Alternativy k fritéze

Fritování je metoda přípravy jídla, kdy jídlo ponoříte do hluboké nádoby naplněné olejem nebo jiným tukem zahřátým na vysokou teplotu. Fritování při vysoké teplotě rychle uzavře povrch potravin, které si přitom zachovají svoji chuť a strukturu. Ve fritéze připravíte chutná jídla, ale může být nebezpečná a také zvyšuje obsah tuku v jídle.

Hluboká pánev.

Fritéza nabízí pohodlí díky vestavěnému teploměru a většina mívá víko, které umožní uchování oleje do dalšího použití. Zároveň se však většina fritéz obtížně čistí a je do nich potřeba více oleje než při obvyklém smažení. Hluboká pánev nebo železný hrnec jsou výbornou náhradou za fritézu. Použijte nádobu ze železa, které výborně drží teplo, nebo pánev či železný hrnec s hliníkovým dnem, které rovnoměrněji šíří teplo. Speciálním teploměrem se ujistíte, jestli olej dosáhl správné teploty. Pokud je potřeba košík, koupíte ho ve většině domácích potřeb ve velikosti odpovídající velikosti pánve.

Fritéza, ať už elektrická nebo domácí na sporáku, se dá často použít pouze na fritování a na nic jiného. Vyplatí se proto z finančních důvodů koupit víceúčelovou nádobu než pouze nádobu na fritování, čímž také ušetříte cenný prostor v kuchyni.

Fritování v železné nádobě.

Nejenže železná nádoba výborně drží teplo při fritování, kvalitní železná pánev se dá použít i na vaření bez tuku. Při přípravě masa nastavte nejprve vysokou teplotu, aby se opekl povrch masa a to si přitom udrželo svoji chuť a šťavnatost. Pak teplotu snižte a nechejte připravit vnitřek masa.

Smažení v troubě.

Smažení v troubě, pokud ho děláte správně, poskytne stejný výsledek jako fritéza, ale bez zbytečného nepořádku a kalorií navíc. Po vyhodnocení řady receptů na kuře smažené v troubě Vám dáváme dva konkrétní tipy, jak dosáhnout nejlepších výsledků. Kuře obalte v rozdrcených kukuřičných lupíncích, abyste získali krásný křupavý obal, a marinujte ho před obalením a pečením v podmáslí. Hranolky upečené v troubě budou křupavé i při minimálním použití oleje, který pouze nastříkáte na povrch pánve či hrnce. Rychlé pečení při vysoké teplotě imituje proces fritování. Pro větší křupavost při posledních minutách pečení přepněte troubu na grilování.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články