které se na spotřebě elektřiny podílejí velkou měrou, je třeba zvolit správný typ, který svým objemem vyhovuje potřebám domácnosti. Příliš velké a kapacitně nevyužité spotřebiče způsobují zbytečné energetické ztráty. Chladnička by také neměla stát v blízkosti sporáku nebo topného tělesa. Čím vyšší je teplota okolí, tím vyšší je spotřeba energie na to, aby se uvnitř udržela požadovaná teplota. Výrazný vliv na celkovou spotřebu elektřiny má i časté otevírání lednice. Pokud nemáte chladničku a mrazničku s automatickým odmrazováním, pravidelně odstraňujte námrazu z výparníku. Námraza výparník tepelně izoluje a snižuje chladící výkon.
Energeticky náročné jsou i moderní sklokeramické varné desky. V novostavbách jsou většinou jedinou alternativou spotřebiče na vaření. Výhodnější alternativou je indukční sklokeramická deska. Ušetřit se dá i díky správným návykům při vaření a pečení. Čtyřikrát méně energie spotřebujete při vaření s pokličkou. Na vaření je také třeba používat nádoby s celou plochou přiléhající k topné ploše. Průměr dna hrnce má odpovídat průměru varné zóny nebo desky. V případě, že máte elektrický sporák s vícestupňovou regulací, určitě ji využívejte. Při zapnutí desky zvolte nejvyšší stupeň, po dosažení potřebné teploty přepněte na nižší. Na nižší stupeň můžete regulátor přepnout i pár minut před dovařením, čímž využijete zbytkové teplo varné zóny.
Ušetřit můžete i používáním rychlovarné konvice, která díky rychlosti ohřevu nabízí úspornější způsob ohřívání vody než plynové či elektrické varné desky. Zahřívejte však jen takové množství vody, jaké potřebujete, abyste zbytečně neplýtvali.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu