Postavte si dům z cihel

Nikdo z nás nestaví dům na pár let. Toužíme mít bezpečný a trvanlivý příbytek, ve kterém se budeme cítit příjemně, žít zdravě, bez hluku av teple. Právě proto se při stavbě domu musíme v první řadě zamyslet nad správnou volbou materiálu. Třeba si uvědomit, že dokud většinu zařízení domu můžeme časem vyměnit, to podstatné, tedy základy a stěny domu se vyměnit nedají.

Každý z nás si určitě pamatuje pohádku o vlkovi a třech prasátkách, kdy vlk sfoukl slaměný a dřevěný dům. Jen cihlový dům odolal. Avšak nejen pohádky svědčí o spolehlivosti cihly jako stavebního materiálu. Pálená cihla patří mezi nejstarší stavební materiály jaké lidstvo zná. Cihlové stavby přetrvaly staletí, což nám dokazuje množství zachovaných a plně funkčních staveb, jakými jsou například Amsterodamská burza z roku 1903 nebo městské hradby v Trnavě, které opevňují centrum města od přelomu 13. a 14. století až dodnes.

"Několik studií zaměřených na hospodárnost a životnost různých stavebních konstrukcí uvádějí, že jednovrstvé cihelné zdivo vyžaduje v rámci svého životního cyklu minimální náklady na dodatečné investice jako jsou údržba a obnova. Kvalitně navržené a zrealizované cihlové stavby tak mají prakticky neomezenou životnost.

Teplo domova

Dalším z kritérií při výběru materiálu jsou jeho tepelněizolační vlastnosti. Díky vyvážené kombinaci tepelněizolačních vlastností a akumulace tepla je cihla dokonalým materiálem, díky kterému se budete doma cítit vždy příjemně. Cihla má totiž výbornou vlastnost teplo v sobě akumulovat a později ho ze sebe sálat. "Díky schopnosti akumulovat teplo masivní cihlové zdi zabraňují tomu, aby se náhlé změny teploty vnějšího prostředí projevily ihned i ve vnitřním prostředí.

Čím je materiál obvodových stěn méně citlivý na tyto změny, tím více jsou vnitřní prostory vnímány z hlediska tepelné pohody jako příjemné.

Ve zdravém domě zdravé klima

Cihla je zároveň přírodní materiál, proto představuje ideální stavební materiál pro budování zdravého prostředí k bydlení, bez plísní a alergií. Kvalita vnitřního prostředí závisí i na obsahu vodních par ve vzduchu a teplot vnitřních povrchů. Při nevhodné kombinaci těchto dvou faktorů může dojít ke srážení vodních par, nejčastěji v koutech, nebo nežádoucí tvorbě plísní. Spóry plísní se pak mohou šířit ve vzduchu a vytvářet tak absolutně nevhodné a nezdravé prostředí.

Stěny domu by proto měly umožňovat přirozenou difúzi vodních par. Právě cihly mají tuto vlastnost velmi příznivou a přispívají tím k tvorbě přirozeného klimatu v obytných prostorách.

Jednoduše, rychle a úsporně

Takto by se daly stručně charakterizovat představy každého stavitele o výstavbě vlastního domu. Proto vývoj stavebních materiálů kromě neustále se zpřísňujících požadavků na jejich parametry, určuje i tlak na rychlejší a nejjednodušší technologie zpracování na stavbě. Těmto kritériím v maximální míře vyhovuje moderní systém broušených cihel POROTHERM Profi, který lze aplikovat buď pomocí tenkovtrstvé lepicí malty, nebo pomocí speciální pěny pro zdění DRYFIX extra. Díky těmto vyspělým technologiím nešetříte pouze náklady na stavební materiál, ale i čas. Svůj dům tak postavíte rychlostí blesku. A právě to dělá z cihel ten správný stavební materiál pro každý rodinný dům.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Základem každé stavby jsou dobré základy

Při návrhu základů platí, že optimální základové konstrukce jsou takové, které při nejmenší pracnosti,...
více…

Zateplení obvodových stěn

Pro úsporu energie budov jsou nejvýznamnějšími konstrukcemi obvodové stěny. Pohodu vnitřního prostředí budovy...
více…

Zateplení podlahových konstrukcí

Správně a kvalitně zaizolovat podlahové konstrukce znamená snížit energetickou spotřebu budovy o 8 až 10%. Významným...
více…

Stavba chaty - výkopové práce a základy

Výkopové práce a stavba základů - to jsou první stavební činnosti, které nelze obejít ani při stavbě chaty. Před...
více…

Stavba domu je velká investice, kterou si je třeba také užít!

Faktorů, které ovlivňují výběr stavebního materiálu, je dnes mnoho. Rozhodují nejen reálná kritéria, jako jsou...
více…

Chyby při zateplování domu

V současnosti je zateplování domů velkou módou, ale hlavně je jedním ze základních, energeticky úsporných...
více…

Stavba domu a stavební dokumentace, která je nezbytná

Pokud chcete jedinečný dům, najděte si čas na spolupráci s architektem, pokud chcete co nejrychleji bydlet a nemáte...
více…

Úspora energie, kterou zajistí rekuperátor vzduchu

Princip větrání s rekuperací zní velmi jednoduše, i když samotná technologie je trochu složitější. Otvorem ve...
více…

Moderní omítky - hlína, benátský a marocký štuk

Šaty dělají člověka a vnitřní omítky zase interiér. Některým lidem nejednou chybí dotek s přírodou; kousek z ní...
více…

Stavba terasy vyžaduje pečlivé plánování

Plánujete postavit u svého domu terasu? Výborný nápad, ale vše dobře zvažte a naplánujte, aby se z tohoto dobrého...
více…