Ať už se jedná o smažený sýr, cibulové kroužky v těstíčku nebo tradiční kuřecí řízky, při fritování získají chuť, které jinak nedosáhnete. Nyní si však díky pokroku v kuchyňských technologiích můžete Vaše oblíbené fritované jídlo připravit sami. Stačí jen znát základní postup a stanete se doma mistry kuchaři.
Kupte si fritézu, která se snadno používá a je pro Vás vhodná. První věc, na kterou se musíte při použitelnosti zaměřit, je její čištění. Zvažte, na co budete fritézu používat. Žijete sami nebo jste hlavou velké domácnosti? Pokud žijete sami nebo jen s jedním dalším člověkem, bude praktičtější a levnější si koupit menší model.
Před prvním použitím fritézu vyčistěte. Při výrobě fritéz se v továrně používají různé chemikálie, pomocí kterých je dávají dohromady a kterými je ošetřují. Přestože při výrobě dobře slouží, k jídlu se nehodí. Jejich zbytky však mohou zůstat na fritéze.
Na fritování použijte vhodný druh oleje. Při restování na pánvi při středně vysoké teplotě lidé nejčastěji volí olivový olej. Při fritování však používáte mnohem vyšší teplotu a olivový olej má nízkou teplotu přepalování. Jedním z nejvhodnějších olejů na fritování je řepkový olej. Nejenže má vysokou teplotu přepalování, ale také je relativně bez chuti a zápachu, takže v něm můžete fritovat téměř cokoli a výsledek bude chutnat a vonět jako daná potravina, ne olejem.
Fritujte po malých várkách. Když jídlo ponoříte do oleje, který není dostatečně horký, neusmaží se a nemá křupavý povrch. Místo toho se připravuje pomalu a olej se do něj nasákne. Hlavním a nejčastějším viníkem nízké teploty bývá přeplnění fritézy. Pokud dáte do fritézy najednou příliš mnoho jídla, teplota oleje klesne a jídlo se řádně nepřipraví.
Po skončení práce fritézu řádně vyčistěte. Nejprve vylijte a přeceďte olej. Pokud jste toho v oleji nefritovali příliš mnoho, budete ho moct použít znovu. Skladujte ho na tmavém chladném místě až do příštího použití. Dále nechejte fritézu vychladnout a rozmontujte ji. Vnitřek důkladně umyjte. Pokud byste to neudělali, přilákáte hmyz a hlodavce. Před uskladněním se ujistěte, že je fritéza zcela studená. Plíseň a choroboplodné zárodky se ze škvír ve fritéze velmi obtížně čistí a ovlivní chuť všeho dalšího, co budete ve fritéze připravovat.
Autor: Lenka Kostková
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu