Odstraňování mastnoty z fritézy

Fritézy se často využívají komerčně v řetězcích rychlého občerstvení i v jiných restauracích, kde připravují fritovaná jídla. Jsou vysoce mobilní a můžete je použít i na různých trzích či výstavách, kde se prodává občerstvení jako jsou hranolky nebo jiné. Fritézu můžete používat také doma, ale její čištění bývá nepříjemné. Pokud však budete dodržovat její pravidelné čištění, bude se Vám udržovat mnohem snadněji.

Před čištěním.

Než začnete fritézu čistit a odstraňovat z ní mastnotu, zkontrolujte tlačítka a číselníky na přední straně. Podívejte se, jestli se kolem nich a pod nimi nenahromadila mastnota a drobky jídla. Pokud ano, vyndejte je a umyjte teplou vodou s čisticím prostředkem. Odstraňte nečistoty pomocí tekutého prostředku na nádobí. Nepoužívejte však drsné abrazivní čisticí prostředky, kterými byste mohli číselníky poškrábat, ty by potom byly nečitelné a potřebovaly vyměnit.

Odstraňování mastnoty.

Nejdříve zkontrolujte, jestli v zadní části fritézy není usazená mastnota. Rozpusťte ji neabrazivním tekutým čisticím prostředkem a teplou vodou.
Dále vypněte fritézu, nechejte tuk vychladnout asi na 65 °C a pak ho z fritézy vypusťte. Používejte ochranné rukavice, abyste se nepopálili, až budete vyndávat košík. Oškrabejte tuk z košíku i z nádoby pomocí škrabky, vidličky, nože nebo špachtle. Neodstraňujte ho však drhnutím, protože tím byste poškodili košík.

Čištění nádrže.

Nádrž nebo vnitřní stěnu fritézy byste měli čistit kdykoli se na ní vytvoří usazeniny tuku a mastnoty. Stříkněte do nádrže trochu čisticího prostředku asi o velikosti mince a pak ji naplňte horkou vodou do výše asi 8-10 cm od horního okraje. Zapněte fritézu a nechejte vodu vařit 8-10 minut. Pak fritézu vypněte a vypusťte vodu. Smíchejte 2 lžičky octa se sklenicí vody, tímto roztokem vypláchněte, a pak znovu čistou teplou vodou. Usušte čistou utěrkou.

Čištění povrchu fritézy.

Mastnotu z povrchu fritézy odstraníte nanesením rozpouštědla tuků. Ten můžete koupit v potřebách pro domácnost. Pokud chcete, můžete si připravit vlastní smícháním 1 lžíce soli a 4 lžic technického alkoholu. Naneste na povrch fritézy a vyčistěte houbou. Pak setřete horkou vodou.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vyčistit nerezovou fritézu

Odolná fritéza z nerezové oceli Vám umožní připravit celou řadu jídel rychle a bez toho, abyste museli použít...
více…

Jak vyčistit fritézu v restauraci

Každý zaměstnanec v kuchyni by měl znát způsob, jak vyčistit fritézu. V restauracích s velkým provozem mají...
více…

Jak vyčistit komerční fritézu

Když budete znát, jak správně vyčistit komerční fritézu, pomůže Vám to vést Váš podnik efektivněji. Nevhodná...
více…

Jak vyčistit domácí fritézu?

Domácí fritéza je pohodlný spotřebič, pokud potřebujete usmažit jídla jako jsou kuřecí křídla nebo hranolky....
více…

Jak vyčistit fritézu

Elektrická fritéza šetří čas mnoha kuchařům. Udržováním fritézy v čistotě a v dobrém stavu podporujete...
více…

Vhodné způsoby, jak vyčistit domácí fritézu

Domácí fritéza Vám umožní připravit rychle a snadno řadu jídel. Je však potřeba fritézu pravidelně čistit,...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…