Estetická úprava bradavky - vpáčené bradavky

Zhruba 3% žen má vpáčenou alespoň jednu bradavku, ale stále je tento problém poměrně málo přepírán jednak mezi přítelkyněmi, jednak medializován. Když se vypráví o vylepšení, resp. estetické chirurgii prsů, většinou to je o zvětšení, zmenšení nebo modelaci prsou.

 

Prsa hrají velmi důležitou roli v sebehodnocení a sebevnímání ženy a každý aspekt jejich formy a funkce je důležitý, včetně bradavek. Bradavky jsou integrální součástí prsů, co se týče vzhledu, sexuality a mateřství. U žen s inversí (vpáčenými) bradavkami, tento stav může negativně ovlivnit jejich sebevědomí a sebevnímání.

Ve většině případů jsou vpáčené bradavky vrozené. Někteří lidé se prostě tak narodí. Některé bradavky se vpáčí po kojení, jako důsledek zjizvení a stažení mlékovodů.

Na vpáčení bradavek se podílejí tři faktory:

1) nedostatek kůže kolem báze bradavky

2) kontrahované (stažené) mlékovody

3) zjizvení mlékovodů po kojení

Typy invertních bradavek

Rozeznáváme tři stupně inverze, což v podstatě znamená jak silně jsou bradavky vpáčené. Některé jsou vpáčené stále, některé pouze částečně, resp. reagují na chlad, nebo dotek. Některé ženy mohou normálně kojit, některé nemohou kojit vůbec.

Stupeň 1. Bradavky jsou vpáčené, ale mohou se evertovat manuální stimulací, nebo chladem. Mohou zůstat evertované určitý čas, pak se opět vpáčí. Obvykle nepřekážejí při kojení. Nazývají se také "plaché bradavky".

Stupeň 2. Bradavky jsou invertované a hůře se evertují. Everze nepřetrvává, ale ihned se invertují zpět. Kojení je možné.

Stupeň 3. Bradavky jsou invertované výrazně a nedají se evertovat. Mlékovody se spojí a kojení není možné. Ženy s 3. stupněm inverze bradavek mají často problémy s infekcemi a hygienou bradavek.

Předoperační vyšetření

Předoperační vyšetření spočívá v anamnéze (rozhovor s pacientem), pokud neudává žádné onemocnění, vyžaduje se pouze krevní obraz a srážlivost krve. Pokud pacient chce zákrok absolvovat v celkové anestezii, potřebuje absolvovat předoperační interní vyšetření, včetně biochemického screeningu, krevní obraz a srážlivost krve. Vyšetření může absolvovat u svého lékaře. Pokud po vyšetřeních nedošlo k žádné změně zdravotního stavu, platí měsíc.

Zákrok vylučují jakékoliv akutní nebo akutní exacerbovaná onemocnění a nedoléčená onkologická onemocnění v dané oblasti. V případě pooperační nebo poúrazové těžké deformace v dané oblasti také není možné vždy zákrok převést.

Operační zákrok trvá cca 45 minut. Rizika jsou jako u každé operace - infekce, krvácení, ale tyto komplikace jsou většinou snadno zvládnutelné. Bradavky se také mohou zpět vpáčit, což si vyžádá další operaci.

Chirurgický zákrok

Chirurgická korekce invertních bradavek se obvykle provádí jako ambulantní chirurgický zákrok. Pacient dostane léky na utlumení (sedativa) a léky proti bolesti (analgetika) což ho uchrání před nepříjemnými pocity, bolestí a stresem. Zákrok je proveden v lokální anestezii. Operace je velmi dobře snášena, většinou si pacientka celý průběh nepamatuje, protože usne.

Operace se skládá z malé incíze (řezu) na bázi bradavky. Přes tento otvor se postupně otevíráním a zavíráním jemných nůžek, nebo peánem jizvovitá vlákna, které vtahují bradavku dovnitř, uvolňují. Obzvlášť třeba dát pozor aby lékaři uvolňovali vlákna ve směru mlékovodů a nepoškodili je.

Když jsou vlákna uvolněná a bradavka je volně v evertovaném stavu, dovnitř bradavky se vloží dva stehy. Pokud si představíme hodiny, jeden steh je mezi čísly 6 a 12. Druhý mezi čísly 3 a 9. Třetí steh se vloží kolem celé báze bradavky. Tyto stehy zpevňují bázi bradavky a udržují ji v evertované pozici. Dva vnitřní nebo všechny tři stehy jsou vstřebatelné, takže je není třeba odstraňovat, ale vypadnou samy. Nakonec se naloží na bradavky "pohárky" z umělé hmoty. Toto opatření táhne bradavky směrem nahoru a drží je ve zcela vzpřímené poloze do odstranění pohárků - tj. do 14 dnů.

Pacienti mohou být nejen ženy, ale i muži v případě estetických nebo zdravotních problémů.

V případě 3. stupně inverze a souhlasu rodičů může být tento zákrok proveden i ve věku 14 -18 let. V případě 1. a 2. stupně, tj. občasná everze, radíme počkat alespoň do 18 let.

Po operaci

Jedná se o ambulantní zákrok, pacientka si po operaci poleží 2-4 hodiny ve zdravotnickém zařízení a může jít domů. Potřebuje doprovod vzhledem k tomu, že užila sedativa. Také zákrok, i pooperační průběh je velmi dobře snášen, pacientky dostanou na první dny tabletky od bolesti.

Pacientka se může sprchovat po 3-4 dnech, sportovat doporučujeme po sejmutí "pohárků", tedy nejdříve po 14 dnech, sexuální život je limitován pouze bolestí.

U kojících žen zákrok neprovádíme - mlékovody jsou aktivní, musela by přerušit kojení, hrozí infekce, není důvod ani potřeba.

Pacientky se kontrolují po 1 dni, 14 dnech, 6 týdnech, půl roce.

Cena

Tento zákrok stojí cca. 300, - €.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Liposukci vládne ultrazvuk!

Snažíte se dlouhodobně zhubnout či jen vytvarovat problémové partie, jakými jsou boky, zadeček, nebo horní část...
více…

Facelifting - vyhlazení vrásek

Omládnout o pár let ... Kdo by po tom netoužil? Zázračný elixír mládí ještě nevynalezli, zůstávají nám dvě...
více…

Rukavice na outdoorové aktivity

Palcové, prstové nebo s krátkými prsty? Tak to záleží na konkrétní outdoorové aktivitě! Ale zkrátka rukavice k...
více…

Termoprádlo pro ženy

Pryč jsou doby, kdy spodní prádlo a trička ovládala bavlna, která je sice na nošení velice příjemná, ale nesvědčí...
více…

Zpříjemněte si ovzduší doma i v práci s pomocí zvlhčovačů a čističek vzduchu

Suchý vzduch je nepřítelem lidského organismu. V uzavřených budovách v hlavní topné sezóně může vlhkost vzduchu...
více…

Lezení - úvazky neboli sedáky

Lezení je krásný sport, ale má také svá rizika, stejně jako všechny adrenalinové sporty. Ta lze přitom hodně...
více…

Skialpinistické a freeride batohy

Lyžování a snowboarding ve volném horském terénu, to jsou krásné, ale náročné sporty, které vyžadují také velmi...
více…

Verde Eco Disincrostante 1l – prostředek na vodní kámen

Vodní kámen je v místech s tvrdou a velmi tvrdou vodou běžná záležitost. Určitě je ale potřeba, nevzhledné...
více…

MD15 – Super koncentrovaný povrchový čistič a sanitizér, dávka 40 ml (pro 1 lahev)

Žijeme v době, která vyžaduje vzhledem k epidemiologické situaci zvýšenou hygienu, a to nejen tu naši, osobní, ale...
více…

KC Professional – stojan pro elektronický dávkovač desinfekčního přípravku

Dávkovače dezinfekčních prostředků jsou velice praktické pomůcky osobní hygieny rukou. Jenže v mnoha provozovnách...
více…