Domácí fritézy
Fritování je jednoduchá metoda, jak připravit chutné dobroty. Koupit si fritézu může být drahé, zvlášť pokud ji nemáte v plánu používat často. Pomocí pár kuchyňských potřeb si však snadno vytvoříte domácí fritézu. To je výhodné, pokud nemáte doma dostatek místa na nový kuchyňský spotřebič. V každém případě je vytvoření domácí fritézy nenákladnou a profesionální alternativou ke koupi elektrické fritézy.
Co budete potřebovat:
- hrnec na polévku o objemu 6 litrů nebo větší
- olej na fritování
- speciální teploměr
- sporák
- děrovanou naběračku
Návod:
Domácí fritéza:
- Nalijte do hrnce olej do výšky 5 cm až do poloviny hrnce.
- Připojte k hrnci speciální teploměr. Ponořte špičku teploměru do oleje.
- Postavte hrnec na sporák a nastavte střední až vysokou teplotu.
- Až olej dosáhne teploty 190 °C, začněte fritovat. Udržujte teplotu tím, že po vložení jídla vždy zvýšíte plamen.
- Až bude jídlo hotové, vyjměte ho děrovanou naběračkou.
Tipy a upozornění:
- Používejte olej s vysokou teplotou přepalování, např. řepkový, hroznový nebo arašídový.
- Při používání nenechávejte fritézu bez dozoru.
- Nenechte teplotu, aby překročila 190 °C. Olej se vznítí při 204 °C.
- Nechte olej zcela vychladnout, než budete hrnec čistit.
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.