Jak v sušičce připravit banánové lupínky
Banány jsou úžasná potravina, ať čerstvé nebo sušené, protože mají vysoký obsah draslíku a vitamínů A a B. Navíc jsou zdravé a používají se při dietách.
Přestože banány není možné sušit na slunci, protože příliš rychle kvasí, v sušičce je snadno usušíte a připravíte z nich banánové lupínky. Trvá to asi 8 hodin a předtím je potřeba je pouze ošetřit namočením v citronové šťávě. Tím vznikne výborná a zdravá pochutina.
Co budete potřebovat:
- banány
- prkénko
- nůž
- citronovou šťávu
- sušičku
Návod:
- Kupte banány. Banány se světle hnědými skvrnami budou mít po usušení nesladší nejkoncentrovanější chuť. Pokud to bude nutné, počkejte, až banány dozrají do stavu, kdy budou mít světle hnědé skvrny.
- Banány oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Plátky namáčejte v citronové šťávě. To zmírní hnědnutí banánových lupínků a přidá banánům trochu vitamínu C.
- Otřepejte přebytečnou citronovou šťávu a naskládejte banánové plátky na sušicí tácek. Mezi jednotlivými kousky nechejte dostatek místa, aby kolem nich při sušení mohl dostatečně proudit vzduch.
- Na sušicí tácky vyskládejte plátky banánu. Vložte tácky do sušičky a nastavte počáteční teplotu na 65 °C, při které je první dvě hodiny sušte. Pokud sušička nemá nastavení teploty, použijte normální nastavení.
- Po dvou hodinách teplotu stáhněte na 55 °C. Banány se zcela usuší za dalších 6 hodin.
- V polovině sušení sušičku vypněte a plátky banánu obraťte. Plátky se od tácku snadno odlepí, když jsou teplé, a otočením zajistíte, aby zcela uschly.
- Vyzkoušejte, jestli jsou plátky suché. Pokud jsou banánové lupínky kožovité až křehké, jsou hotové.
- Nechejte banánové lupínky v sušičce několik hodin vychládat a pak je vyjměte. Až budou zcela vychladlé, zabalte je do plastových sáčků. Skladujte při pokojové teplotě.
Tipy a upozornění:
- Pokud chcete dosáhnout odlišných příchutí a vzhledu, obalte plátky banánu před sušením v drcených oříšcích nebo v mletém kokosu.