Jednoduchý způsob, jak vyčistit fritézu

Fritéza je užitečným doplňkem do kuchyně doma i v komerční sféře. Fritované jídlo skvěle chutná a je oblíbené při zábavě. Než začnete čistit fritézu, přečtěte si návod výrobce a řiďte se specifickými instrukcemi. Před čištěním fritézu vždy odpojte a nechejte zcela vychladnout. Pokud jste olej příliš nepoužívali, zvažte jeho uschování na příští použití.

Vylít a oškrábat.

Metoda vylití a oškrábání vyžaduje trochu námahy, ale je to zdaleka nejefektivnější metoda čištění fritézy. Vylijte z fritézy tuk a kovovou špachtlí oškrábejte její vnitřní stěny. U zaschlého a připečeného rostlinného oleje nebo pevných kousků je to jediná metoda, jak je odstranit. Po oškrábání vypláchněte všechny kousky a vytřete vnitřek fritézy hadrem. Vnitřek bude stále na dotek mastný, takže ho můžete vytřít houbou a vodou s čisticím prostředkem.

Čisticí prostředek a voda.

Ať už je používáte po oškrábání nebo samostatně, čisticí prostředek a voda jsou nejjednoduššími prostředky na čištění fritézy. Pokud to návod výrobce dovoluje, naplňte fritézu si do jedné čtvrtiny horkou vodou a přidejte lžičku čisticího prostředku. Smíchejte je a dolijte vodou. Horká voda s čisticím prostředkem uvolní mastnotu na stěnách fritézy. Ty pak umyjte houbou. Vypláchněte, a pokud bude potřeba, znovu umyjte horkou vodou s čisticím prostředkem, dokud nebude fritéza zcela čistá.

Ocet.

Pokud je ve fritéze hodně ztuhlé mastnoty, dejte do 2 litrů vody asi půl sklenice octa a nalijte ji do fritézy. Dolijte fritézu horkou, nemusí však být vařící, vodou a nechejte ocet předvést své kouzlo při odstraňování tuku. Ocet je kyselina a přírodní odmašťovač, který nepoškodí nepřilnavou vrstvu ani nevydává toxické výpary. Po asi 30 minutách odmočování většinu mastnoty jednoduše setřete houbou nebo hadrem.

Odstraňovač tuků.

Koupený odstraňovač tuků, zvlášť pokud obsahuje pomerančový olej, bude dobře působit při odstraňování zatvrdlého rostlinného oleje. Snadno jím odstraníte mastnotu nahromaděnou kolem držadel a jiných součástí fritézy. Odpojte fritézu a nastříkejte odmašťovač na její vychladlý povrch. Nechejte ho několik minut (nebo dle návodu výrobce) působit, a pak vytřete dočista. Mastnotu uvolněnou odmašťovačem dobře odstraníte pomocí houby nebo hadru z mikrovlákna.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vyčistit nerezovou fritézu

Odolná fritéza z nerezové oceli Vám umožní připravit celou řadu jídel rychle a bez toho, abyste museli použít...
více…

Jak vyčistit fritézu v restauraci

Každý zaměstnanec v kuchyni by měl znát způsob, jak vyčistit fritézu. V restauracích s velkým provozem mají...
více…

Jak vyčistit komerční fritézu

Když budete znát, jak správně vyčistit komerční fritézu, pomůže Vám to vést Váš podnik efektivněji. Nevhodná...
více…

Jak vyčistit domácí fritézu?

Domácí fritéza je pohodlný spotřebič, pokud potřebujete usmažit jídla jako jsou kuřecí křídla nebo hranolky....
více…

Jak vyčistit fritézu

Elektrická fritéza šetří čas mnoha kuchařům. Udržováním fritézy v čistotě a v dobrém stavu podporujete...
více…

Vhodné způsoby, jak vyčistit domácí fritézu

Domácí fritéza Vám umožní připravit rychle a snadno řadu jídel. Je však potřeba fritézu pravidelně čistit,...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…