Tipy na skladování kávy

Abyste udrželi čerstvost a vůni kávy, je podstatné její skladování.

Ať už skladujete mletou kávu nebo kávová zrna, musíte se řídit některými zásadami, aby si káva udržela nejvyšší aroma a čerstvost.

Tipy na skladování kávy.

Základním pravidlem, které si musíte u skladování kávy pamatovat, je, že nepřítelem kávy je vzduch. Káva začne ztrácet svoji vůni 6 hodin po upražení. Čím více káva přijde do kontaktu se vzduchem, tím více ztratí své aroma.

V zájmu čerstvosti a vůně chuti kávy se řiďte těmito všeobecnými pravidly:

  • Neskladujte kávu ve skleněných nádobách, protože do nich proniká vzduch.
  • Denní dávku kávy nezmrazujte. Vlhkost zhoršuje její aroma.
  • Nenechávejte kávu u trouby. Horkem také ztrácí káva vůni.
  • Nedávejte kávu do ledničky. V ledničce bývá spousta pachů, které káva všechny absorbuje. Z tohoto důvodu je praktické užívat použitou kávovou sedlinu na odstraňování pachů z ledničky.
  • Skladujte kávu ve vzduchotěsných nádobách.
  • Kávu nechávejte na tmavém, chladném místě.
  • Kupujte jen tolik kávy, kolik spotřebujete za jeden až dva týdny.  Po uplynutí této doby káva ztratí většinu svojí vůně. 
  • Pokud kávu nespotřebujete do dvou týdnů, dejte ji do mrazáku.
  • Když jednou kávu vyndáte z mrazáku, neměli byste ji už dávat zpátky. Kontaktem s vlhkostí ztratí svoji vůni.

Zásady pro skladování zelených zrn.

  • Spotřebitelé si nekupují zelená (nepražená) zrna, ale pražírny ano. Pro ty, kdo praží kávu, platí odlišná pravidla při jejím skladování. Káva obvykle bývá v pytlích po 75 kg. Kávová zrna můžete skladovat celé roky, pokud nejsou vystaveny horku nebo vlhku. Dokonce se říká, že káva je časem lepší.
  • Při skladování zelených zrn byste měli nechávat pytle nebo krabice na policích, které jsou nad podlahou a při otvírání pytle ho otvírat provázkem. Nepoužívejte nůžky.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články