Typy sušiček na potraviny
Sušičky na potraviny se používají na sušení ovoce, zeleniny a masa za účelem jejich konzervace. Konzervace jídla sušením se provádí už po staletí.
Dříve se potraviny pokládaly na slunce nebo zavěšovaly u ohně. Příchod elektrických sušiček umožnil, aby se jídlo mohlo sušit kdykoli a kdekoli.
Skládací
Skládací sušička se sestává z odnímatelných tácků (plat, sít), které je po naložení ovocem možné poskládat na sebe. Některé jednotky mají mechanismus dole a u jiných se dává nahoru nad naskládané tácky.
Regálové
Regálové sušičky mají pevný plášť, ve kterém jsou vyjímatelné regály (plata, síta). Mechanická část je buď dole nebo na boku.
Ventilátorové
Jedna z metod sušení potravin je pomocí ventilátoru, který na potraviny fouká teplý vzduch, čímž urychluje proces jejich sušení. Sušičky využívající tuto metodu mají vestavěný ventilátor.
Konvekční
Sušičky, které nemají ventilátor, využívají při sušení konvekci (proudění tepla). Topné těleso je naspodu jednotky. Teplo stoupá skrz potraviny, a tím z nich odpařuje vodu a suší je.
Úvahy
Sušičky s ventilátorem suší potraviny rychleji než sušičky využívající konvekce. Konvekční sušičky však brání možnosti vsátí nečistot ventilátorem, který by je pak nafoukal na potraviny. Jsou také tišší a mají menší spotřebu elektřiny.