Jak vyčistit komerční fritézu
Když budete znát, jak správně vyčistit komerční fritézu, pomůže Vám to vést Váš podnik efektivněji. Nevhodná údržba může vést k poškození nebo k odstavení jednoho z nejpoužívanějších přístrojů v restauračních kuchyních. Díky čisté fritéze bude Vaše restaurace dodržovat hygienické normy a připravovat kvalitní jídla. Špinavá fritéza jídlo připaluje a způsobuje jeho divnou chuť. V hodně využívané restaurační kuchyni by se fritéza měla čistit denně.
Co budete potřebovat:
- papírové utěrky
- hadry
- škrabku
- kbelík
- čisticí prostředek účinný na tuk
- žínku
- špachtli
- ocet
- čerstvý olej
Návod:
- Vypněte a odpojte fritézu. Počkejte až zchladne na teplotu pod 65 °C, než ji začnete čistit.
- Papírovými utěrkami nebo hadry důkladně utřete povrch fritézy. Možná budete potřebovat také škrabku a vodu s čisticím prostředkem.
- Vyjměte z fritézy košíky. Ty můžete umýt v myčce nádobí.
- Vypusťte z fritézy olej. Způsob vypouštění se liší podle modelu fritézy, ale pod výpusť postavte nádobu dostatečně velkou na to, aby se do ní vešel všechen olej z fritézy, a pak odtok teprve otevřete. Zlikviduje olej podle předpisů.
- Naplňte 25litrový kbelík teplou vodou s pár kapkami čisticího prostředku účinného na tuk. Pokud je fritéza hodně špinavá, přidejte odmašťovač.
- Žínkou, špachtlí a vodou vydrhněte vnitřek fritézy.
- Vypláchněte fritézu od čisticího prostředku pomocí roztoku vody a octa. Mělo by v něm být o něco více octa než vody, ale jejich přesný poměr není při čištění rozhodující. Nechejte přitom otevřenou výpusť, aby špinavá voda mohla vytékat. Pokud pod fritézou nemáte odtok, budete muset špinavou vodu zachytávat do velké nádoby.
- Zavřete odtok a usušte vnitřek fritézy čistým hadrem. Naplňte fritézu čerstvým olejem a pak ji můžete znovu zapnout.
Tipy a upozornění:
- Pokud teplota oleje v komerční fritéze klesne pod 163 °C, přestože měla dost času na jeho zahřátí, potom potřebuje vyčistit.
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.