Tlakový hrnec uspoří čas při přípravě potravin, ale také peníze za energii

Vaření v tlakovém hrnci patří mezi neúspornější způsoby vaření vůbec. Proto by "papiňák" neměl chybět v žádné, dobře vybavené kuchyni. Vybrat si můžete z mnoha moderních designů, barev, velikostí a způsobů zavírání.

tlakový hrnec, vaření, energie

Vynález tlakového hrnce

Vynález tlakového hrnce způsobil svého času malou revoluci ve vaření a jeho pozitivní výsledky si můžeme užívat dodnes. "Papiňák", jak se také nazývá podle svého strůjce Denise Papina, by rozhodně měl být součástí kuchyňského nádobí. Pojďme se ale podívat na to, co je třeba zohlednit při jeho výběru.

Materiál

Nejčastěji se používá nerezová ocel. Není to náhoda, vždyť nerez má výbornou tepelnou vodivost, nezadržuje pachy a je zdravotně nezávadný. Snadná je také údržba hrnců z tohoto materiálu, je možné mýt je i v myčce nádobí. To však jen v případě, že součástí hrnce není displej, časovač, zkrátka elektronika.

Dno

Kvalitní tlakový hrnec můžete poznat i podle toho, zda má či nemá sendvičové dno. Díky dnu s více vrstvami se vám jídlo při vaření nepřipálí a potraviny si tak zachovají lepší chuť a více vitamínů. Zjistěte si také pro jaké typy sporáků je hrnec vyroben. Dnes již není výjimka, jestliže jsou tlakové hrnce vhodné pro elektrické, plynové, indukční i sklokeramické sporáky. 

Bezpečnost

Tlakové hrnce pracují s vyšším než atmosférickým tlakem, proto se v jejich případě klade velký důraz na bezpečnost při vaření. Tu zajišťuje série pojistek, které buď upouštějí přebytečnou páru z hrnce, případně sledují tlak v hrnci a dovolují jeho otevření až tehdy, když je to bezpečné. Jedna pojistka je málo, ideální jsou dvě až tři, které se jistí navzájem.

Velikost

Velikost tlakového hrnce je důležitá i proto, že ho nemůžete naplnit po okraj. Maximem jsou dvě třetiny jeho objemu. Pokud si tedy kupujete” tlakáč” s objemem 6 litrů, reálně budete moci využít přinejlepším 4 litry objemu. Dobrý kompromis nabízí někteří výrobci v podobě souprav tlakových hrnců. V sadě je jeden větší a jeden menší hrnec a víko mají pouze jedno a to pasuje na oba hrnce.

Značka

Při koupi tlakových hrnců se vyplatí vsadit na ověřenou značku a nekupovat příliš levné hrnce. Málokdo je tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci. Příliš drahé hrnce ale také nemusíte kupovat. Ideální je jako ve všem, zvolit zlatou střední cestu. Kvalitní tlakový hrnec koupíte zhruba za dva tisíce korun. 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Čtyři cviky, které zaberou čtvrt hodiny a procvičí celé tělo

Snažíte se pravidelně cvičit, ale občas se vám stane, že se vám do toho něco vloží nebo si prostě nenajdete čas?...
více…

Sladké brambory a jejich využití v kuchyni a přírodní medicíně

Tato plodina je známá i pod názvem slunečnice hlíznatá, sladký brambor či "židovský brambor", a přestože není na...
více…

Účinný trik na mytí nerezového nádobí

Připálené jídlo nemusí být vždy jen vina špatné kuchařky. Způsobit ho může také nekvalitní nádobí. Proto je...
více…

Co škodí zdraví stejně jako kouření?

Ne všechny činnosti, které denně děláme naše zdraví vítá s otevřenou náručí. Ale jsou také činnosti, které...
více…

Omeleta, kde nechybí ovoce

Sladká omeleta je výborný dezert pro děti i dospělé. Můžete si ji dát jako tečku za výborným obědem, nebo také...
více…

Kolik tuku potřebujeme a kde je již hodně nebezpečný?

Tukové zásoby na těle, to není jen hrůza z estetického hlediska, ale také varovný příznak možného onemocnění. A...
více…

Dřevo má antibakteriální účinky, které ale úpravami potlačujeme

Dřevo je v interiéru ceněnou přírodní surovinou. A to nejen proto, že se na něj dobře kouká a pěkně voní. Dřevo...
více…

Dieta při histaminové intoleranci

Nízkohistaminová dieta pomáhá alergikům, kteří trpí intolerancí na histamin. Jedná se o poměrně velký zásah do...
více…

Nadváha a obezita spouští zánětlivé procesy v těle, rakovinové bujení a cukrovku

Tuk v těle potřebujeme. Je nepostradatelný pro mnoho životně důležitých procesů. Ale! I zde platí, že všeho moc...
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…