Jak nabrousit nože z mlýnku na maso

Mlýnky na maso jsou komplexnější než pouhá zařízení, která rozmělňují maso a pak ho protlačují sítem v podobě děrovaného kotouče. Maso vložíte do plnicí misky a posouváte ho pěchovadlem.

Dál ho tlačí šnek, rozsekají ho nože se dvěma nebo čtyřmi čepelemi a pak je protlačeno kotoučem ven. Nože, které jsou uvnitř, musíte pravidelně ostřit, aby mlýnek správně fungoval.

Co budete potřebovat:

  • kleště
  • rukavice
  • rozprašovací láhev
  • brousek

Návod:

  1. Postavte mlýnek na maso na pevný rovný povrch. Pokud je elektrický, odpojte ho.
  2. Uvolněte upevňovací šroub na přední části mlýnku otočením proti směru hodinových ručiček. Pokud se Vám to nedaří, použijte kleště. Vyjměte mlecí kotouč, čímž odkryjete nože. Nasaďte si rukavice. Opatrně nože vyjměte a vytáhněte z tyče šneku.
  3. Rozprašovací láhev naplňte vodou a navlhčete jí brousek. Jednu čepel přidržte u brousku v úhlu 20°.
  4. Táhněte čepel po brousku z jedné strany ke druhé. Pracujte pomalými pevnými pohyby, abyste čepel naostřili rovnoměrně a bez zubů. Po několika přetaženích čepel otočte a totéž zopakujte na její druhé straně.
  5. Stejným způsobem nabruste také ostatní čepele. Během broušení brousek pravidelně vlhčete.
  6. Nabroušené nože vraťte na tyčku šneku, vložte kotouč a připevněte upevňovací šroub.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články