Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá drátěný košík. Na sporáku se zahřeje olej a jeho teplota se sleduje speciálním teploměrem.
Elektrické fritézy.
Elektrické fritézy mají vestavěný termostat, takže teplotu oleje nemusíte měřit ručně. Typem se liší od jednoduchého elektrického hrnce až po velké fritézy na celou krůtu. Mohou mít prvky jako je víko, kterým se při fritování přikryjí, systém filtrace oleje a povrch, který se nerozpálí.
Plynové fritézy.
Plynové fritézy se používají na fritování velkého množství jídla. Typy pro domácnost zahrnují přenosné venkovní fritézy na ryby, velké fritézy na opékání masa nebo fritézy na krůtu.
Komerční fritézy.
Komerční fritézy jsou největším a nejtěžším typem fritéz navrženým na intenzivní každodenní používání v restauracích a rychlých občerstveních. Obvykle bývají plynové. Většinou mívají filtrační systém oleje a dva nebo více košíků na fritování, aby v nich šlo zároveň připravovat více dávek jídla nebo různé druhy jídla.