Stejně tak jako je mnoho druhů kávy, existuje i mnoho typů kávovarů. Na trhu je celá řada přístrojů v různých cenových hladinách, všechny sloužící k vaření kávy.
Některé potřebují elektřinu, zatímco jiné obsluhujete pouze ručně. Zde najdete různé typy kávovarů, které Vám poslouží v přípravě dobrého šálku jávanské kávy.
Většina kávovarů jsou překapávače používající filtr. Filtry se vyrábějí ve formě kornoutů nebo misek a jsou z papíru nebo z kovové síťky. Horká voda kape na namletou kávu a stéká filtrem do skleněné nádoby dole. Obvykle je talíř, na kterém nádoba stojí, zahřívaný, aby kávu udržel horkou. Vyrábí se v různých velikostech, na přípravu 1 šálku i na 20 šálků a více.
Kávovary na zrnkovou kávu se skládají ze tří součástí: ze zásobníku na kávová zrna, mlýnku a varné komory. V závislosti na tom, kolik kávy potřebujete připravit, kávovar namele 6-15g kávových zrn, svaří drť ve varné komoře a vypouští dávkovačem hotovou kávu. Použitá kávová drť (lógr) se potom přesune do zvláštního zásobníku. Tam se drť hromadí a občas potřebuje vysypat.
Další typ kávovarů používá POD neboli kávové kapsle, které obsahují přesně odměřené množství kávy na jeden šálek. Kapsle se zasune do přístroje, který kapslí protlačí vodu, a hotová káva vytéká dávkovačem do připraveného šálku.
Francouzské lisové kávovary (cafetière) jsou nejjednoduššími ze všech kávovarů. Mletá káva se dá na dno skleněné nádoby a ni se nalije horká voda. Kovový píst s připojeným filtrem se nasadí na horní část nádoby a pak se zatlačí směrem dolů, čímž se přitlačí mletá káva ke dnu nádoby. Z nádoby se káva nalévá přímo do šálků.
Filtrové kávovary jsou dalším ručním typem kávovarů. Mletá káva se dá do zásobníku v horní části a voda do nádržky naspodu. Pak se postaví kávovar na sporák, aby se voda zahřála – existují však i moderní elektrické verze. Při vaření se pára dostává skrz filtr nahoru, svaří mletou kávu, sráží se na vrcholu kávovaru a skapává zpátky dolů coby hotová káva.
Existují tři typy kávovarů na espresso: pumpové, pákové a pístové. Pumpové espresso využívá elektrickou pumpu, kterou vodu žene skrz kávovou drť až do šálku. Tento typ se tradičně používá v espresso barech i v mnohých domácnostech. Pákový a pístový kávovar dávají uživateli maximální kontrolu. Zatáhnutím za páčku připojenou k pístu může určit velikost tlaku vody, kterým proteče kávovou drtí. Stejně jako u pumpových espress i zde se káva nalévá přímo do šálků.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu