Jak používat elektrický zmrzlinovač

Domácí zmrzlinou s její krémovou lehkou konzistencí a sladkými příchutěmi potěšíte svou rodinu i přátele. Když si doma připravujete zmrzlinu, víte, že obsahuje pouze ty ingredience, které chcete, a že je zároveň naprosto čerstvá.

Když chcete používat elektrický zmrzlinovač, máte na výběr mezi klasickým, který využívá led a kamennou sůl a tím, který zmrzlinu zmrazuje pomocí mrazicího válce.

Co budete potřebovat:

  • směs na zmrzlinu
  • 7-8 kg drceného ledu
  • 3 šálky kamenné soli

Návod:

Zmrzlinovač s ledem a solí

  1. Připravte směs na zmrzlinu 4-6 hodin před její přípravou, aby byla důkladně vychlazená.
  2. Složte zmrzlinovač podle návodu výrobce, do nádoby vložte lopatky.
  3. Do nádoby nalijte do dvou třetin připravenou směs na zmrzlinu. Nádobu dobře zavřete víkem a k němu připojte část s motorem (podívejte se do návodu jak).
  4. Zapojte zmrzlinovač do zásuvky a zapněte ho, aby nádoba začala rotovat.
  5. Do kádě zmrzlinovače nalijte drcený led do výšky asi 8 cm a posypte ho asi 150 g kamenné soli.  Přidávejte dál do kádě po asi 8 cm ledu a 150 g kamenné soli, dokud ji nenaplníte do poloviny.
  6. Nalijte na led a sůl 1 šálek studené vody a dál přidávejte led a sůl až bude káď plná. Nalijte pak na něj ještě jeden šálek studené vody.
  7. Postavte káď na místo, kde z ní bude moct otvory odtékat voda, jak se bude led rozpouštět. Sledujte, jak bude směs postupně mrznout. Jak bude led odtávat, přidávejte další led a sůl, aby zůstal poměr ledu a soli kádi 5:1. 
  8. Nechejte zmrzlinu se mrazit po dobu 20-30 minut. Motor automaticky vypne, když se zmrzlina zmrazí do správné konzistence.
  9. Vyndejte nádobu z kádě a servírujte zmrzlinu.
  10. Vylijte led a sůl z kádě a osušte ji suchou utěrkou.

Mrazicí válec

  1. Vložte válec do mrazáku na asi 24 hodin předtím, než budete chtít dělat zmrzlinu. Před použitím musíte válec pořádně zmrazit, jinak by správně nezmrazil zmrzlinu.
  2. Připravte směs na zmrzlinu 4-6 hodin před její přípravou, aby byla důkladně vychlazená.
  3. Složte zmrzlinovač tak, že dáte válec do základny a do válce vložíte lopatky.
  4. Nalijte do válce směs na zmrzlinu a pevně válec zavřete.
  5. Zapojte zmrzlinovač do zásuvky a zapněte ho.
  6. Nechejte zmrzlinu se míchat ve zmrzlinovači 20-30 minut.
  7. Potom zmrzlinovač vypněte a sejměte víko z válce. Ihned zmrzlinu podávejte.
  8. Válec a lopatky ručně umyjte a vraťte válec do mrazáku, aby byl připravený až budete příště chtít dělat zmrzlinu.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články