Jak použít domácí fritézu

Ať už se jedná o smažený sýr, cibulové kroužky v těstíčku nebo tradiční kuřecí řízky, při fritování získají chuť, které jinak nedosáhnete. Nyní si však díky pokroku v kuchyňských technologiích můžete Vaše oblíbené fritované jídlo připravit sami. Stačí jen znát základní postup a stanete se doma mistry kuchaři.

Návod:

Kupte si fritézu, která se snadno používá a je pro Vás vhodná. První věc, na kterou se musíte při použitelnosti zaměřit, je její čištění. Zvažte, na co budete fritézu používat. Žijete sami nebo jste hlavou velké domácnosti? Pokud žijete sami nebo jen s jedním dalším člověkem, bude praktičtější a levnější si koupit menší model.

Před prvním použitím fritézu vyčistěte. Při výrobě fritéz se v továrně používají různé chemikálie, pomocí kterých je dávají dohromady a kterými je ošetřují. Přestože při výrobě dobře slouží, k jídlu se nehodí. Jejich zbytky však mohou zůstat na fritéze.

Na fritování použijte vhodný druh oleje. Při restování na pánvi při středně vysoké teplotě lidé nejčastěji volí olivový olej. Při fritování však používáte mnohem vyšší teplotu a olivový olej má nízkou teplotu přepalování. Jedním z nejvhodnějších olejů na fritování je řepkový olej. Nejenže má vysokou teplotu přepalování, ale také je relativně bez chuti a zápachu, takže v něm můžete fritovat téměř cokoli a výsledek bude chutnat a vonět jako daná potravina, ne olejem.

Fritujte po malých várkách. Když jídlo ponoříte do oleje, který není dostatečně horký, neusmaží se a nemá křupavý povrch. Místo toho se připravuje pomalu a olej se do něj nasákne. Hlavním a nejčastějším viníkem nízké teploty bývá přeplnění fritézy. Pokud dáte do fritézy najednou příliš mnoho jídla, teplota oleje klesne a jídlo se řádně nepřipraví.

Po skončení práce fritézu řádně vyčistěte. Nejprve vylijte a přeceďte olej. Pokud jste toho v oleji nefritovali příliš mnoho, budete ho moct použít znovu. Skladujte ho na tmavém chladném místě až do příštího použití. Dále nechejte fritézu vychladnout a rozmontujte ji. Vnitřek důkladně umyjte. Pokud byste to neudělali, přilákáte hmyz a hlodavce. Před uskladněním se ujistěte, že je fritéza zcela studená. Plíseň a choroboplodné zárodky se ze škvír ve fritéze velmi obtížně čistí a ovlivní chuť všeho dalšího, co budete ve fritéze připravovat.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…

Jak ve fritéze připravit hranolky

Jemně solené hranolky představují pro milovníky rychlého občerstvení velkou pochoutku. Spolu s řízkem nebo...
více…

Jak ve fritéze usmažit kuře

Kuře smažené ve fritéze je jídlo, které má rádo mnoho lidí. Fritéza usmaží kuře rovnoměrněji, protože je...
více…

Jak ve fritéze usmažit rybu

Lidé na celém světě mají rádi ryby. Existuje více způsobů, jak ryby připravit, mimo jiné i smažením ve...
více…

Jak používat fritézu

I když jsme jako společnost stále více obezřetní vůči zdraví a snažíme se vyhýbat smaženým jídlům, stále...
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Alternativy k fritéze

Fritování je metoda přípravy jídla, kdy jídlo ponoříte do hluboké nádoby naplněné olejem nebo jiným tukem...
více…

Domácí fritézy

Fritování je jednoduchá metoda, jak připravit chutné dobroty. Koupit si fritézu může být drahé, zvlášť pokud ji...
více…

Bezpečnost při práci s fritézou

Fritézy se používají komerčně i v domácnostech na smažení celé řady potravin. Ačkoli fritézy jsou...
více…

Odstraňování mastnoty z fritézy

Fritézy se často využívají komerčně v řetězcích rychlého občerstvení i v jiných restauracích, kde...
více…