Jak vyčistit fritézu v restauraci

Každý zaměstnanec v kuchyni by měl znát způsob, jak vyčistit fritézu. V restauracích s velkým provozem mají zaměstnanci předepsáno čistit ji každý den, pokud se však nepoužívá tak často, stačí jednou za několik dnů. Pokud to budete dělat pravidelně, předejdete tak překotnému čištění, když dojde hygienická kontrola. Ta může nařídit zavření Vašeho podniku, anebo i když projdete, špinavá fritéza bude smažit nerovnoměrně a negativně tak ovlivní chuť a strukturu jídla, což může poškodit Vaši pověst u zákazníků.

Co budete potřebovat:

  • speciální teploměr
  • papírové utěrky
  • hadry
  • 2 kbelíky
  • čisticí prostředek účinný na tuk
  • odstraňovač tuků (není nutné)
  • kartáč
  • ocet
  • čerstvý olej

Návod:

  1. Zkontrolujte teplotu oleje ve fritéze speciálním teploměrem. Pokud bude mít provozní teplotu pod 163 °C, je potřeba ji vyčistit. Totéž Vám naznačí kousky jídla plovoucí na hladině oleje.
  2. Vypněte fritézu a odpojte ji. Pod výpusť dejte nádobu předtím, než odtok otevřete. Až teplota oleje klesne pod 65 °C, vypusťte ho.
  3. Povrch fritézy utřete mokrými papírovými utěrkami nebo hadry a odstraňte z ní zbytky mastnoty.
  4. Naplňte kbelík vodou a přidejte pár kapek čisticího prostředku účinného na tuk. Pokud olej nevypouštíte každý den nebo každý druhý den, bude potřeba přidat odstraňovač tuků.
  5. Vydrhněte vnitřek fritézy kartáčem a vodou s čisticím prostředkem. Košík umyjte ručně nebo v myčce nádobí.
  6. V dalším kbelíku namíchejte roztok z jedné poloviny octa a jedné poloviny vody. Vypláchněte jím vnitřek fritézy od čisticího prostředku. Nechejte odtok otevřený, aby špinavá voda mohla vytékat ven.
  7. Naplňte fritézu čerstvým olejem.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jednoduchý způsob, jak vyčistit fritézu

Fritéza je užitečným doplňkem do kuchyně doma i v komerční sféře. Fritované jídlo skvěle chutná a je...
více…

Jak vyčistit nerezovou fritézu

Odolná fritéza z nerezové oceli Vám umožní připravit celou řadu jídel rychle a bez toho, abyste museli použít...
více…

Jak vyčistit komerční fritézu

Když budete znát, jak správně vyčistit komerční fritézu, pomůže Vám to vést Váš podnik efektivněji. Nevhodná...
více…

Jak vyčistit domácí fritézu?

Domácí fritéza je pohodlný spotřebič, pokud potřebujete usmažit jídla jako jsou kuřecí křídla nebo hranolky....
více…

Jak vyčistit fritézu

Elektrická fritéza šetří čas mnoha kuchařům. Udržováním fritézy v čistotě a v dobrém stavu podporujete...
více…

Vhodné způsoby, jak vyčistit domácí fritézu

Domácí fritéza Vám umožní připravit rychle a snadno řadu jídel. Je však potřeba fritézu pravidelně čistit,...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…