Baterie ke kuchyňskému dřezu - výběr, ceny, údržba

Nejčastěji se setkáte s různými "stříbrnými" kuchyňskými bateriemi (matnými nebo lesklými), které se na první pohled zdají stejné, ale ve skutečnosti jsou z různých materiálů.

kuchyně, vodovodní baterie

Na povrchu

Baterie se totiž vyrábějí buď z mosazi, jejíž povrch je upraven nanesením vrstvy chromu, nebo z nerezavějící (chromniklové) oceli (tzv. nerez) - tehdy je materiál stejný na povrchu i v celém průřezu tělesa baterie. Oba druhy přitom mohou být lesklé (leštěná ocel nebo chrom) nebo matné (kartáčovaná ocel nebo satinovaný chrom). V případě nerezu přitom bývají levnější matné varianty, při chromu je to přesně naopak. Způsob čištění a běžné péče o baterie a zejména výběr čisticích prostředků třeba přizpůsobit materiálu povrchu baterie. Protože není vše nerez, co se leskne. I chrom má podobný stříbřitý lesk, ale na rozdíl od nerezu je mnohem méně odolný proti kyselinám. Pokud tedy na baterii s chromovým povrchem nalijete čistící prostředek určený na odstraňování nečistot a vodního kamene z nerezu či keramiky a necháte ho působit, výsledkem budou neodstranitelné fleky. Pochromované baterie třeba čistit čistou vodou a měkkým hadříkem a hned otřít dosucha. Případně můžete použít Jar nebo jiný neagresivní čisticí prostředek (přesněji doporučení najdete v instrukcích výrobce, které bývají přibaleny k baterii). Stejně neblahý vliv jako kyseliny mívají i abrazivní čisticí prostředky (prášky, ale i "krémové" a "tekuté" prášky a pod.), které poškrábou nebo zmatní stejně chromový i nerezový povrch, a pokud se náhodou dostanou až do kartuše, dokážou tam nadělat pořádnou pohromu.

Důvodem používání mosazi jsou zejména široké možnosti při jejím odlévání a tvarování,

proto jsou mosazné pochromované baterie na trhu ve velké převaze a dokáží nabídnout opravdu zajímavý design. Moderní chromové povrchy mívají speciální úpravu (vyhlazení mikroskopických nerovností), která brání usazování vodního kamene (např. Anti-plaque apod..), A tak je jejich čištění opravdu pohodlné a baterii stačí čas od času po použití utřít do sucha měkkým hadříkem.

Pod lesklým povrchem

Abychom však nezůstaly pouze na povrchu, Nahlédněme trochu i pod lesklý chrom (nebo nerez). Technická podstata a jádro kuchyňských baterií se vlastně shodují s "útrobami" baterií umyvadlových. Základ tvoří nejčastěji keramická kartuše, která se ovládá pomocí praktické páčky (přesněji plastovo-keramické kartuše, protože z keramiky jsou jen kluzné destičky, které musí odolávat opotřebení, pouzdro a ostatní části jsou plastové - i kvůli snížení hlučnosti). Druhou možností jsou tzv.. bateriové vršky (fungují na technickém principu ventilu). Ty tvoří základ klasických dvouventilových směšovacích baterií, při kterých se teplota vody a průtok nastavují pomocí dvou "kohoutků" (pokud bychom chtěli být důslední, v technickém slova smyslu jsou to ventily). Doslova drtivou převahu mají v kuchyních pákové baterie s keramickou kartuší. Důvod je jednoduchý - jsou praktičtější. Jednodušeji se s nimi manipuluje, kvalitní kartuše jsou téměř bezporuchové, mají vysokou životnost a nepotřebují skoro žádnou údržbu. I přes technické rezervy si udržují svůj okruh příznivců - většinu obdivovatelů starodávných či rustikálních interiérů - i dvojvrškové baterie. Uvnitř se tedy od koupelnových baterií neliší. Rozdíly jsou ve tvaru a pohyblivosti. Hlavní rozdíl je v tom, že rameno kuchyňských baterií je otočné a trochu jinak tvarované - delší a vyšší. Na obě tyto odchylky existují praktické důvody, které jistě netřeba vysvětlovat nikomu, kdo už někdy v životě myl nádobí či napouštěl vodu do vázy.

Myslete i na peněženku

V případě kuchyňských baterií to nemusí být jen prvoplánové porovnávání cen. Paradoxně totiž můžete u některých dražších bateriích ušetřit více. Existují totiž úsporné kartuše (tzv. ekokartuše), které dokáží omezit vaši spotřebu vody a tím vám šetří peníze sice po trošce, ale nepřetržitě několik let. Několik firmy mají v tomto případě své metody. Jako příklad můžeme uvést úspornou kartuši německé firmy Hansa - dvoupolohovou kartuši Hansaeco (v první poloze je průtok 5, ve druhé 13 l vody, což už je opravdu intenzivní oplachování). Princip spočívá v tom, že při pouštění vody se páčka přibrzdí v určité poloze (tzv. vodní brzda), ve které je průtok optimální, takže zbytečně nepouštíte vodu naplno, jak to svádí při běžných kartuších bez brzdy. Podobné "upozornění" či brzdu najdete i při pohybu páky v horizontálním směru. Kartuše vás tedy upozorní jednak na rozumný průtok vody, ale i na oblast, ve které je voda již příliš horká.

Podle čeho si vybrat?

Při výběru kuchyňské baterie vlastně nemáte v prodejně možnost všimnout si mnohem více než vnější vzhled a cenu. Technickou kvalitu při pohledu zvenčí posoudíte jen těžko. Podobně jako u mnoha jiných věcech lze tedy důvěřovat ověřeným značkám a firmám s tradicí. Při nich se totiž lze spolehnout na preciznost technického provedení, a tedy i dlouhou životnost, bezporuchovost a kvalitu. Důkazem spolehlivosti by přitom měla být i záruční lhůta přibližně pět let. Kromě toho vám při seriózní značce prodavač poskytne i fundovaný výklad, vysvětlení funkcí, doporučení a rady. Při firmě s tradicí se dá předpokládat, že pokud se vám o pár let něco na baterii pokazí, bude ještě existovat, dodávat náhradní díly a poskytovat odborný servis (např. na baterie Hansa dostanete originální náhradní díly ještě deset let poté, co byla série vyřazena z výroby, a všechny nové komponenty jsou kompatibilní i se starými sériemi z produkce této značky, které se už dávno přestaly vyrábět). O něco vyšší investice do kvalitní baterie se vám tedy vrátí v delší životnosti a bezproblémovém fungování. I renomované firmy přitom nabízejí baterie s celkem slušným cenovým rozptylem.
 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nahradí bambusová brčka konečně ta plastová?

Ve Spojených státech se denně použije více než 500 000 000 plastových brček. A kde skončí většina z nich?...
více…

Sprchový kout nebo vana? Jednoznačně sprchový kout!

Vana nebo sprchový kout? Každý máme jinou představu o osobní hygieně a relaxaci v koupelně. Přesto v mnoha aspektech...
více…

Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…

Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Keramický bazén se snadno udržuje a má velmi dlouhou životnost

S bazény to je stejně jako s dalšími věcmi dlouhodobé spotřeby. Je lepší si připlatit, než neustále sloužit levné...
více…