Facelifting - vyhlazení vrásek

Omládnout o pár let ... Kdo by po tom netoužil? Zázračný elixír mládí ještě nevynalezli, zůstávají nám dvě možnosti - spokojit se s tím, jak vypadáme nebo proti projevům stárnutí bojovat.

 

S přibývajícími léty se na lidské tváři podepisují stresy, důsledky nevhodné životosprávy a další vlivy, které se spolupodílejí na procesu stárnutí pokožky. Hluboké vrásky na obličeji a na krku, ukládání tuku pod bradou ... to jsou oblasti, jejichž korekci (ale ne úplné odstranění) má za cíl facelifting-radikální.

Kdy a jak vznikla myšlenka omládnout pomocí Faceliftingu?

"Facelifting jako takový vznikl začátkem minulého století. První operace sestávaly pouze z minimálního natažení kůže před ušima. Postupně nabírali chirurgové více odvahy, chirurgické postupy i materiální vybavení bylo sofistikovanější. V současnosti existuje přibližně půl tuctu základních typů Faceliftingu. Každý z nich má mnoho variací, které jsou šité pro potřeby jednotlivých pacientů. Tak jako nejsou dva stejní pacienti, nejsou ani dva stejní chirurgové. Takže v rukou každého chirurga je každý facelifting jiný. "

Proč ANO

Tento operační zákrok zažívá v dnešní době, která má vysoké nároky na vizáž, a to nejen v různých trendových profesích, velký "boom". Lze říci, že zájemců o facelifting výrazně stoupá. Jedním z důvodů je i pozitivní změna ve vzhledu, která je pro mnohé muže i ženy limitující.

"Je to jedna z nejuspokojujících operací pro pacienta i chirurga (ale i nejnáročnějších). Každý je rád, když vypadá lépe. Samozřejmě, důležitá jsou reálná očekávání. Pacient by měl chápat, že nemůže najednou vypadat o 20 let mladší. V podstatě dobrý výsledek je, pokud vypadá na svůj věk, ale líp než lidé běžně v jeho věku. "

Očekávání a realita

Každý muž či žena, kteří nad zákrokem uvažují, by měli v první řadě chápat jeho podstatu. Nereálná očekávání nejsou na místě.

"Facelifting z vás neudělá krásnějšího člověka. Pokud nebyla pěkná tvář dříve, nebude ani pak. Pokud jste nikdy neměli výrazné lícní kosti a ostře konturovanou bradu, nebudete je mít ani po operaci. Zákrok neodstraní ani všechny vrásky. Čím jsou jemnější, tím méně odstraní. Operace neovlivňuje oči, jejich okolí, obočí ani čelo. Na zlepšení těchto částí obličeje jsou zaměřeny jiné operace. Mohou se provést zvlášť nebo společně s Faceliftingem.

Tradiční facelifting zmírňuje menší nosolabiální rýhy, což se líbí pacientům i chirurgům. Centrální facelifting zase neovlivňuje dostatečně kontury sáňky, povislou kůži na krku a dvojitou bradu. Kvalita kůže se po operaci také nezmění. Na toto jsou zaměřeny dermatokosmetické procedury jako chemický peeling, dermabraze, laserový peeling. "

Co je cílem Faceliftingu

Cílem Faceliftingu je omladit tvář tím, že se chirurgicky odstraní, resp. zmírní některé známky věku. O co tedy přesně jde?

"Zpevní se tkáň a odstraní nadbytek kůže z krku a dolní poloviny obličeje. Někdy se s kůží odstraní i tuk, avšak v současné plastické chirurgii se tuk na některá místa na obličeji i přidává, protože jeho úbytek na obličeji způsobuje výrazné změny ve smyslu jejího stárnutí. Také se tkáň, zejména kůže a vrstva pod kůží, v různém rozsahu přemisťuje, posouvá směrem nahoru a mírně dozadu - za účelem dosažení co nejhladších kontur sáňky a někdy i mírného zvednutí lící. Odstraňují se vertikální pruhy na krku a zmírňují se výrazné rýhy na obličeji, hlavně v okolí úst. "

Dlouhá léta byly všechny Faceliftingy zaměřeny na omlazení dolní části obličeje a krku, protože jejich cílem bylo zpevnění kůže krku, vyhlazení kontur sáňky, dvojité brady a dvou prominujících vertikálních pruhů na krku, které přispívaly k zevnějšku tzv.. krůtího krku. "Novější techniky se zaměřily na zmírnění nazolabiálních rýh (rýh mezi křídly nosu a koutky úst) a některé i na zvednutí lícní tkáně, které u mladých lidí zvýrazňuje lícní kosti, zatímco s věkem klesá níže."

Face-lift pacient

Jaké podmínky by měl splňovat? Který věk je na tento operační zákrok vhodný?

"Ideálními pacienty pro facelifting jsou muži a ženy ve věku 40 až 70 let (ale jsou i výjimky), maximum je zhruba uprostřed tohoto věkového rozpětí. Novější techniky (někdy označované jako centrální lifting), se více využívají u mladších lidí (40 +), kde ještě není stárnutí krku tak výrazně vyznačeny.

Tyto techniky jsou zaměřeny na zmírnění nazolabiálních rýh (rýh mezi křídly nosu a koutky úst) a na zvednutí lícní tkáně, které u mladých lidí zvýrazňuje lícní kosti, zatímco s věkem klesá níže. V těchto případech stačí někdy použít kratší řez (nezasahuje za ucho a do vlasů) a označují se také jako short scar facelifting nebo minimal access cranio suspension lifting (Macs - lift). Omlazení dolní poloviny obličeje a krku, jakož i "centrální" facelift, mohou být součástí jedné operace. "

Jednotlivé techniky Faceliftingu

Obecně se liší zejména v rozsahu nadzvednutí tkání v poměru k povrchu obličeje a v hloubce preparace, t. j. jak hluboké struktury se přemisťují.

"Tkáně na tváři jsou umístěny ve vrstvách. Nejdůležitější ve vztahu k Faceliftingu jsou povrchové tři vrstvy - kůže, podkožní tkáň (hlavně tuk) a tzv.. SMAS. Je to kontinuální vrstva tkáně na krku a obličeji, skládá se z fascie a její součástí jsou i některé svaly obličeje a krku. Je dobře pohyblivá oproti spodině (vrstvě pod ní), takže manipulací SMAS se dá výrazně ovlivnit výsledek operace. Obecně nejpoužívanější současná technika Faceliftingu na světě zahrnuje kůži a SMAS. "

Někdy se chirurg pohybuje i přímo na kosti. Např. při centrálním liftingu a liftingu čela. "Lifting čela je možné udělat i endoskopicky. Tj. z malých zářezů ve vlasaté části hlavy se nadzvedne čelo a posune směrem nahoru. Platí, že endoskopické techniky i techniky z menších řezů jsou velmi omezené, protože neumožňují odstranit dostatečný nadbytek kůže. "

Jak probíhá operace

Je nezbytné, aby pacient absolvoval interní předoperační vyšetření. Před samotnou operací si umyje vlasy dezinfekčním mýdlem a pak ho chirurg zakreslí.

"Standardní zakreslení a následný řez začíná cca 5 cm nad předním okrajem ucha ve vlasech. Klesá před uchem, zatáčí se za něj dozadu a zhruba na rozhraní střední a horní třetiny ucha se zatáčí dozadu do vlasů, kde končí. Brada se zpřístupňuje z 3 - 4 cm řezu pod bradou v přirozené rýze na kůži. "

Po zakreslení je možno už přistoupit k samotnému zákroku. Pacienty však bude určitě zajímat i možnost anestezie. Facelifting může být proveden v lokální anestezii v kombinaci s analgezií a sedativy (celkově působící léky proti bolesti a na uklidnění až spaní) nebo v celkové anestezii.

"Dává se přednost lokální anestezii, pacienti ji velmi dobře snášejí. Co se týče samotné operace, nejčastější přístup je - kontinuálně odpreparovat kůži na obou polovinách obličeje a krku, zpevnit ji a vytvarovat.

Kůži upevníme třemi-čtyřmi nosnými stehy před a za uchem, nadbytek kůže odstraníme a kůži zašijeme. Velmi důležité je kůži sešívat bez jakéhokoliv tahu, neboť jen tak se dá vyhnout nápadným jizvám, resp. až rušivým tahům na ušní lalůček. Čili tah je ve vrstvě pod kůží, kůže je nadzvednuta a volně přiložena na nové místo. Na krku sešijeme volné okraje svalu, který je součástí SMAS, čímž odstraníme vertikální pruhy. "Celkový zákrok trvá asi 2 - 3 hodiny, v kombinaci s dalšími déle.

Stav po operaci

Náročnost Faceliftingu předpokládá velkou bolest po něm ... Mnozí pacienti jsou však mile překvapeni tím, jak dobře rekonvalescence probíhá. "Po operaci mají pacienti většinou až překvapivě malé bolesti. Cítí napětí a tah na tváři. Také mají na některých místech sníženou nebo žádnou citlivost, někde brnění. Po propuštění domů je bolest snadno kontrolována běžnými léky proti bolesti, "

Průvodním pooperačním jevem je i otok a podlitiny. V jakém rozsahu? "Otok je poměrně velký, s maximem na 3. až 5. den. Téměř stále jsou přítomny menší podlitiny, výjimečně větší. Tyto známky zhruba po 14 až 21 dnech vymizí, resp. se zmírní tak, že pacient je sociální způsobilý. Může se vydat mezi lidi, aniž by byl nápadný. "A co vlasy? Hrozí po operaci jejich ztráta? "Vlasy vypadají částečně v oblasti jizev. Před uchem se vlasová hranice obvykle posune trochu výše. "

 

Pokud se pacienti přece jen rozhodnou facelifting podstoupit, určitě je zajímá, kdy budou po operaci "fit".

Doporučení se v jednotlivých centrech plastické chirurgie přibližně shodují v těchto bodech:

umýt si hlavu po operaci lze cca třetí den bez naklánění se dolů (kvůli riziku zakrvácení);

make-up je možné používat cca po 2 týdnech;

první tři týdny je třeba se vyvarovat fyzické námaze;

se sportováním je vhodné začít až po cca 6 týdnech.

Efekt trvání

Pozměněný vzhled k lepšímu však samozřejmě není konstantní až do smrti. Garanci trvání efektu zákroku nelze přesně určit. Ačkoli pacienty právem zajímá. "Velmi obecná odpověď je 4 až 8 let. Pacient po operaci kontinuálně stárne. Tedy, pokud má 40 a po operaci vypadá na 35, obličej postupně nabírá na věku, "přibližují skutečnost chirurgové. "Teoreticky by měl vypadat stále mladší o 5 let. Ale není to docela tak. Efekt operace se ztrácí trochu rychleji. Také závisí, v jakém věku se pacient podrobil Faceliftingu. Např. člověk stárne mnohem rychleji mezi 65. a 70. rokem života jako mezi 40. a 45. Proto se zdá, že efekt vydrží déle u mladších pacientů. Navíc každý stárne individuálně v závislosti na genetice, životním stylu, přidružených chorob a pod. "

Komplikace - vzácné, ale možné

Tak jako každý jiný operační zákrok, i tento s sebou přináší komplikace, o kterých pacienti musí být informováni. Je to riziko, které podstupují. Jaké je velké a v čem spočívá?

"Těsně po operaci může pacient krvácet, a to až tak, že hematom třeba odstranit chirurgicky, protože by mohl ohrozit životnost kůže nad ním i samotný výsledek operace. Tento jev je ojedinělý, vyskytuje se zhruba u 2% pacientů. V takovém procentu se může vyskytnout také infekce.

Velmi nepříjemná je i nekróza - odumření části kůže s následnou jizvou. Tato komplikace se vyskytuje 20krát častěji u kuřáků než u nekuřáků. Důvodem je, že kouření značně stahuje cévy, a tím vytváří snížený průtok krve. Proto mnozí chirurgové velmi neradi operují kuřáky. V případě, že se k operaci odhodlají, preparace je menší než u nekuřáků. My také vyžadujeme před operací 6 týdnů nekouřit a po operaci minimálně do zhojení. Pokud pacient neumí na daný čas s kouřením přestat, výkon i výsledek jsou mnohem omezenější. "

Nejobávanější komplikací Faceliftingu je však něco jiného - poranění lícního nervu s následnou parézou mimických svalů v dané oblasti. "Pokud se zraní nerv na líci, je spontánní vyléčení - obnovení hybnosti pravděpodobné do dvou let nad 90%, protože na tvářích jsou nervy propojeny. Pokud se jedná o poranění koncové větve lícního nervu na dolní čelisti nebo čele, paréza je nevratná. "

Výsledek Faceliftingu ohrožují také všechny choroby, které poškozují zásobování kůže krví. Tj. diabetes mellitus, revmatoidní artritida, sklerodermie, lupus ... Problémem jí i vysoký krevní tlak, při zákroku je důležité stabilizovat ho na nižších hodnotách.

Hodinky lze posunout zpět, ale čas zastavit nelze ...

Výsledky dobře převedeného Faceliftingu nedokáží zastavit proces stárnutí, pouze jej částečně pozastaví. Pokud pacienti touží po výraznějším omlazení obličeje, měli by absolvovat kromě této operace i úpravu horních a dolních víček, korekci vrásek čela a mnoho dalších procedur. Jak však dokazují zkušenosti těch, kteří se facelifting odvážili podstoupit, jejich zvýšenému sebevědomí a lepšímu vnímání sebe samých napomohl už i tento zákrok. Cena se pohybuje okolo 1 100 Eur.

Jak bych asi vypadala po Faceliftingu?

Stačí malý pokus ... Lehněte si na záda a přidržte si nad sebou zrcadlo. Váš obraz bude podobný vydařenému Facelifting. Jinou možností je ještě natáhnout si prsty obličej dozadu a nahoru, avšak tento obraz je zkreslený a deformuje rysy obličeje, přičemž neimituje adekvátně možný pooperační výsledek.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Estetická úprava bradavky - vpáčené bradavky

Zhruba 3% žen má vpáčenou alespoň jednu bradavku, ale stále je tento problém poměrně málo přepírán jednak mezi...
více…

Matky, které absolvovaly botox, dělají miminkům zmatek v emocích

Ženy rády investují do své krásy. Ale dá se kosmetická úprava sladit s tou největší krásou, kterou ženy mají? S...
více…

Plastická operace vagíny neudělá ženu atraktivnější

Obliba návštěv plastických chirurgů u žen neustále roste. To, že si ženy nechávají zvětšit a zmenšit prsa,...
více…

Liposukci vládne ultrazvuk!

Snažíte se dlouhodobně zhubnout či jen vytvarovat problémové partie, jakými jsou boky, zadeček, nebo horní část...
více…

Co je permanentní make-up?

V posledních letech si stále větší popularitu získává permanentní make-up, který je ideálním řešením hlavně pro...
více…

Botox: omládnete jako mávnutím kouzelného proutku!

Krásným tělem a zářivou mladou pletí bychom se chtěli pyšnit pokud možno co nejdéle. Bohužel postupem času se z...
více…

Epilace, depilace laserem

V posledním desetiletí se nejefektivnější metodou trvalého odstranění ochlupení stala laserová epilace / depilace....
více…