Jak odstranit z fritézy mastnotu
Ať už se jedná o fritézu doma nebo v restauraci, je známo, že se obtížně čistí. Abyste z fritézy odstranili tuk, je potřeba více než ji jen umýt. Pro dosažení nejlepších výsledků při čištění fritézy je potřebná kombinace více technik a netoxických čisticích prostředků.
Co budete potřebovat:
- čistou malířskou škrabku
- tekutý prostředek na nádobí
- ocet
- kbelík
- papírové utěrky
- jedlou sodu
- žínku
Návod:
- Vypněte fritézu a nechejte ji vychladnout. Slijte z fritézy olej podle návodu k Vaší fritéze.
- Oškrabejte vnitřní stěny a dno fritézy čistou malířskou škrabkou a odstraňte z nich připečený olej a zbytky jídla. Vyhoďte je do odpadků.
- Naplňte fritézu vodou až po úroveň, kam sahal olej. Přidejte několik kapek prostředku na nádobí a promíchejte rukou, až se utvoří bublinky.
- Zapojte fritézu a zapněte ji. Nechejte vodu vařit 10 minut.
- Vypněte fritézu a nechejte 5-10 minut chladnout. Až voda vychladne, vylijte ji.
- Namíchejte si ve kbelíku směs z 1 dílu octa a 10 dílů vody. Vypláchněte jí vnitřek fritézy.
- Vypláchněte fritézu ještě jednou čistou vodou. Usušte vnitřek papírovými utěrkami.
- Připravte si pastu z 1 části vody a 3 částí jedlé sody. Naneste tenkou vrstvu této pasty na mastné skvrny na povrchu fritézy a nechejte 10 minut účinkovat. Bude působit jako přírodní odmašťovač.
- Drhněte povrch fritézy touto pastou a žínkou, dokud mastnota nepustí. Omyjte povrch fritézy vodou.
Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.