Čištění fritézy

Pokud hodně fritujete, zvažte koupi fritézy. Odstraníte tím nepořádek při fritování, jídlo se připraví rovnoměrně a olej zůstane ve fritéze, čímž se zmenší pravděpodobnost jeho vystříknutí nebo rozlití. Po několika fritováních nebo po fritování určitých jídel, jako jsou ryby, budete potřebovat vyčistit fritézu a vyměnit olej za čistý, což není obtížné.

Vyprázdněte fritézu.

Před čištěním nechejte fritézu zcela vychladnout. Až bude vychladlá, můžete vyjmout vnitřní nádobu, ve které je olej. Většina fritéz je pro snadnější čištění vyrobená tak, že můžete vyjmout vnitřní kovovou nádobu s olejem. Vylijte olej do plastové nádoby, uzavřete ji a dejte do odpadků. Nevylévejte olej pouze do plastového pytlíku, protože by mohl vytéct. Papírovými utěrkami vytřete z nádoby zbytky oleje.

Začněte čištěním vnitřku.

Vyjměte košík a dejte ho do dřezu s horkou vodou a čisticím prostředkem. Pokud je na kovovém košíku připečené jídlo, nechejte košík 15 minut odmočit, aby změklo. Žínkou pak košík vydrhněte. Pokud na něm stále drží zbytky jídla, nechejte ho odmáčet ještě pár minut. Naplňte kovovou nádobu fritézy do poloviny teplou vodou s čisticím prostředkem. Dávejte přitom pozor, abyste nenamočili topné těleso na dně nádoby. Většina nádob ve fritéze bývá vyrobena s nepřilnavým povrchem, takže se olej a zbytky jídla z ní budou snadno čistit. Vyčistěte vnitřek fritézy hadrem a žínkou. Nechejte košík a nádobu uschnout.

Čištění povrchu fritézy.

Při smažení ve fritéze se může olej dostat i na její povrch. Namočte hadr v teplé vodě s čisticím prostředkem, setřete povrch fritézy a odstraňte zbytky oleje nebo jídla. Utřete také vnitřní stranu víka, aby se k němu olej nepřipekl, čímž by se špatně odstraňoval. Nedávejte fritézy do dřezu s vodou, protože byste poškodili topná tělesa. Po umytí fritézu osušte. Povrch fritézy byste měli setřít po každém použití.

Vyčistěte filtr.

Po tom, co jste fritézu několikrát použili, může být filtr zanesen zbytky oleje. Vyndejte ho z víka.  Pokud nemáte nový na výměnu, vyperte ten starý. Můžete filtr buď nastříkat speciálním čističem na filtry, anebo ho vyprat v horké vodě s čisticím prostředkem. Nebude sice tak čistý jako nový filtr, ale odstraníte z něj většinu oleje a bude lépe fungovat.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vyčistit nerezovou fritézu

Odolná fritéza z nerezové oceli Vám umožní připravit celou řadu jídel rychle a bez toho, abyste museli použít...
více…

Jak vyčistit fritézu v restauraci

Každý zaměstnanec v kuchyni by měl znát způsob, jak vyčistit fritézu. V restauracích s velkým provozem mají...
více…

Jak vyčistit komerční fritézu

Když budete znát, jak správně vyčistit komerční fritézu, pomůže Vám to vést Váš podnik efektivněji. Nevhodná...
více…

Jak vyčistit domácí fritézu?

Domácí fritéza je pohodlný spotřebič, pokud potřebujete usmažit jídla jako jsou kuřecí křídla nebo hranolky....
více…

Jak vyčistit fritézu

Elektrická fritéza šetří čas mnoha kuchařům. Udržováním fritézy v čistotě a v dobrém stavu podporujete...
více…

Vhodné způsoby, jak vyčistit domácí fritézu

Domácí fritéza Vám umožní připravit rychle a snadno řadu jídel. Je však potřeba fritézu pravidelně čistit,...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…