Jak sušit ovoce v sušičce II.

Sušené ovoce je chutná a výživná pochutina a je také dobrým doplňkem do dalších jídel. Můžete si ho dát na zmrzlinu nebo na cereálie, anebo přidat na muffiny nebo na koláče.

Sušené ovoce je sladší než čerstvé ovoce, protože voda z něj se odpařila a chuť je proto koncentrovanější. Sušení ovoce v sušičce je asi nejpohodlnější metodou jeho sušení.

Co budete potřebovat:

  • sušičku
  • výběr různého ovoce
  • citronovou šťávu nebo siřičitan

Návod:

  1. Připravte ovoce tak, že ho umyjete a vyčistíte. Čištění není nezbytné, některé ovoce můžete nechat celé, zatímco jiné před sušením musíte nakrájet na poloviny nebo na plátky. Při krájení se snažte dělat pravidelné stejnoměrné plátky, což zajistí, že se všechny usuší za stejnou dobu. Z ovoce nemusíte odstraňovat slupky, avšak pamatujte na to, že ovoce se slupkou se bude sušit déle než bez slupky.
  2. Ošetřete kousky ovoce citronovou šťávou nebo siřičitanem, aby při sušení neztmavlo.
  3. Naskládejte ovoce na sušící tácky v jedné vrstvě. Kousky ovoce se přitom nesmí překrývat ani dotýkat, protože to by způsobilo, že by se tato místa zcela neusušila.
  4. Ovoce sušte po dobu určenou v návodu sušičky. Různé ovoce se bude sušit různě dlouho. Po usušení by si ovoce mělo ponechat jen asi 20% vody.

Tipy a upozornění:

  • Siřičitan může způsobovat problémy lidem s astmatem. Pokud Vy nebo někdo z Vaší rodiny má astma, použijte při ošetřování ovoce před sušením jinou metodu.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články