovary na jednu porci se liší od malých automatických kávovarů. Jsou k nim speciální „kapsle“ mleté kávy, které se dají koupit už zabalené ve filtru podobně jako čajové pytlíky. Takovou kapsli umístíte na filtr a spustíte kávovar. Káva se uvaří přímo do připraveného hrníčku.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu