nádobí, potravin a dalších věcí. Všechna tato místa by měly být přehledná a snadno dostupná. Na to, abyste při vaření nemuseli šplhat, často si dřepnout či zdlouhavě prohledávat zásuvky, slouží řada šikovného kuchyňského příslušenství. Promyšlené prostorové uspořádání usnadňující pohodlné ukládání má ještě další význam - umožňuje udržovat i během vaření řád.
Správné ukládání je věda. Dostatek úložných prostor je individuální, ale i tak jsou základní potřeby stejné. Výrobci kuchyní definovali, že by se v ní mělo nacházet přibližně 32 takzvaných úložných jednotek. Jedna jednotka je police, šuplík a kontejner. Při plánování úložných prostorů byste si měli ujasnit, co budete v kuchyni skladovat, a nemyslet pouze na klasické "nářadí", ale například i na ubrousky, vánoční formičky, lávový gril nebo soupravu na přípravu fondue. Různé předměty však mají odlišné nároky na skladování a to, co je vhodné do zásuvky, nemusí být vhodné do skříňky a naopak.
Uspořádání úložných prostor není nutné řešit pouze klasickými policemi. Mnohem přehlednější a pohodlnější jsou výsuvné systémy. Kontejnery, jak se nazývají velké zásuvky, jsou vhodné na ukládání talířů, hrnců i potravin. Kontejner vysunete a s přehledem si vyberete tu věc, kterou právě potřebujete. Výrobci kování nabízejí zásuvky se základním kolečkovým výsuvem nebo komfortním plnovýsuvem, na kterém je integrované pístové dobržďování. Dynamická nosnost levnějších zásuvek se udává 15 až 25 kg (podle velikosti zásuvky), plnovýsuvné zásuvky však mohou unést až 70 kg. Drátěné výsuvné koše často nahrazují klasické police ve skříňkách.Dodavatelé kuchyní je doporučí do úzkých potravinových skříní. Tento systém nabízí opět několik stupňů vybavenosti. Základní výsuv je celodrátěný a jeho nevýhodou je, že plně naložený je těžko ovladatelný a drátěným dnem mohou některé potraviny propadávat. Dražší systémy mají drátěná dna nahrazena plnými a systém vysouvání je opatřen mechanismem pro lehký chod a plynulé zavírání. Všechny systémy lze doplnit množstvím vnitřních míst - vložkami na příbory, rozdělovníky, rastry, držáky na talíře a podobně.
Novým prvkem v moderních kuchyních jsou úzké (od 15 cm) výsuvné police, které jsou ideální například na skladování lahví. Navíc, díky těmto různé širokým policím se daří dokonale vyplnit kuchyňskou linkou i atypických prostorách.
Prvním a nejjednodušším krokem k jejich zpřístupnění byly rohové kusy nábytku bez vnitřních složek. Dnes se vybavují takzvanými magickými rohy (někdy označovanými podle prvního výrobce jako karusely). Jde o sestavy drátěných polic, které se při otevírání dvířek celé vysunou (levnější typy se nevysouvá, ale dají se otáčet). Jsou velmi praktické a dokonalejší mechanismy umožňují po vysunutí celého modulu jeho otočení o 90 °. V malé kuchyni je důležité důsledně využít celý prostor, v případě potřeby zvýšit horní skříňky až ke stropu. Hlavně v panelových domech je často nutné některé zřídka používané kusy nádobí uschovat ve vedlejších místnostech nebo ve sklepě. Snadnější manipulaci i více volného prostoru nabízejí výklopná dvířka horních polic. Rozhodně se vyplatí nešetřit na pantech a pořídit pneumatické mechanismy, které zajistí plynulé otevírání a zavírání i aretaci dvířek v potřebné poloze. Lidé nižší postavy mohou zvolit zařízení, které umožňuje po otevření stažení vnitřních částí horních skříněk do nižších úrovní.
Správné skladování potravin prodlužuje jejich životnost. Potravinám je dobře vyčlenit místo pohromadě, oceníte to při přípravě jídla. Nezapomeňte při plánování použít v blízkosti skladovacích prostor odkládací plochu, kam pohodlně vyrovnáme potřebné suroviny. Rychle se kazící potraviny je nutné umístit do chladničky. Ostatním potravinám třeba vyhradit místo ve skříni na potraviny. Tu je nejlepší mít odvětranou, ale není to podmínka. Při plánování kuchyně je třeba vzít v úvahu, zda nakupujete pravidelně po menších množstvích nebo se zásobujeme na delší dobu. Zvažte, zda budete potřebovat zavařeniny, které zaberou další úložný prostor. Pokud nemáte k dispozici sklep nebo komoru, již při plánování je třeba si promyslet umístění požadovaných surovin. Kuchyni se snažte řešit tak, aby práce v ní byla efektivní. Na odkládací plochu by měly z jedné strany plynule navazovat zásobníky na potraviny a dřez, ve kterém se například myje ovoce, čistí zelenina a maso, z druhé strany pak skříňky s nádobím a potřebami pro přípravu pokrmů. U sporáku by měla být zas plocha pro přípravu hotového jídla k servírování.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu