Chladnička aneb iglú v naší kuchyni

Místo, kde je chládeček i v létě, jedno z posledních míst odpočinku potravin před spotřebováním nebo vyhozením do kontejnerů. I tak se dají nazvat chladničky v našich domácnostech.

Chladnička aneb iglú v naší kuchyni

Bez újmy

Promysleli jste si už, kam s lednicí? Tak výborně. To je opravdu první krok k dobrému nákupu. Designéři a výrobci chladniček nám chtěli dát na výběr, tak si důkladně "pohráli" s rozměry a tvarem. Každá je jinak široká a vysoká, jistá je jen hloubka 60 cm. Víte, kolik lidí bude "krmit" váš nový pomocník? Zkuste spočítat členy domácnosti na příštích pět let, nezapomeňte ani na frekvenci návštěv mámy, tchyně, babičky a starých známých. Běžně platí, že na osobu připadá 50 litrů objemu chladicího prostoru ak tomu 25 litrů mrazáku. Třeba si rozmyslet i to, zda patříte k typům, co nakupují a vaří do zásoby, nebo máte v oblibě alespoň každý druhý den doplnit zásoby z obchodu za rohem. Jsou i tací experti, kteří pravidelně zazimují své miláčky ve spodních boxech chladniček. Kromě suchozemských želv to mohou být i mloci a o jiní "šťastlivci", kteří takto zaberou jedno kupé na několik měsíců v roce. Pak jsou i lidé, kteří dokáží celý nákup potravin vyřešit sortimentem z mrazicích boxů v hypermarketech. Důležitá je informace, že je zde stále větší nabídka kombinovaných chladniček: samostatná chladnička a mraznička s různými objemy. Rozhodnutí, zda je vhodnější malý mrazící box jako součást našeho "iglú na potraviny", nebo kombinovaná verze těchto pomocníků, opět závisí na životním stylu.

V zásadě si můžeme vybírat mezi

- jednodveřové chladničky
- dvoudveřové - mraznička nahoře + chladnička dole
- kombinované - chladnička nahoře + mraznička dole

Co ještě

Je jasné, že většinu existence tráví chladnička v plném provozu. Pak stojí za to zvážit i spotřebu elektrické energie.Nejúspornější je kategorie A, energeticky nejnáročnější je kategorie E. Za všechno může především volba kompresoru, typu a tloušťky izolační náplně a objemu chladničky. Dobré je vědět, že chladnička může mít jeden nebo dva kompresory.Proč dva? Pokud máme ve výbavě o kompresor více, výrobci tvrdí, že nám to přinese větší uživatelský komfort. O co jde? O samostatné ovládání chladící a mrazící části. V případě, že jeden selhal, ještě stále máme alespoň jednu část potravin v bezpečí.Jsou výrobci, kteří sice vybavili chladničky jedním kompresorem, ale se dvěma chladícími okruhy a s elektromagnetickým ventilem, který slouží k vypínání jednoho okruhu.

Den "D", tedy ta chvíle, kdy naše zásobárna si s konečnou platností zaslouží rozmrazit, vyčistit a zprovoznit,

patří do kategorie sportovních dnů ze školních dob. Pro někoho to může být dokonce laboratorní cvičení. Existuje nějaké zjednodušení nebo první pomoc pro nás méně odhodlané? Práci určitě usnadní beznámrazový systém, který může být označen jako "Total No Frost" nebo automatické odmrazování mrazničky "Frost Free".

Design

Ano, ano jde o vzhled ochránkyně potravin. Měla by být "šik" nejen zvenčí, ale i její vnitřní krása a moudré uspořádání úložného prostoru je důvodem k hlubšímu zamyšlení. Moje kamarádka mi zdůraznila, abych se nezapomněla v článku zmínit o tom, jak lituje, že si nezměřila výšku svého oblíbeného hrnce, ve kterém vyváří pro pětičlennou rodinu, a teď se jí do žádné poličky v nové chladničce nevejde. Důležitý je tedy nejen počet, ale i výška mezi jednotlivými poličkami, počet a velikost boxů, i to, zda je pro nás zajímavá požadavek na vakuové uchovávání potravin (jde to, pokud si koupíte spotřebič s tzv.. Ever Fresh). Výhodou jsou přestavitelné přihrádky ve dveřích a poličky uvnitř chladničky. Velká zásuvka na ovoce a zeleninu obvykle má posuvnou přepážku, v některých modelech se nacházejí dvě malé zásuvky.

Dvířka jsou kapitola sama pro sebe 

Vždyť chceme na ně "navěsit" lahve, vajíčka, máslo a aromatické potraviny. Někdo drží v chladu i léky a kosmetiku. Pak dobře poslouží oddělené snímatelné zásobníky s kryty nebo s posuvnými dvířky. Mrazicí části chladniček se navzájem odlišují klasickými přihrádkami nebo zásuvkami, kterými jsou vybaveny spíše větší spotřebiče a samostatné mrazničky.
Odkládací plochy se svítícími diodami patří k dalšímu vylepšení některých modelů. Toto osvětlení neposkytuje pouze příjemné světlo, ale stará se především o lepší osvětlení vnitřního prostoru. Svítící diody ozáří plochu nad odkládacími poličkami a i plochu pod nimi.

Je ti zima, děvenko?

Co se týká teplot: při chlazení jde o krátkodobé skladování potravin při teplotě 5 až 7 ° C.Mrazničky jsou určeny pro dlouhodobé skladování zmrazených potravin se standardní teplotou -18 ° C, na zmrazování čerstvých potravin se však používá teplota -24 ° C. Mrazničky jsou obvykle označovány hvězdičkami, tedy třídami mražení. Co hvězdička, to -6 ° C. Na světě jsou už takoví pomocníci na chlazení a mrazení, kteří se podle našeho přání mohou proměnit z kombinovaného spotřebiče s chladícím a mrazícím prostorem na lednici nebo mrazničku s velkým užitným objemem nad 250 litrů. Stejně se celý vnitřek může proměnit na skladovací prostor s nulovou zónou (například s označením funkce VitaFresh), v níž potraviny při konstantní teplotě 0 ° C vydrží v čerstvém stavu déle než obvykle. Díky elektronice lze nastavit různé kombinace chlazení a zmrazování. Pokud potřebujeme uložit větší množství potravin, stisknutím tlačítka "superchlazení", případně "supermrazení" zajistíme v krátkém čase uvnitř přístroje nejnižší teplotu.

Horké léto a automatický výrobník ledu?

Tak to by šlo, ale jen v případě, že investujeme do modelu, který má tuto funkci.

Bez nákazy

Zdravé "klima" v nejnovějších chladničkách zabezpečuje antibakteriální filtr. Jeho úkolem je filtrovat vzduch v chladničce. Cirkulovaný vzduch očišťuje od bakterií, a tak jsou potraviny v prostoru chráněny před nebezpečím šíření "nákazy". Životnost filtru je šest měsíců. Je i jiný způsob: jsou značky, které mají stříbro v chladničce - vlastně antibakteriální keramickou úpravu stěn s ionty stříbra. Potraviny jsou tak chráněny před nebezpečným dotykem o stěnu chladničky.

Rady

Na co by měli zákazníci pamatovat při provozu ledničky? Při provozu chladničky je důležité myslet na to, že potraviny se nesmějí dotýkat zadní stěny. Po zadní stěně totiž stéká do odtokového kanálku zkondenzovaná voda. Pokud je potravina (nebo její obal) přiložená na zadní stěnu, namrzlé části mohou zanést odtokový kanálek ​​a zkondenzovaná voda pak teče do prostoru chladničky. Nezapomínejte čistit i těsnění dveří, které bývá slepené od vyteklých tekutin, v důsledku čehož se může zlomit. Těsnění dveří není z gumy, ale ze speciálního plastu, který je citlivý na nečistoty.

Důležité je i pravidelné rozmrazování a čištění vnitřního prostoru chladničky

Častá otázka je, jak si změřit teplotu v interiéru chladničky. Nejpraktičtějším řešením je položit sklenici s vodou do středu chladničky a po 24 hodinách změřit její teplotu. Ideální teplota v chladničce je 5 až 7 stupňů C. Běžným problémem, především u vestavných spotřebičů, je nezajištěné odvětrávání, které předepisuje výrobce. Vlivem toho může dojít k zadření kompresoru v důsledku přehřátí. Na takový typ poruchy, který je zapříčiněn nedodržením návodu, se nevztahuje záruka výrobce.

Jak je to možné?

Může se stát, že ani teď někomu není jasné, na jakém principu ty potvory chladničky fungují. Tak tedy: umělé chlazení je založeno na fyzikálním poznatku, že kapalina, která se vypařuje, bere teplo ze svého okolí, čímž klesá teplota prostředí. Vypařující se tekutina tedy chladí. Pokud necháme vhodnou tekutinu s nízkým bodem varu odpařovat se v trubkách chladničky, ochladí se v ní uzavřený vzduch a potraviny, které jsme si do ní uložili. Vypařené tekutinu třeba zase zkapalnit, aby se mohla znovu chladit. Páry tekutiny se zkapalňují stiskem - kompresí v kompresoru. Ten pohání motor. Pokud motor nechceme trápit a zvyšovat spotřebu elektrické energie, tak poslechneme rady výrobců. Kvalitnější chladnička sice více snese, ale péče potřebuje také špičkový spotřebič.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Teplá voda - základ koupelnové pohody - 2.část

V praxi se dosud nejvíce používají zásobníky s nepřímým ohřevem teplé vody ve spojení s plynovým kotlem -...
více…

Teplá voda - základ koupelnové pohody - 1.část

Stabilní dodávka teplé vody dnes patří ke komfortu, bez kterého si už jen těžko dokážeme představit naši...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 2.díl

Troubu můžete "krmit" nejběžnějšími způsoby - tedy elektřinou nebo plynem - ona se vám za to odmění teplem,...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 1.díl

Tak neznámo, jak to vlastně s tou troubou je. Kdo to vymyslel, že je prý trouba duté těleso válcovitého tvaru ......
více…

Kuchyně od přípravy po finále

Pokud již máte dobře promyšlené, jaká by měla být vaše kuchyň, jste pevně rozhodnuti v otázkách jejího...
více…

Gril raclette a fondue v kuchyni

Slovo raclette pochází z francouzštiny a znamená seškrábnout. Původ jídla raclette, které je stále...
více…

Kuchyňské spotřebiče zabudované a samostatně stojící

Neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně je množství domácích spotřebičů. Rozhodnutí, kde a jak mají být...
více…

Od ručního strojku ke kuchyňskému robotu

Dříve než se přišlo na myšlenku pohánět kuchyňské strojky elektromotorem, v domácnostech se používaly strojky s...
více…

Parní pračka šetří čas, peníze i zdraví

Všichni, co jsme obdařeni ratolestmi, to známe. Množství prádla, které během týdne musíme vyprat, je velké a...
více…

Jak si vybrat chladničku

Když kuchyně, tak jedině s lednicí. V neustálém nasazení musí být každý den, měsíc či dokonce několik let....
více…