Jak vybrat sekačku a křovinořez?

Pokud má trávník splňovat estetickou, rekreační a biotechnickou funkci, musíme ho pravidelně sekat, odstraňovat posečenou trávu, čistit a zavlažovat. Na první sekání trávníku začínáme myslet již s příchodem jara. K tomu však potřebujeme správnou sekačku i křovinořez.

S prvním sekáním začínáme v době, kdy tráva dosáhla výšky osm až deset centimetrů. Seká se na výšku pět centimetrů. Později se může kosení snížit na tři až pět centimetrů. Trávník se nikdy nezkracuje na více než o třetinu původní délky. Intenzivně trávníky vyžadují pravidelné sekání během vegetace, nejlépe jednou za týden. Tráva, která se seče často a nízko, rozprostírá listy více do šířky, pokrývá větší plochu a je barevně vyrovnaná.

 

Sekačky můžeme je rozdělit na:

- Vřetenové s ručním, elektrickým nebo benzinovým pohonem (zpravidla dvoukolová),

- Rotační elektrické nebo akumulátorové (zpravidla čtyřkolové),

- Motorové sekačky (bez nebo s pohonem),

- Sekačky se sedadlem a zahradní traktory.

U některých výrobců najdeme i sekačky - vznášedla, nebo i sekačku, která se při sečení sama přesouvá po zahradě.

 

Elektrickou nebo benzinovou?

Nejdůležitějším a logickým údajem, podle kterého si sekačku budeme vybírat, je velikost plochy trávníku. Často se mylně domníváme, že prvním důležitým údajem je cena. Pokud listujeme v katalozích nebo surfujeme po webu, osloví nás podstatně nižší cena elektrických sekaček začínající na hranici pár stovek korun, zatímco motorová sekačka s benzínovým motorem je asi dvakrát dražší. I provozní náklady hovoří ve prospěch elektřiny, avšak ani u nejvýkonnějších elektrických sekaček příkon zpravidla nepřekračuje 1 600 W. Provoz benzinového motoru je mnohem dražší (spotřebuje za hodinu přibližně jeden litr benzínu a přitom i mazací olej), ale její běžný výkon je dvou - až trojnásobný. Elektrický stroj se jednoduše startuje, neznečišťuje ovzduší a je oproti benzínovému mnohem méně hlučný. Pokud tedy máme trávník menších rozměrů - vše "mluví pro elektřinu".

Nevýhodou elektrických sekaček je samozřejmě závislost na energetickém zdroji a omezení sečené plochy délkou kabelu, který navíc musíme táhnout za sebou a pečlivě sledovat, abychom ho nepřesekli. Většina elektrických sekaček nemá poháněná kola, a musíme je tisknout. V poslední době je však v nabídce i sekačka (např. Husqvarna), která má pohon kol. Proto jsou ideální pro sečení ploch menších než 1 000 m2.

 

Na větší plochy

Majitelé rozlehlejších pozemků určitě využijí sekačky na benzínový pohon. Z nich si mohou vybrat stroje s dvoutaktním motorem, které jsou vhodné pro práci ve svažitém terénu. Dvoutaktní motor je však poměrně hlučný a znečišťuje okolí exhalacemi. Mnohem méně hlučné a ekologicky čistší jsou sekačky se čtyřtaktními motory. Kladou však větší nároky na majitele z hlediska údržby a doplňování oleje. Přední výrobci však již dnes vyrábějí prakticky modely pouze se čtyřtaktním motorem. Motorové sekačky se jednoduše ovládají, mají ergonomicky řešené ovládací prvky pro regulaci výšky sečení jednou rukou a jednoduché vyprazdňování sběrného koše. Největší modely jsou vybaveny také plynule měnitelnou rychlostí pohonu kol. Ideální jsou na plochy s výměrou do 2 000 m2.

 

Traktory

Jedna z firem uvádí své zahradní traktory sloganem: "Nejpohodlnější a nejkomfortnější způsob sečení velkých travnatých ploch. Zábava je v ceně ". Takový způsob sečení opravdu není namáhavý. Sekačky se sedadlem a zahradní traktory jsou optimálně vybaveny na péči o velké travnaté plochy a parky. Výkonné čtyřtaktní motory zajišťují vytrvalou sílu. Speciální nože zajišťují perfektní střih trávy a velký sběrný koš prodlužuje fázi sečení.

Vyprazdňování sběrného koše se dá pohodlně ovládat ze sedadla řidiče. Nejpohodlnější a nejméně únavnou polohu si najde každý nastavením sedáku. Většina výrobců sekaček se sedadlem doplňuje modely o příslušenství s možností mulčování nebo s bočním výhozem posečené trávy. Hydrostatická technika umožňuje snadné ovládání rychlosti a směru. Pedálem plynu můžeme plynule nastavit rychlost pohybu - jak dopředu, tak i dozadu.

 

Vyžínače trávy a křovinořezy

Strunové vyžínače, resp. křovinořezy, jsou určeny zejména na místa, kde se již s klasickou dvoj - nebo čtyřkolovou sekačkou nedostaneme, nebo na extrémně členité terény. Na první pohled se vyžínače trávy a křovinořezy neliší. Vyžínače s běžným příkonem 0,7 až 1 kW pracují s nylonovými lanky o průměru 1,6 až 4 mm, ale na vyčištění ploch od keřů se používají silnější stroje s výkonem nad 1 kW, do kterých se montují sekací nástroje i speciální pilové nebo zubové ocelové kotouče. Jsou náročnější na obsluhu a jejich výkony dosahují 2,5 kW.

 

Automatická sekačka

Technickou špičku představuje automatická sekačka Auto Mower (Husqvarna). Energii získává z elektrické sítě, na kterou je napojena nabíjecí stanice nebo ze slunečního záření. Pohybuje se zcela nehlučně, a její dotykové senzory reagují na každou překážku. Je dokonce vybavena i ochranou proti krádeži. Auto Mower poseká trávník o rozloze až do 1 500 m2. Sama dokáže rozeznat stav baterie a vyhledat nabíjecí stanici, kde se dobije, aby mohla opět sekat.
Křovinořez Husqvarna 323R má výborný poměr výkonu a váhy. Lze jej použít k sekání udržovaných trávníků i hrubých stonků tráv. Otočná rukojeť a vynikající ergonomie zajišťuje komfortní a jednoduché ovládání a manévrování. V balení je i s rychloupínacími popruhy, které rozkládají zatížení na záda a ramena, spolu s bederní podložkou.

 

Výběr sekačky

Na co se tedy zaměřit při výběru vhodné sekačky? Na běžnou údržbu menších trávníků se téměř výhradně používají rotační sekačky, které mají zespodu umístěný rotující nůž. Podle jeho rozměrů se určuje šířka záběru, která se obvykle na elektrických sekačkách pohybuje od 32 do 45 cm a na benzinových od 45 do 57 cm. Výška řezu posečeného trávníku se nastavuje v několika stupních. Levnější výrobky na elektrický pohon mají obvykle volbu tří stupňů. Dražší sekačky jsou čtyřstupňové a na výrobcích, které mají cenu od 300 Kč a více, se jedná zpravidla o pětistupňové nastavení. Některé produkty, jako například elektrická sekačka Bosch Rotak 34, mají dokonce 11 možností nastavení výšky řezu.

Levnější benzinové sekačky mají již většinou pětistupňové nastavení. Nejdražší výrobky jsou již vybaveny sedmi stupni nastavení výšky řezu. Většina benzinových rotačních sekaček má také motorový pohon kol, takže je nemusíme tisknout. Některé modely od Husqvarny, se systémem TrioClip, navíc nabízejí tři odlišné systémy sečení v jednom stroji. Můžeme si vybrat mezi sběrem trávy do koše a výhozem posečené trávy na plochu nebo můžeme mulčovat systémem BioClip. U systému BioClip se jemně posekaná tráva vrací na trávník, kde slouží jako hnojivo.

 

Základní údaje

Téměř u všech sekaček je uvedený výkon motoru, šířka záběru, výškové nastavení řezu, objem záchytného koše, hmotnost sekačky a doporučená velikost sečené plochy. Při výběru, jak jsme uvedli na začátku, bychom měli vycházet právě z posledního zápisu, který je obvykle v přímé úměrnosti s výkonem motoru a často i s její cenou. Údaje, jako je šířka záběru a objem koše, si už vybíráme podle konkrétních potřeb. Na větších rovných plochách je optimální co nejširší záběr, zatímco v malé zahrádce, kde se budeme vyhýbat množství keřů a záhonů, dáme přednost úzkému záběru. Poměrně důležitá je hmotnost stroje a také šířka kol. Z hlediska univerzálního využití jsou nejvhodnější široká kola, které se neboří do například deštěm rozmáčené země.

 

Příslušenství

Uvedené typy sekaček patří převážně do třídy hobby, což znamená, že jsou určeny především pro amatéry. Pokud patříte spíše k drobnějším zemědělcům, vyplatí se uvažovat o dražších zemědělských nebo dokonce profesionálních strojích. Pak se vyplatí koupit si stroj, který má podvozek na kolech s motorem a převodovkou, ke kterému si můžeme postupně dokupovat listovou sekačku, kypřič půdy, obraceč sena, drtič zahradního odpadu nebo pluh na sníh. Nejdále je v tomto směru systém Vari Honda, ke kterému můžeme použít více než 60 jednotek s různým nářadím.

Před koupí bychom si měli v každém případě nechat každý stroj předvést za chodu. Na to jsou ideální firmy, které nářadí současně prodávají i půjčují.

 

Pár tipů na závěr

Nezapomínáme ani na ty, kteří již vlastní sekačku. Nabízíme několik rad, jak se o ni, zejména v zimních měsících, postarat. Ideální je dopřát jí servis v odborné dílně. Pokud si však chceme tento výdaj raději ušetřit, měli bychom dbát na provedení alespoň následujících údržbářských úkonů.

 

Při uskladnění na zimu:

- Vypustíme a zlikvidujeme motorový olej,

- Do otvoru pro svíčku nalijeme 14 ml oleje,

- Nasadíme znovu svíčku zapalování a pomalu přetočíme motor, aniž bysme ho nastartovali,

- Odstraníme nečistoty a trávu, sekačku uložíme na čistém suchém místě.

 

Uvedení do provozu na jaře:

- Přečteme si návod k obsluze (to je důležité),

- Zkontrolujeme stav oleje v motoru. Přidáme speciální přípravek na zamezení separace olejového kalu,

- Používáme jen čistý a čerstvý benzin (po 60 dnech je benzín nepoužitelný).

 

V sezóně:

- Pravidelně kontrolujeme stav oleje,

- Olej doplňujeme až po značku na měrce oleje,

- Používáme jen speciální olej určený pro sekačky na trávu,

- První výměnu oleje uděláme již po pěti provozních hodinách, pak vždy po padesáti hodinách nebo na začátku každé sezóny,

- Jednou za sezónu vyměníme filtr vzduchu, který má být originálním náhradním dílem,

- Pokud pracujeme v prašném prostředí, měníme filtr častěji,

- Používáme vždy čistý, čerstvý, bezolovnatý benzín,

- U 4-taktních motorů nemícháme benzin s olejem,

- Palivo spotřebujme vždy do 30 dnů od zakoupení.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Kdy se přihnojuje?

Hnojení zahrady je jedním z klíčových prvků, který má zásadní vliv na zdraví, růst, kvalitu a nakonec i úrodu...
více…

Kdy se má rýt zahrada?

Rytí zahrady představuje zásadní agrotechnický zákrok, jehož načasování může mít značný dopad na kvalitu a...
více…

Co nesmí chybět na zahradě?

Když přemýšlíme o zahradě, často si představujeme místo odpočinku, klidu a pokoje, kde můžeme uniknout od...
více…

Jak dezinfikovat zahradu?

Zahradníci a pěstitelé, kteří se snaží zajistit, aby jejich plodiny dosáhly co nejlepšího růstu a výnosu, čelí...
více…

Kdy se zalévá zahrada?

Zalévání zahrady je jednou z nejdůležitějších činností, které zahrádkář provádí. Přestože se to může zdát...
více…

Několik tipů na doplňky, jež nemohou majiteli zahradního bazénu chybět

Máte doma zahradní bazén? Pokud ano, tak ho určitě v současných horkých dnech plně využíváte. Stejně tak dobře...
více…

Připravte terasu na letní sezónu a vezměte to od podlahy

Dlouhé a slunečné letní dny se pomalu blíží a s nimi také posezení na terase a letní grilovačky. Pokud ale vaše...
více…

Je uzení zdravé? 5 rad, jak si pochutnat bez výčitek

Můžete si dopřávat uzené maso, ryby, sýry, klobásy a další dobroty, aniž byste tím ohrozili své zdraví? Pokud se...
více…

Bazény pro osvěžení v parných dnech i pro vodní radovánky

Hitem v posledních letech jsou bazény na zahradách. V letním období ocení bazén nejeden majitel domu a zahrady....
více…

Na plynovém grilu připravíte famózní pokrmy!

Grilování patří k hezkému letnímu počasí stejně jako koupání v bazénech a v přírodních koupalištích....
více…