Pokud se chceme nastěhovat do nového bytu nebo zmodernizovat starší kuchyňské zátiší, určitě není marné začít chladničkou. I když si v ní svou polívčičku nepřihřejeme, můžeme vychladnout díky chlazeným nápojům a uchovat potraviny v dobré kondici, dokud na ně nepřijde řada. Taková sněhová královna musí mít kouzelně ledový úsměv, jinak by pohádka ztratila své kouzlo.
někdy provokativně oděné do technohábitu, jindy s posledními vymoženostmi techniky ukrytými pod kamufláží retrostylu. Najdou se i dámy z vybrané společnosti, které se bez rozpaků včlení do designové linie spotřebičů zvučných jmen. Pod přitažlivým vzhledem mají přichystanou plnou výzbroj. Vybrat si vůbec není jednoduché.
- kompresor zajišťuje chlazení pro okruh chladničky i mrazničky, ovládání pro chladničku a mrazničku je společné, obvykle se termostat nachází v chladničce. Mrazák nelze samostatně ovládat, má konstantní teplotu -18 ° C, na rychlozmrazování se používá samostatné tlačítko rychlozmrazování, po jeho stlačení se mraznička podchladí na -24 ° C - používá se pouze na zmrazování čerstvých potravin. Toto tlačítko je třeba po 24 hodinách nebo po zhasnutí červené signálky (alarm) vypnout.
- samostatný okruh chlazení pro chladničku a zvlášť pro mrazničku, dva samostatné termostaty. Výhodou je, že pokud odjíždíte na dovolenou, můžete vypnout chladničku a poběží pouze mrazák, nebo můžete vypnout mrazničku a poběží pouze lednice.
Jednokompresorové s elektroventilem - pracují jako dvoukompresorové, kompresor zajišťuje chlazení obou chladicích okruhů, ale elektroventil nahrazuje funkci druhého kompresoru na regulaci chladicího okruhu chladničky. Výhodou je šetření kompresorů, samostatné ovládání chladničky a mrazničky, ledničku lze během nepřítomnosti vypnout. Vypnutím mrazničky se vypíná celý spotřebič. Sortiment takových chladniček se rozšiřuje a postupně vytlačují dvoukompresorové chladničky.
• Rychlejším ochlazením se zabrání růstu a tvorbě bakterií.
• Rychlé zmrazení - mrazí i rovnoměrně, bez formování velkých krystalů ledu. Potraviny neztrácejí nutriční hodnoty, zachovají se šťavnaté a výživné.
• Rychlé obnovení teploty se v chladničce a mrazničce dosáhne díky cirkulaci studeného vzduchu.
• Každá lednice a mrazák je jinak široká a vysoká, jistá je jen hloubka 60 cm. Rozměry spotřebiče uvádějí výrobci takto: nejprve výšku a potom šířku a hloubku.• Víte, kolik budete v jedné domácnosti nejbližších pět let? Jste společenský typ, strpíte návštěvu příbuzných i na celý týden?Přemýšlejte a ať vám přitom pomáhá fakt, že na osobu připadá 50 až 60 litrů objemu chladicího prostoru a 25 litrů mrazicího.
Pak zvyšte nároky na objem mrazničky a v případě, že si koupíte dvoudveřový spotřebič, hledejte takový, který má mrazničku umístěnou ve vrchní části.Při doplňování zásob se nebudete muset tolik uklánět. • Naopak - ti, kteří ani přesně nevědí, co naposledy kromě ledu do chlazených nápojů zamrazili, ocení, když málo používaná mraznička bude spodním dílem spotřebiče.• Expertům, jejichž životní styl spočívá v urputném mrazení obětí zabijaček nebo kteří dokáží utratit polovinu výplaty za hlubokozmražené potraviny v hypermarketech, je určena mraznička s různými objemy.
dvoudveřových chladniček (mraznička nahoře / chladnička dole, chladnička nahoru / mraznička dole, samostatných spotřebičů), "hotová amerika" - chladničky Side by Side (jeden vedle druhého).
Nejúspornější je kategorie A, energeticky nejnáročnější je kategorie E. Za všechno může především volba kompresoru, typu a tloušťky izolační náplně a objemu chladničky.• Chladnička může mít jeden nebo dva kompresory. Dva kompresory znamenají samostatné ovládání chladicí a mrazicí části. V případě, že jeden selhal, ještě stále máme alespoň jednu část potravin v bezpečí. Dobrá zpráva: jsou výrobci, kteří sice vybavili chladničky jedním kompresorem, ale se dvěma chladícími okruhy a elektromagnetickým ventilem, který slouží k vypínání jednoho okruhu.
Ulehčení spočívá v beznámrazovém systému (Total No Frost, Frost Free atd..). • Vnitřní uspořádání odkládacího prostoru je stále více předmětem inovací výrobců. Důležitý je počet, výška a nastavitelnost mezi jednotlivými poličkami, počet a velikost boxů. Výhodou jsou přestavitelné přihrádky ve dveřích. Velká zásuvka na ovoce a zeleninu má obvykle posuvnou přihrádku, v některých modelech se nacházejí dvě malé zásuvky.• Důležitý může být i požadavek na vakuové uchovávání potravin (Ever Fresh) nebo na prodloužení trvanlivosti potravin v nulové zóně, která se u některých modelů může nastavit i na celý objem prostoru chladničky. • Dvířka "ověšené" lahvemi, vajíčky, léky, kosmetikou ... Zvyky jsou různé, a tak i výbava dvířek je přichystána na ledacos: řešením jsou odděleny snímatelné zásobníky s kryty nebo posuvnými dvířky. • Při chlazení jde o krátkodobé skladování potravin při teplotě 5 až 7 ° C. Mrazničky jsou určeny pro dlouhodobé skladování zmrazených potravin se standardní teplotou -18 ° C, na zmrazování čerstvých potravin je potřeba -24 ° C. Mrazničky jsou obvykle označovány hvězdičkami, tedy třídami mražení.Co hvězdička, to -6 ° C.
na ledničku nebo mrazničku s velkým užitným objemem. Stejně se celý vnitřek může proměnit na skladovací prostor s nulovou zónou (například s označením funkce VitaFresh), v níž potraviny při konstantní teplotě 0 ° C vydrží v čerstvém stavu déle než obvykle. • Stisknutím tlačítka "superchlazení" nebo "supermrazení" zajistíme většímu množství potravin v krátkém čase nejnižší teplotu. • Antibakteriální filtr očišťuje vzduch od bakterií, a tak se stará o zdravé klima v chladničce. Životnost filtru je šest měsíců.• Antibakteriální keramická úprava stěn s ionty stříbra chrání potraviny před nebezpečným dotykem se stěnou chladničky.
- tedy s integrovaným chladicím boxem? Je poměrně obtížné určit, který model je pro koho vhodný. Oblíbené jsou hlavně dvoudveřové chladničky s mrazničkou umístěnou dole, a proto je i nabízený sortiment těchto spotřebičů široký. Ve více parametrech jsou oba typy chladniček podobné - dosahují nejvyšší energetické třídy, obě jsou vybaveny antibakteriální povrchovou úpravou. Dvoudveřové spotřebiče umožňují výrobcům vytvářet technicky dokonalejší řešení. Například modely se dvěma kompresory umožňují regulovat teplotu v chladničce a mrazničce zvlášť. Ocení to především rodiny, které často cestují. Dvoudveřové spotřebiče bývají častěji vybaveny užitečnými doplňky či funkcemi: poličkou na lahve, velkými zásuvkami na zeleninu, filtrem na vodu zabudovaným přímo v dvířkách chladničky, beznámrazovou technologií Frost Free, displejem s ukazatelem vnitřní teploty.
Jsou stále více "in" volně stojící nebo "boom" jedné linie designu opět vrátil všechny spotřebiče do linek? V případě rekonstrukcí bytů jsou stále aktuální zabudované chladničky. V trendu, a tím i v nabídce jsou zejména volně stojící chladničky. Které typy chladniček mají větrání, které zajistí rovnoměrné chlazení potravin? Doba skladování čerstvých potravin závisí na nízké, rovnoměrné teploty a od úrovně vlhkosti. Jde o systém dynamického chlazení (DME), který eliminuje rozdíly v teplotě. Uvnitř celého objemu chladničky poskytuje volnost při umísťování potravin. Můžete je umístit na libovolné poličce nebo na libovolném místě v chladničce.
1. Chladíme jen kvalitní a čerstvé potraviny bez mechanického poškození nebo bez znaků kažení.Správně bychom měli už při jejich nákupu přihlížet k jejich trvanlivost.
2. Potraviny vkládáme do chladničky zabalené, očištěné, umyté.
3. Pro zdravý "život" potravin v chladničce je potřebný dostatečný prostor. Potraviny by měly být rozmístěny na poličkách rovnoměrně. Poličky nepřeplňujeme. Velké množství potravin vedle sebe funguje jako obal, izolace, která zabraňuje rychlému zchlazení a udržování chladu v potravině.
4. Pokud není chladnička vybavena systémem dynamického chlazení, který díky nucené cirkulaci vytvoří v chladničce jednotnou tepelnou zónu, je důležité respektovat specifické podmínky pro skladování jednotlivých potravin. Maso, ryby, mořské živočichy patří mezi potraviny nejcitlivější na teplotu. Měli bychom je uložit na nejchladnější místo v chladničce, kterým je spodní polička vzadu. Mléčné produkty mohou být skladovány na vyšším místě. Ovoce a zelenina, podobně jako masné výrobky, patří mezi potraviny citlivější na teplotu.
5. Pokud rádi vaříte a odkládáte jídla do chladničky v hrncích, měli byste pamatovat na to, že nejvhodnějším je nerezové nebo skleněné nádobí. Pozor na smaltovaný nádobí! Obitá místa mohou ve vlhkém a kyselejším prostředí korodovat, což znehodnocuje potravinu.
6. Zmrazujeme jen kvalitní a čerstvé potraviny. Kvalita potravin se v mrazničce nikdy nezvýší. Ani v nejkvalitnějších mrazničkách nedoporučujeme uchovávat pokrmy déle než jeden rok. Potraviny se vyplatí zmrazovat v malých porcích, v plochých balíčcích tak, aby mezi nimi mohl volně cirkulovat vzduch. Čím je pokrm rychleji zmrazený, tím méně se změní jeho výživná hodnota a chuť. Dvoukompresorová chladničky mají vyšší zmrazovací kapacitu, proto jsou pro domácnost vhodnější. Částečně nebo zcela rozmražené potraviny se musejí co nejdříve zkonzumovat nebo tepelně zpracovat. Nízká teplota sice potraviny konzervuje, ale nezničí přítomné mikroorganismy, které se po rozmrazení velmi rychle aktivují.
Moderní chladničky jsou vybaveny senzorovou technologií. Teplotní senzory neustále zjišťují teplotní změny způsobené naložením velkého množství čerstvých potravin nebo výpadkem elektrického proudu či nesprávným zavřením dveří. Senzory (6. smysl) kontrolují, vyrovnávají a udržují teplotu v optimální hodnotě pro chlazení či mražení různých druhů potravin. V chladničce jsou zabudovány dva senzory a v mrazničce jeden senzor, které reagují na okamžitou změnu teploty uvnitř daného prostoru. Získanou informaci doručí do kontrolní jednotky, která řídí činnost kompresoru. Optimální teplotu skladování dosáhne pětkrát rychleji než běžná chladnička. Zdravé klima v chladničkách zabezpečuje antibakteriální filtr. Filtr je umístěn do cirkulačního kanálu v samoodmrazovacích No frost chladničkách nebo do ventilátoru při klasických chladničkách s přímým chlazením. Cirkulovaný vzduch se filtruje a čistí mechanicky i chemicky - takto se sníží množství bakterií během jedné hodiny v celém prostoru chladničky o 60%. Chladnička a mraznička s funkcí No frost je vybavena speciálním zařízením MultiFlow - konstrukce distribučních vzduchových kanálů, která zabezpečuje dokonalé proudění chladného vzduchu v prostoru, a tak udržuje optimální teplotu v každém místě.
Chladnička s přímým chlazením Direct Cooling má automatické rozmrazování. Když kompresor pracuje, na zadní stěně chladničky se vytváří námraza, když je kompresor v klidu, námraza se rozpustí a vzniklá voda odteče žlábkem do misky nad kompresor, kde se teplem z kompresoru vypaří. Proces je nekonečný, ledničku v rámci údržby stačí zevnitř pouze utřít.Mraznička se rozmrazuje manuálně. Při námraze do 5 mm (větší námraza má za následek zvýšení spotřeby elektrické energie) musíme mrazničku vyprázdnit a vypnout. Odmražená voda se hromadí ve spodní části mrazničky, odkud steče žlábkem do přiložené nádoby. Pokud jednou týdně nakupujete různé mražené výrobky, výhodnější bude zásuvková mraznička s přehledným uspořádáním zásuvek. Kdo potřebuje větší zásoby, ocení truhlicovou mrazničku, která i při déle otevřených dveřích udrží chladný vzduch.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu