Jak používat fritézu
I když jsme jako společnost stále více obezřetní vůči zdraví a snažíme se vyhýbat smaženým jídlům, stále nacházíme něco neodolatelného na hranolkách, zvlášť když jsou dokonale usmažené, křupavé na povrchu a měkké uvnitř. Fritéza se dá sehnat a používat snadněji než dříve, takže vytáhněte sádlo nebo zeleninový olej, pokud nejste tak odvážní, a pusťte se do smažení.
Co budete potřebovat:
-
fritézu
-
recept na fritované jídlo
-
ingredience
-
olej nebo jiný tuk
Návod:
-
Zvolte si vhodný olej pro Vaše jídlo. Různé tuky vyžadují různý čas přípravy a smaží s rozdílným výsledkem.
-
Nalijte do fritézy olej. Zkontrolujte, jestli je v ní čára pro maximum nebo si vyhledejte v návodu výrobce, jaké je správné množství oleje do Vaší fritézy. Většina receptů vyžaduje tolik oleje, aby do něj šlo jídlo ponořit.
-
Nastavte teplotu. Většina domácích fritéz jsou stolní spotřebiče. Jednoduše otočíte knoflíkem nebo zmačknete tlačítka na digitálních modelech, a tak olej zahřejete.
-
Počkejte, až olej dosáhne požadované teploty, a teprve pak přidejte jídlo. Pokud Vám fritéza nedá vědět, kdy je olej připravený, ověřte si to speciálním teploměrem.
-
Opatrně vložte jídlo. Pokud má Vaše fritéza košík, můžete jídlo vložit do něj a pak ho ponořit pomocí držadla, anebo můžete jídlo ponořit děrovanou naběračkou, jen musíte přitom dát pozor, abyste jí také vytáhli.
-
Sledujte čas. Fritování je rychlé. Celá krůta se může připravovat pouhých 45 minut, takže musíte znát čas přípravy Vašeho jídla ve Vaší fritéze.
-
Hotové jídlo z oleje vytáhněte košíkem nebo děrovanou naběračkou.
Tipy a upozornění:
-
Ne všechny fritézy mají víko, ale pokud ho Vaše má, používejte ho. Víko chrání proti rozstřikování oleje.
-
Po usmažení vyndejte jídlo na papírovou utěrku a odsajte z něj přebytečný tuk.
-
Když budete přidávat olej, pamatujte, že jídlo zvedne hladinu oleje, takže fritézu nenaplňujte až po čáru maxima.
-
Dbejte, aby se do fritézy nedostala voda, protože by výsledkem bylo prskání a rozstřikování oleje. Z mražených potravin odstraňte co nejvíc kousků ledu, než je dáte do oleje.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
Autor: Martina Dvořáková