Návod na používání elektrického zmrzlinovače 
    
	
	Elektrický zmrzlinovač dokáže proměnit slazené mléko ve vynikající zmrzlý dezert. Zmrzlina vzniká vytvářením tisíců nepatrných ledových krystalků z vody obsažené v mléce nebo ve smetaně.
    
    
	
	Vzniku větších kousků ledu brání nepřetržité míchání sladké směsi přitom, jak se zmrazuje. Ručně ovládané zmrzlinovače vyžadují neustálou práci, abyste vytvořili hladkou krémovou směs. U elektrických modelů jednoduše přidáte ingredience a zbytek necháte odvést přístroj.
	Co budete potřebovat:
	- 
		2 šálky vychlazené husté smetany
 
	- 
		1 šálek vychlazeného plnotučného mléka
 
	- 
		¾ šálku cukru
 
	- 
		1 lžičku extraktu z pravé vanilky
 
	- 
		mísu na míchání
 
	- 
		vařečku
 
	- 
		uzavíratelný igelitový sáček
 
	Návod:
	- 
		Vložte chladicí vložku do mrazáku den předtím, než budete dělat zmrzlinu. Většina elektrických zmrzlinovačů pro domácí použití má jádro nebo misku, které je nutné zmrazit před každým použitím. Někteří výrobci doporučují nechávat tuto chladicí vložku stále v mrazáku, aby byla připravená, když ji budete potřebovat.
 
	- 
		Do mísy na míchání dejte 2 šálky vychlazené husté smetany, 1 šálek vychlazeného plnotučného mléka, ¾ šálku cukru a 1 lžičku extraktu z pravé vanilky. Všechny ingredience opatrně míchejte vařečkou dokud se cukr nerozpustí.  Směs na zmrzlinu dejte do ledničky.
 
	- 
		Na pevném pokladu poskládejte zmrzlinovač. Vytáhněte z mrazáku zmraženou chladicí vložku a dejte ji do zmrzlinovače. Zapojte přístroj do zásuvky.
 
	- 
		Nalijte směs z mísy do centrální nádoby zmrzlinovače. Přikryjte ji víkem. Zapněte motor, aby se směs míchala.
 
	- 
		Po 30 minutách zmrzlinovač vypněte. Vyberte částečně zmraženou zmrzlinu a dejte ji do uzavíratelného igelitového sáčku. Před uzavřením z něj vymačkejte vzduch.
 
	- 
		Položte sáček do mrazáku k chladicímu tělesu. Počkejte 2 hodiny. Čerstvě vyrobenou zmrzlinu nabírejte a servírujte přímo ze sáčku.
 
	- 
		Zmrzlinovač odpojte. Odnímatelné součásti umyjte ručně houbou v horké vodě a prostředkem na nádobí. Otřete základnu přístroje a ovládací panel mírně vlhkou houbou.
 
	- 
		Vyčištěné části důkladně osušte. Zmrzlinovač znovu složte. Vraťte chladicí vložku nebo mísu do mrazáku, aby byla přichystaná na přípravu další várky.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Pokud chcete čokoládovou zmrzlinu, přidejte půl šálku čokoládového sirupu a snižte množství cukru na 2 lžíce.
 
	- 
		Před vložením sáčku se zmrzlinou do mrazáku do ní zamíchejte drcené oříšky, čokoládové vločky nebo jiné ingredience na ochucení. Než je přidáte do zmrzliny, nechejte je také zmrazit.
 
	- 
		Přečtěte si nejprve všechna upozornění na štítcích na Vašem zmrzlinovači, abyste předešli možnému poškození nebo zranění.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková