Bezpečnost při práci s fritézou

Fritézy se používají komerčně i v domácnostech na smažení celé řady potravin. Ačkoli fritézy jsou bezpečnější než stará metoda hrnce na sporáku, s jejich používáním jsou stále spojená určitá rizika.

Nebezpečí

Hlavní nebezpečí spojená s fritézami jsou popáleniny a oheň. Popáleniny vzniknou, když horký olej vystříkne nebo se vylije na kůži. Fritéza může začít hořet, když se převrátí, a zapálit věci kolem, anebo když se olej ohřeje natolik, že se vznítí.

Bezpečnostní prvky

Levnější fritézy mívají méně bezpečnostních prvků než kvalitnější fritézy. Když budete fritézu kupovat, zvolte takovou, která má nezahřívající se povrch, uzamykatelné víko a termostat na kontrolu teploty. Také existují modely, které se automaticky vypnou, když se olej přehřeje.

Bezpečnostní tipy

Před použitím nové fritézy si přečtěte návod na použití. Nekombinujte různé druhy tuků a nepřeplňujte košík ani fritézu. Hladina oleje by měla být mezi značkami pro minimum a maximum. Fritéza by měla stát na rovném povrchu, mimo dosah dětí a bez roztažených kabelů. Uchovávejte ji daleko od vody a hořlavých látek.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak ve fritéze usmažit kuře

Kuře smažené ve fritéze je jídlo, které má rádo mnoho lidí. Fritéza usmaží kuře rovnoměrněji, protože je...
více…

Jak ve fritéze usmažit rybu

Lidé na celém světě mají rádi ryby. Existuje více způsobů, jak ryby připravit, mimo jiné i smažením ve...
více…

Fritovat ve fritéze nebo na sporáku?

Pokud často fritujete nebo pokud si doma chcete připravovat jídla jako z restaurace, fritéza Vám přijde vhod. Snadno v...
více…

Jak používat fritézu

I když jsme jako společnost stále více obezřetní vůči zdraví a snažíme se vyhýbat smaženým jídlům, stále...
více…

Jak použít domácí fritézu

Ať už se jedná o smažený sýr, cibulové kroužky v těstíčku nebo tradiční kuřecí řízky, při fritování...
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Alternativy k fritéze

Fritování je metoda přípravy jídla, kdy jídlo ponoříte do hluboké nádoby naplněné olejem nebo jiným tukem...
více…

Domácí fritézy

Fritování je jednoduchá metoda, jak připravit chutné dobroty. Koupit si fritézu může být drahé, zvlášť pokud ji...
více…

Odstraňování mastnoty z fritézy

Fritézy se často využívají komerčně v řetězcích rychlého občerstvení i v jiných restauracích, kde...
více…

Jak odstranit z fritézy mastnotu

Ať už se jedná o fritézu doma nebo v restauraci, je známo, že se obtížně čistí. Abyste z fritézy odstranili tuk,...
více…