Účinný trik na mytí nerezového nádobí

Připálené jídlo nemusí být vždy jen vina špatné kuchařky. Způsobit ho může také nekvalitní nádobí. Proto je lépe, do těchto důležitých pomocníků patřičně investovat. Ale to nestačí. I když si koupíte kvalitní nádobí a nebude se o něj náležitě starat, odejde vám tak brzy, jako nekvalitní a necertifikovaný výrobek. Na výběr máte z mnoha zdravotně nezávadných materiálů. Vybrat si mimo jiné můžete i nerez. A jak o nerez pečovat?

kuchyně, nádobí, nerezové nádobí, mytí nádobí

Proč nerez?

Nerezové nádobí je v současnosti asi nejpoužívanějším ve většině kuchyní. Důvodem je velký výběr nerezových hrnců, kastrolů a pánví, vysoká mechanická odolnost, životnost a v neposlední řadě i odolnost proti pachům. Nerez je také velmi estetický materiál, ale je nezbytné, abychom mu věnovali náležitou péči. 

Chlor

Určitě čtěte složení produktů a vyhněte se těm, které obsahují "Cl". Pokud čisticí prostředek v myčce nádobí obsahuje chlor, raději si pro tyto účely pořiďte nový, bez obsahu chlóru. Při častém mytí nerezového nádobí v myčce výrobci doporučují vybrat nádobí hned po umytí z myčky a dosušit ho ručně. Nadměrné množství čisticích prostředků a solí v myčce nádobí může způsobit zabarvení, dokonce stopy po rzi, ne však důsledkem vady materiálu, ale v důsledku chemické reakce. I nerezovou ocel mohou poškodit koncentrované dezinfekční prostředky, zejména ty, které obsahují bělící látky, např. chlornan sodný. Tekuté čističe stříbra mohou obsahovat chloridy a silné kyseliny, proto jsou pro nerez také velmi nevhodné.

Sůl

Sůl na dně nerezového nádobí způsobuje bílé nebo zlatavé skvrnky s bílými či červeno-černými kapkami, které se nedají odstranit. Proto pozor při solení jídla přímo v hrnci či pánvi. Je to jen estetická chyba, která nesnižuje funkci nádobí. Proto doporučujeme před přidáním soli počkat, dokud se jídlo začne vařit, pak přidat sůl a jídlo dobře promíchat.

Drátěnka versus měkká vlákna

Nejlepší způsob čištění nerezového nádobí je saponát, měkká houbička nebo hadřík z mikrovláken. Dávejte si velký pozor na čištění připálenin drátěnkou. Pokud už je to nutné, zvolte nylonovou drátěnku nebo speciální nerezovou. Nikdy nepoužívejte kovovou drátěnku, která není z nerezu. Drátěnky z obyčejné oceli mohou na povrchu po čištění zanechávat skvrny rzi a tak trvale poškodit korozní odolnost nerezu. Speciální nerezová drátěnka nenaruší korozní odolnost materiálu, ale způsobí estetické nedostatky. Tento způsob odstraňování spálenin není vhodný na leštěné vnější povrchy. Nádobí totiž zcela ztratí svůj původní lesk. Výrobci také nedoporučují ani tvrdé, odírající prášky, tzv. tekutý písek, které mohou zanechat na povrchu škrábance.

Pozor na teplotu!

Nerezové pánve by se měly vždy ohřívat bez tuku, ten patří až do rozehřáté pánve. Není třeba je rozehřívat na příliš vysoké teploty, nejlepší výsledky totiž dosáhnete při středních teplotách. Dávejte si pozor i na tuk, který používáte. Některé druhy margarínů se na teplé zpracování vůbec nepoužívají. Mohou poškodit nejen nádobí, ale i vaše zdraví. Namísto margarínů používejte kvalitní přírodní oleje. Vysoké teploty mohou způsobit na povrchu namodralé nebo jinak barevné skvrny. Ty se dají odstranit roztokem vody a vinného octa nebo citronovou šťávou. Stejně se můžete zbavit i vápencových usazenin.

Na velikosti záleží

Nerezové nádobí lze použít na všech typech vařičů (včetně indukčních, ale ty musí mít speciálně upravené sendvičové dno s feromagnetickou vrstvou). Pokud však vaříte na plynovém sporáku, mohou se na vašem nádobí po dlouhodobém používání objevit hnědé "spáleninové" skvrny. Abyste předešli tomuto poškození, je nutné, aby plamen nepřesahoval okraj hrnce. Dbejte na to, aby průměr plotýnky u elektrických a sklokeramických sporáků byl stejný, případně o kousek menší, než je průměr hrnce.

Trik na připálené zbytky jídla

Pokud jste již v nerezu něco připálili, ale připálenina není rozsáhlá, zalijte připáleniny vodou a nasypte do ní kypřící prášek do pečiva nebo několik lžiček sody. Vodu pak velmi pomalu vařte, spálené kousky by se měly uvolnit. Tento způsob čištění je mnohem šetrnější, než mytí drátěnkou.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Vysávání prachu dokáže účinně zamezit i velmi nebezpečným chorobám

Přestože úzkostná hygiena někdy není vůbec na místě, uklízet se musí. A nejen proto, aby vám nepořádek...
více…

Jak se starat o čistotu hraček pro nejmenší děti?

Špinavé hračky nejsou pro děti to pravé "ořechové", ale na druhou stranu omývat hračky agresivní chemií také není...
více…

Péče o miminko po příchodu z porodnice

Péče o novorozené miminko není žádná věda. Ale zejména u prvního děťátka jsou první dny po návratu z...
více…

Okusování nehtů u dětí je nebezpečné a je třeba mu věnovat pozornost

Okusování nehtů, označované také jako onychofagie, je nebezpečný zlozvyk. Za okusováním nehtů se může skrývat...
více…

Potraviny, které jsou nebezpečné, když se ohřívají v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba je ve většině domácností samozřejmostí. Určitě je to vynikající společník, který nám...
více…

Jak pečujete o své kartáče, štětce a fény?

Uklízení bývá doménou většiny žen. Ale ruku na srdce, milé ženy! Nemyjete častěji podlahu než pomůcky, která...
více…

Čištění uší pomáhá zanést infekci do zvukovodu

Zbavujete pravidleně své uši mazu? Ale i maz v uších má svůj smysl. Uši byste si neměli přehnaně čistit, protože...
více…

Koření dodává jídlu chuť, ale může i škodit!

Umět používat koření, to není vůbec jednoduchá věc. Správně odhadnout množství a chuť je pro konečný výsledek...
více…

Jak účinně předcházet gynekologickým problémům?

Určitě i vy, milé ženy, vlastníte speciální přípravky na vlasy, obličej, dekolt, ruce ... ale nezapomínáte na...
více…

Tři důvody, proč vyměnit toaletní papír za bidet

Uvažovali jste někdy nad tím, jakou toaletní hygienu zvolit? Je zdravější použít starý dobrý toaletní papír, nebo...
více…