Jak používat fritézu

I když jsme jako společnost stále více obezřetní vůči zdraví a snažíme se vyhýbat smaženým jídlům, stále nacházíme něco neodolatelného na hranolkách, zvlášť když jsou dokonale usmažené, křupavé na povrchu a měkké uvnitř. Fritéza se dá sehnat a používat snadněji než dříve, takže vytáhněte sádlo nebo zeleninový olej, pokud nejste tak odvážní, a pusťte se do smažení.

Co budete potřebovat:

  • fritézu
  • recept na fritované jídlo
  • ingredience
  • olej nebo jiný tuk

Návod:

  1. Zvolte si vhodný olej pro Vaše jídlo. Různé tuky vyžadují různý čas přípravy a smaží s rozdílným výsledkem. 
  2. Nalijte do fritézy olej. Zkontrolujte, jestli je v ní čára pro maximum nebo si vyhledejte v návodu výrobce, jaké je správné množství oleje do Vaší fritézy. Většina receptů vyžaduje tolik oleje, aby do něj šlo jídlo ponořit.
  3. Nastavte teplotu. Většina domácích fritéz jsou stolní spotřebiče. Jednoduše otočíte knoflíkem nebo zmačknete tlačítka na digitálních modelech, a tak olej zahřejete.
  4. Počkejte, až olej dosáhne požadované teploty, a teprve pak přidejte jídlo. Pokud Vám fritéza nedá vědět, kdy je olej připravený, ověřte si to speciálním teploměrem.
  5. Opatrně vložte jídlo. Pokud má Vaše fritéza košík, můžete jídlo vložit do něj a pak ho ponořit pomocí držadla, anebo můžete jídlo ponořit děrovanou naběračkou, jen musíte přitom dát pozor, abyste jí také vytáhli.
  6. Sledujte čas. Fritování je rychlé. Celá krůta se může připravovat pouhých 45 minut, takže musíte znát čas přípravy Vašeho jídla ve Vaší fritéze.
  7. Hotové jídlo z oleje vytáhněte košíkem nebo děrovanou naběračkou.

Tipy a upozornění:

  • Ne všechny fritézy mají víko, ale pokud ho Vaše má, používejte ho. Víko chrání proti rozstřikování oleje.
  • Po usmažení vyndejte jídlo na papírovou utěrku a odsajte z něj přebytečný tuk.
  • Když budete přidávat olej, pamatujte, že jídlo zvedne hladinu oleje, takže fritézu nenaplňujte až po čáru maxima.
  • Dbejte, aby se do fritézy nedostala voda, protože by výsledkem bylo prskání a rozstřikování oleje. Z mražených potravin odstraňte co nejvíc kousků ledu, než je dáte do oleje.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články