Jak v sušičce připravit banánové lupínky
    
	
	Banány jsou úžasná potravina, ať čerstvé nebo sušené, protože mají vysoký obsah draslíku a vitamínů A a B. Navíc jsou zdravé a používají se při dietách.
    
    
	
	Přestože banány není možné sušit na slunci, protože příliš rychle kvasí, v sušičce je snadno usušíte a připravíte z nich banánové lupínky. Trvá to asi 8 hodin a předtím je potřeba je pouze ošetřit namočením v citronové šťávě. Tím vznikne výborná a zdravá pochutina.
	Co budete potřebovat:
	- 
		banány
 
	- 
		prkénko
 
	- 
		nůž
 
	- 
		citronovou šťávu
 
	- 
		sušičku
 
	Návod:
	- 
		Kupte banány. Banány se světle hnědými skvrnami budou mít po usušení nesladší nejkoncentrovanější chuť. Pokud to bude nutné, počkejte, až banány dozrají do stavu, kdy budou mít světle hnědé skvrny.
 
	- 
		Banány oloupejte a nakrájejte na plátky.
 
	- 
		Plátky namáčejte v citronové šťávě. To zmírní hnědnutí banánových lupínků a přidá banánům trochu vitamínu C.
 
	- 
		Otřepejte přebytečnou citronovou šťávu a naskládejte banánové plátky na sušicí tácek. Mezi jednotlivými kousky nechejte dostatek místa, aby kolem nich při sušení mohl dostatečně proudit vzduch.
 
	- 
		Na sušicí tácky vyskládejte plátky banánu. Vložte tácky do sušičky a nastavte počáteční teplotu na 65 °C, při které je první dvě hodiny sušte. Pokud sušička nemá nastavení teploty, použijte normální nastavení.
 
	- 
		Po dvou hodinách teplotu stáhněte na 55 °C. Banány se zcela usuší za dalších 6 hodin.
 
	- 
		V polovině sušení sušičku vypněte a plátky banánu obraťte.  Plátky se od tácku snadno odlepí, když jsou teplé, a otočením zajistíte, aby zcela uschly.
 
	- 
		Vyzkoušejte, jestli jsou plátky suché. Pokud jsou banánové lupínky kožovité až křehké, jsou hotové.
 
	- 
		Nechejte banánové lupínky v sušičce několik hodin vychládat a pak je vyjměte. Až budou zcela vychladlé, zabalte je do plastových sáčků. Skladujte při pokojové teplotě.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Pokud chcete dosáhnout odlišných příchutí a vzhledu, obalte plátky banánu před sušením v drcených oříšcích nebo v mletém kokosu.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková