Tipy na fritování ve fritéze

Fritéza je užitečný domácí spotřebič. Jídlo se v ní usmaží snadno, rychle a je při tom zábava. Také se snadněji čistí než tradiční pánev na sporáku. Správná technika fritování je zásadní, aby jídlo dobře chutnalo. Když se budete řídit následujícími kroky při vaření a bezpečnosti, dosáhnete dobrých výsledků.

Vyberte si vhodný olej.

Při smažení ve fritéze je důležitý vhodný olej. Nejlepší je slunečnicový, řepkový nebo arašídový, protože mají vysokou teplotu přepalování. Pokud se však z oleje kouří stále, je příliš horký a jídlo v něm spálíte.

Použijte dostatek oleje.

Použijte dostatek oleje, aby přikryl všechno jídlo, které do fritézy vložíte. Pokud ho bude málo, jídlo se usmaží nerovnoměrně.

Kontrolujte teplotu.

Nejlepších výsledků při fritování dosáhnete, když bude olej mít 185 °C. Teplotu oleje můžete kontrolovat speciálním teploměrem. Udržováním správné teploty také předejdete tomu, aby se do jídla nevsáklo příliš mnoho oleje.

Opatrně vkládejte jídlo do fritézy.

Abyste se vyhnuli popálení nebo poprskání horkým olejem, buďte při vkládání jídla do fritézy vždy opatrní. Jídlo vkládejte kleštěmi nebo děrovanou naběračkou. Nikdy ho tam prostě neházejte. Stůjte co možná nejdál a noste přitom dlouhé rukávy, aby ochránily Vaše ruce.

Nenechávejte jídlo bez dozoru.

Jídlo se ve fritéze usmaží rychle. Cokoli budete připravovat, pozorně hlídejte, aby se to nespálilo. Nikdy nenechávejte fritézu bez dozoru.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…

Jak ve fritéze připravit hranolky

Jemně solené hranolky představují pro milovníky rychlého občerstvení velkou pochoutku. Spolu s řízkem nebo...
více…

Jak ve fritéze usmažit kuře

Kuře smažené ve fritéze je jídlo, které má rádo mnoho lidí. Fritéza usmaží kuře rovnoměrněji, protože je...
více…

Jak ve fritéze usmažit rybu

Lidé na celém světě mají rádi ryby. Existuje více způsobů, jak ryby připravit, mimo jiné i smažením ve...
více…

Fritovat ve fritéze nebo na sporáku?

Pokud často fritujete nebo pokud si doma chcete připravovat jídla jako z restaurace, fritéza Vám přijde vhod. Snadno v...
více…

Jak používat fritézu

I když jsme jako společnost stále více obezřetní vůči zdraví a snažíme se vyhýbat smaženým jídlům, stále...
více…

Jak použít domácí fritézu

Ať už se jedná o smažený sýr, cibulové kroužky v těstíčku nebo tradiční kuřecí řízky, při fritování...
více…

Alternativy k fritéze

Fritování je metoda přípravy jídla, kdy jídlo ponoříte do hluboké nádoby naplněné olejem nebo jiným tukem...
více…