První zmrzlinovač byl vynalezen v roce 1847, ovládal se ručně a zůstal populární po mnoho dalších desetiletí. Spolu s tím, jak se změnila výroba zmrzliny, se změnily i zmrzlinovače.
Ruční typy vyžadovaly led a sůl, dnešní však vyžadují už jen základní ingredience k výrobě zmrzliny. Sám přístroj má schopnost zmrazování.
Zmrzlina se skládá z mléka s 9-12% pevných částic a s minimálně 10% tuku. Vysoce kvalitní zmrzliny obsahují až 16% mléčného tuku. Pevnými částicemi se myslí mléčné bílkoviny. Zmrzlina se dále skládá z 12-16% ze sladidel, což je obvykle cukr nebo kukuřičný sirup, anebo kombinace obojího. Poslední ingrediencí je stabilizátor nebo emulgátor, jehož celkové množství je méně než 1% obsahu. Zbývajících 55-64% sestává z vody, která obvykle pochází z mléka.
Předtím než zmrzlinovač poprvé použijete, umyjte ho. Část s motorem neponořujte do vody, místo toho ho setřete vlhkým hadrem. Pokličku, lopatky a mísu můžete umýt ve dřezu s teplou vodou a s prostředkem na nádobí. Pak je důkladně osušte.
U moderního motorizovaného zmrzlinovače odvede mrazení samotná mísa, která musí být mimořádně studená. Najděte si v mrazáku rovné místo a tam ji postavte. Obvykle je potřeba 6-24 hodin. Přesnou dobu zjistíte v návodu.
Když zmrzne mrznoucí směs mezi vnějším a vnitřním povrchem mísy, můžete začít s výrobou zmrzliny. Vyjměte mísu z mrazáku a najděte si vhodné místo, kde budete zmrzlinu připravovat. Nejvhodnější je chladné místo mimo dosah slunečních paprsků. Postavte ji na takové místo, abyste mohli kontrolovat vnitřek a konzistenci směsi, a zároveň to musí být v dosahu elektrické zásuvky.
Když bude zmrzlinovač připravený, připojte mísu k víku s motorem. Zkontrolujte, jestli jsou lopatky na svém místě. Potom přístroj zapojte a ihned zapněte motor. Jinak by lopatky přimrzly ke dnu mísy. Když začne přístroj míchat, nachystejte si ingredience.
Nalijte do zmrzlinovače ingredience podle receptu. U většiny receptů nalijete pouze základní směs a počkáte, až bude téměř úplně zmražená, pak můžete přidat oříšky, bonbony nebo kousky ovoce. Většina zmrzlinovačů vyžaduje 20-30 minut než zmrzlinu zcela zmrazí. Když se tak stane, motor dostane při míchání mnohem víc zabrat. Zkontrolujte, jestli Váš model má kontrolku, která motor vypne. Většina moderních zmrzlinovačů vypne předtím, než se motor přehřeje. Pokud se tak však stane, nelekejte se. Přístroj je v pořádku, jen potřebuje zchladnout.
Zmrzlinu z mísy vyndávejte gumovou nebo silikonovou špachtlí. Nepoužívejte žádné ocelové nástroje, protože by poškrabaly vnitřek mísy. Zmrzlina by měla být v dostatečně měkkém stavu, aby se dala servírovat. Pokud chcete tužší zmrzlinu, dejte ji do plastové nádoby, přikryjte a zmrazujte 2-4 hodiny.
Po použití zmrzlinovač umyjte. Mísu ani motor nedávejte do myčky, umyjte je ručně. Pokud chcete být připraveni na výrobu další várky zmrzliny, dejte mísu znovu do mrazáku.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu