Šlehač proti mixéru

Jak mixér tak šlehač slouží k míchání surovin, ale každý z nich v kuchyni slouží jinému účelu. Šlehače se nejčastěji používají na vejce nebo ke šlehání tekutých surovin.

Metly šlehače se příliš neliší od klasického ručního nástroje šlehače. Mixéry jsou jejich větší a těžší příbuzní a spojují funkce kuchyňského robotu s funkcí hnětače. 

Šlehače.

Šlehač se drží v ruce a obsluhuje ručně. Rotující metly nejsou ostré, protože jejich úkolem je překládat a šlehat. Šlehač ovládáte otáčením kličky po jeho straně, čímž metly pomocí koleček roztočíte. Ručně ovládané šlehače Vám umožňují větší kontrolu nad rychlostí a intenzitou šlehání, která je potřebná při míchání a přípravě citlivých ingrediencí, omáček nebo šlehačky.

Hnětače. 

Stejně jako ručně poháněné šlehače mají i elektrické ruční hnětače dvě metly, ale navíc k nim lze připojit nástavce na jiné funkce. Tento typ hnětače můžete držet v ruce nebo ho připevnit ke stojanu. Hnětače slouží ke spojování surovin na řídká těsta, např. na koláč. Těžší hnětače mohou zpracovávat hustší suroviny a těsta.

Použití.

Šlehače a hnětače se používají na zapracování vzduchu do potravin při jejich přípravě a dávají Vám přitom větší kontrolu nad rychlostí a silou, kterou působíte na suroviny. Například při přípravě sněhu z vaječných bílků zapracování vzduchu do něj způsobí, že se těsto po zahřátí lépe zvedá, pak vejce ztvrdne a zachová si svoji tloušťku.
Příprava sněhu z bílků ze začátku vyžaduje pomalé tempo. Od střední rychlosti se přesunete k vyšší tím, že zvýšíte frekvenci úderů, až se bílky začnou měnit v pěnu. Příliš našlehané bílky se ale rozpadají, roztékají, bortí nebo při pečení nenabudou. Rozdíl mezi dokonalým sněhem a přešlehaným sněhem se skrývá v sekundách.
Elektrické hnětače umožňují udržet stálé tempo, které bílky vyžadují, bez toho, abyste si namáhali ruku, malá množství bílku však musíte šlehat ručně, abyste předešli jejich přešlehání. Síla mixéru by neumožnila takovou jemnou rovnováhu podmínek, jaká jsou potřebné k tomuto úkolu.

Mixéry.

Mixéry jsou elektrické spotřebiče. Základna přístroje obsahuje motor, který roztáčí vysokou rychlostí ostré čepele. Mixéry spojují suroviny a drtí velké pevné kusy potravin na menší kousky. Obvykle nabízejí více možností konzistence, v jaké bude výsledný produkt. Mixéry zvládnou i tvrdé suroviny, např. drtí led, melou kávu a sekají oříšky na oříškové máslo. Mixéry také rozmělňují ingredience na kaši nebo na tekutinu a mixují tekutiny.
Ponorné mixéry (tyčové mixéry) mají motor v horní části podlouhlého zařízení a čepele v dolní. Díky tomu je možné je ponořit do hrnce nebo do mísy a tam mixovat suroviny.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články