Typy kávovarů

Stejně tak jako je mnoho druhů kávy, existuje i mnoho typů kávovarů. Na trhu je celá řada přístrojů v různých cenových hladinách, všechny sloužící k vaření kávy.

Některé potřebují elektřinu, zatímco jiné obsluhujete pouze ručně. Zde najdete různé typy kávovarů, které Vám poslouží v přípravě dobrého šálku jávanské kávy.

Překapávače

Většina kávovarů jsou překapávače používající filtr. Filtry se vyrábějí ve formě kornoutů nebo misek a jsou z papíru nebo z kovové síťky. Horká voda kape na namletou kávu a stéká filtrem do skleněné nádoby dole. Obvykle je talíř, na kterém nádoba stojí, zahřívaný, aby kávu udržel horkou. Vyrábí se v různých velikostech, na přípravu 1 šálku i na 20 šálků a více.

Kávovary na zrnkovou kávu

Kávovary na zrnkovou kávu se skládají ze tří součástí: ze zásobníku na kávová zrna, mlýnku a varné komory. V závislosti na tom, kolik kávy potřebujete připravit, kávovar namele 6-15g kávových zrn, svaří drť ve varné komoře a vypouští dávkovačem hotovou kávu. Použitá kávová drť (lógr) se potom přesune do zvláštního zásobníku. Tam se drť hromadí a občas potřebuje vysypat.

POD, kávové kapsle

Další typ kávovarů používá POD neboli kávové kapsle, které obsahují přesně odměřené množství kávy na jeden šálek. Kapsle se zasune do přístroje, který kapslí protlačí vodu, a hotová káva vytéká dávkovačem do připraveného šálku.

Francouzský lis

Francouzské lisové kávovary (cafetière) jsou nejjednoduššími ze všech kávovarů. Mletá káva se dá na dno skleněné nádoby a ni se nalije horká voda. Kovový píst s připojeným filtrem se nasadí na horní část nádoby a pak se zatlačí směrem dolů, čímž se přitlačí mletá káva ke dnu nádoby. Z nádoby se káva nalévá přímo do šálků.

Filtrový kávovar

Filtrové kávovary jsou dalším ručním typem kávovarů. Mletá káva se dá do zásobníku v horní části a voda do nádržky naspodu. Pak se postaví kávovar na sporák, aby se voda zahřála  – existují však i moderní elektrické verze. Při vaření se pára dostává skrz filtr nahoru, svaří mletou kávu, sráží se na vrcholu kávovaru a skapává zpátky dolů coby hotová káva.

Espressa

Existují tři typy kávovarů na espresso: pumpové, pákové a pístové. Pumpové espresso využívá elektrickou pumpu, kterou vodu žene skrz kávovou drť až do šálku. Tento typ se tradičně používá v espresso barech i v mnohých domácnostech. Pákový a pístový kávovar dávají uživateli maximální kontrolu. Zatáhnutím za páčku připojenou k pístu může určit velikost tlaku vody, kterým proteče kávovou drtí. Stejně jako u pumpových espress i zde se káva nalévá přímo do šálků.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články