Jak vyčistit komerční fritézu

Když budete znát, jak správně vyčistit komerční fritézu, pomůže Vám to vést Váš podnik efektivněji. Nevhodná údržba může vést k poškození nebo k odstavení jednoho z nejpoužívanějších přístrojů v restauračních kuchyních. Díky čisté fritéze bude Vaše restaurace dodržovat hygienické normy a připravovat kvalitní jídla. Špinavá fritéza jídlo připaluje a způsobuje jeho divnou chuť. V hodně využívané restaurační kuchyni by se fritéza měla čistit denně.

Co budete potřebovat:

  • papírové utěrky
  • hadry
  • škrabku
  • kbelík
  • čisticí prostředek účinný na tuk
  • žínku
  • špachtli
  • ocet
  • čerstvý olej

Návod:

  1. Vypněte a odpojte fritézu. Počkejte až zchladne na teplotu pod 65 °C, než ji začnete čistit.
  2. Papírovými utěrkami nebo hadry důkladně utřete povrch fritézy. Možná budete potřebovat také škrabku a vodu s čisticím prostředkem.
  3. Vyjměte z fritézy košíky. Ty můžete umýt v myčce nádobí.
  4. Vypusťte z fritézy olej. Způsob vypouštění se liší podle modelu fritézy, ale pod výpusť postavte nádobu dostatečně velkou na to, aby se do ní vešel všechen olej z fritézy, a pak odtok teprve otevřete. Zlikviduje olej podle předpisů. 
  5. Naplňte 25litrový kbelík teplou vodou s pár kapkami čisticího prostředku účinného na tuk. Pokud je fritéza hodně špinavá, přidejte odmašťovač.
  6. Žínkou, špachtlí a vodou vydrhněte vnitřek fritézy.
  7. Vypláchněte fritézu od čisticího prostředku pomocí roztoku vody a octa. Mělo by v něm být o něco více octa než vody, ale jejich přesný poměr není při čištění rozhodující. Nechejte přitom otevřenou výpusť, aby špinavá voda mohla vytékat. Pokud pod fritézou nemáte odtok, budete muset špinavou vodu zachytávat do velké nádoby.
  8. Zavřete odtok a usušte vnitřek fritézy čistým hadrem. Naplňte fritézu čerstvým olejem a pak ji můžete znovu zapnout.

Tipy a upozornění:

  • Pokud teplota oleje v komerční fritéze klesne pod 163 °C, přestože měla dost času na jeho zahřátí, potom potřebuje vyčistit.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jednoduchý způsob, jak vyčistit fritézu

Fritéza je užitečným doplňkem do kuchyně doma i v komerční sféře. Fritované jídlo skvěle chutná a je...
více…

Jak vyčistit nerezovou fritézu

Odolná fritéza z nerezové oceli Vám umožní připravit celou řadu jídel rychle a bez toho, abyste museli použít...
více…

Jak vyčistit fritézu v restauraci

Každý zaměstnanec v kuchyni by měl znát způsob, jak vyčistit fritézu. V restauracích s velkým provozem mají...
více…

Jak vyčistit domácí fritézu?

Domácí fritéza je pohodlný spotřebič, pokud potřebujete usmažit jídla jako jsou kuřecí křídla nebo hranolky....
více…

Jak vyčistit fritézu

Elektrická fritéza šetří čas mnoha kuchařům. Udržováním fritézy v čistotě a v dobrém stavu podporujete...
více…

Vhodné způsoby, jak vyčistit domácí fritézu

Domácí fritéza Vám umožní připravit rychle a snadno řadu jídel. Je však potřeba fritézu pravidelně čistit,...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…