Jak v sušičce připravit banánové lupínky
Banány jsou úžasná potravina, ať čerstvé nebo sušené, protože mají vysoký obsah draslíku a vitamínů A a B. Navíc jsou zdravé a používají se při dietách.
Přestože banány není možné sušit na slunci, protože příliš rychle kvasí, v sušičce je snadno usušíte a připravíte z nich banánové lupínky. Trvá to asi 8 hodin a předtím je potřeba je pouze ošetřit namočením v citronové šťávě. Tím vznikne výborná a zdravá pochutina.
Co budete potřebovat:
-
banány
-
prkénko
-
nůž
-
citronovou šťávu
-
sušičku
Návod:
-
Kupte banány. Banány se světle hnědými skvrnami budou mít po usušení nesladší nejkoncentrovanější chuť. Pokud to bude nutné, počkejte, až banány dozrají do stavu, kdy budou mít světle hnědé skvrny.
-
Banány oloupejte a nakrájejte na plátky.
-
Plátky namáčejte v citronové šťávě. To zmírní hnědnutí banánových lupínků a přidá banánům trochu vitamínu C.
-
Otřepejte přebytečnou citronovou šťávu a naskládejte banánové plátky na sušicí tácek. Mezi jednotlivými kousky nechejte dostatek místa, aby kolem nich při sušení mohl dostatečně proudit vzduch.
-
Na sušicí tácky vyskládejte plátky banánu. Vložte tácky do sušičky a nastavte počáteční teplotu na 65 °C, při které je první dvě hodiny sušte. Pokud sušička nemá nastavení teploty, použijte normální nastavení.
-
Po dvou hodinách teplotu stáhněte na 55 °C. Banány se zcela usuší za dalších 6 hodin.
-
V polovině sušení sušičku vypněte a plátky banánu obraťte. Plátky se od tácku snadno odlepí, když jsou teplé, a otočením zajistíte, aby zcela uschly.
-
Vyzkoušejte, jestli jsou plátky suché. Pokud jsou banánové lupínky kožovité až křehké, jsou hotové.
-
Nechejte banánové lupínky v sušičce několik hodin vychládat a pak je vyjměte. Až budou zcela vychladlé, zabalte je do plastových sáčků. Skladujte při pokojové teplotě.
Tipy a upozornění:
-
Pokud chcete dosáhnout odlišných příchutí a vzhledu, obalte plátky banánu před sušením v drcených oříšcích nebo v mletém kokosu.
Autor: Martina Dvořáková