Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou běžné v provozovnách rychlého občerstvení stejně tak jako v domácnostech.

Prvky.

Fritézy mívají několik srovnatelných prvků. K vyzvedávání usmažených potravin z vařícího oleje se obvykle používá košík. Často bývá připojeno ke košíku automatické zařízení s časovačem, které ho zvedne a ponoří ve správnou chvíli. Kromě toho bývá ve fritézách vestavěno automatické měření teploty, které ohlídá, abyste jídlo nepřesmažili. Fritézy také mívají systém ventilace, který omezuje pachy.

Fritézy.

Každá fritéza má fritovací nádobu, ačkoli ne stejnou. Trubicové fritézy mívají nade dnem nádrže soustavu trubic. Ty se používají na obalování velkého množství jídla. Tyto fritézy rovněž mívají velkou „chladnou zónu“, otevřený prostor na spodu zařízení, kde je nižší teplota. Otevřené fritézy se zahřívají zvenku a mají menší chladnou zónu než trubicové. Hodí se obvykle na méně obalené potraviny. Ploché fritézy nemají žádnou chladnou zónu a hodí se na fritování pečených potravin.

Doplňky.

Ke komerčním fritézám bývá řada doplňků. Košíky mohou být v různých velikostech a tvarech, včetně tvaru salátové mísy nebo košíku na cibuli. K těmto košíkům jsou k dostání nezahřívající se držadla. Fritézy mohou být na kolečkách, aby se snadněji přesouvaly a čistily. Můžete si vybrat mezi stolní nebo volně stojící fritézou.

Olej.

Ve fritézách se dá použít řada tuků, z nichž některé jsou častěji používané než jiné. Nejvhodnější jsou neochucené oleje, jako je rostlinný, řepkový nebo slunečnicový olej. Můžete použít také olivový olej nebo máslo, ale připravte se na to, že jídlo může být trochu nahořklé, protože tyto tuky se snadno spálí. Na fritování se také doporučuje ztužený rostlinný tuk a sádlo.

Upozornění:

Fritéza je nebezpečná. Pokud se vyskytne porucha nebo pokud fritézu používáte nesprávně, může olej začít hořet. V žádném případě nepolévejte hořící olej vodou, protože tím byste oheň jen zhoršili. Proto se doporučuje fritéza s vypínací pojistkou, která přístroj automaticky vypne.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vyčistit olej ve fritéze

Správná údržba fritézy prodlouží její životnost. Pokud olej ve fritéze několikrát použijete, bude potřeba ho...
více…

Jak filtrovat olej z fritézy

Po tom, co několikrát fritézu použijete, si můžete všimnout, že u dna plavou drobky brambor nebo těstíčka. Po...
více…

Jak vyměnit tuk ve fritéze

Když fritujete ve fritéze, je nezbytné, abyste pravidelně filtrovali a měnili olej, čímž udržíte fritézu...
více…

Jak často měnit olej ve fritéze?

Pozorovací test Typ jídla, které ve fritéze připravuje, stejně tak jako frekvence používání, rozhoduje o tom,...
více…

Tipy na fritování ve fritéze

Fritéza je užitečný domácí spotřebič. Jídlo se v ní usmaží snadno, rychle a je při tom zábava. Také se...
více…

Jaké jsou funkce fritézy

Fritování je způsobem vaření, který se používá už řadu let. Dříve bývala hlavním nástrojem na smažení a...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…