Jednoduchý způsob, jak vyčistit fritézu
Fritéza je užitečným doplňkem do kuchyně doma i v komerční sféře. Fritované jídlo skvěle chutná a je oblíbené při zábavě. Než začnete čistit fritézu, přečtěte si návod výrobce a řiďte se specifickými instrukcemi. Před čištěním fritézu vždy odpojte a nechejte zcela vychladnout. Pokud jste olej příliš nepoužívali, zvažte jeho uschování na příští použití.
Vylít a oškrábat.
Metoda vylití a oškrábání vyžaduje trochu námahy, ale je to zdaleka nejefektivnější metoda čištění fritézy. Vylijte z fritézy tuk a kovovou špachtlí oškrábejte její vnitřní stěny. U zaschlého a připečeného rostlinného oleje nebo pevných kousků je to jediná metoda, jak je odstranit. Po oškrábání vypláchněte všechny kousky a vytřete vnitřek fritézy hadrem. Vnitřek bude stále na dotek mastný, takže ho můžete vytřít houbou a vodou s čisticím prostředkem.
Čisticí prostředek a voda.
Ať už je používáte po oškrábání nebo samostatně, čisticí prostředek a voda jsou nejjednoduššími prostředky na čištění fritézy. Pokud to návod výrobce dovoluje, naplňte fritézu si do jedné čtvrtiny horkou vodou a přidejte lžičku čisticího prostředku. Smíchejte je a dolijte vodou. Horká voda s čisticím prostředkem uvolní mastnotu na stěnách fritézy. Ty pak umyjte houbou. Vypláchněte, a pokud bude potřeba, znovu umyjte horkou vodou s čisticím prostředkem, dokud nebude fritéza zcela čistá.
Ocet.
Pokud je ve fritéze hodně ztuhlé mastnoty, dejte do 2 litrů vody asi půl sklenice octa a nalijte ji do fritézy. Dolijte fritézu horkou, nemusí však být vařící, vodou a nechejte ocet předvést své kouzlo při odstraňování tuku. Ocet je kyselina a přírodní odmašťovač, který nepoškodí nepřilnavou vrstvu ani nevydává toxické výpary. Po asi 30 minutách odmočování většinu mastnoty jednoduše setřete houbou nebo hadrem.
Odstraňovač tuků.
Koupený odstraňovač tuků, zvlášť pokud obsahuje pomerančový olej, bude dobře působit při odstraňování zatvrdlého rostlinného oleje. Snadno jím odstraníte mastnotu nahromaděnou kolem držadel a jiných součástí fritézy. Odpojte fritézu a nastříkejte odmašťovač na její vychladlý povrch. Nechejte ho několik minut (nebo dle návodu výrobce) působit, a pak vytřete dočista. Mastnotu uvolněnou odmašťovačem dobře odstraníte pomocí houby nebo hadru z mikrovlákna.