Sušičky na potraviny se používají na sušení ovoce, zeleniny a masa za účelem jejich konzervace. Konzervace jídla sušením se provádí už po staletí.
Dříve se potraviny pokládaly na slunce nebo zavěšovaly u ohně. Příchod elektrických sušiček umožnil, aby se jídlo mohlo sušit kdykoli a kdekoli.
Skládací sušička se sestává z odnímatelných tácků (plat, sít), které je po naložení ovocem možné poskládat na sebe. Některé jednotky mají mechanismus dole a u jiných se dává nahoru nad naskládané tácky.
Regálové sušičky mají pevný plášť, ve kterém jsou vyjímatelné regály (plata, síta). Mechanická část je buď dole nebo na boku.
Jedna z metod sušení potravin je pomocí ventilátoru, který na potraviny fouká teplý vzduch, čímž urychluje proces jejich sušení. Sušičky využívající tuto metodu mají vestavěný ventilátor.
Sušičky, které nemají ventilátor, využívají při sušení konvekci (proudění tepla). Topné těleso je naspodu jednotky. Teplo stoupá skrz potraviny, a tím z nich odpařuje vodu a suší je.
Sušičky s ventilátorem suší potraviny rychleji než sušičky využívající konvekce. Konvekční sušičky však brání možnosti vsátí nečistot ventilátorem, který by je pak nafoukal na potraviny. Jsou také tišší a mají menší spotřebu elektřiny.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu