Plastická operace nosu - rhinoplastika

Operační úprava tvaru nosu (rhinoplastika) je operace, která koriguje deformity nosu (vrozené nebo získané úrazem), nebo vytváří jemné změny za účelem estetických úprav - v drtivé většině se jedná o zjemnění kontur nosu, zúžení špičky nosu, odstranění hrbolu na kořeni nosu a samozřejmě kombinace těchto úprav.

Kromě své estetické funkce plní nos velmi důležitou roli při dýchání - zvlhčuje a ohřívá vzduch, filtruje nečistoty. Při operaci nosu je třeba hodnotit i tyto poruchy, výsledkem operace má být nejen esteticky vypadající nos ale i bezchybně splňující své funkce.

Kandidát na rhinoplastiku

Vhodní kandidáti na rhinoplastiku jsou lidé nespokojeni s vzezřením svého nosu, často jim to snižuje sebevědomí a dělá je to nešťastnými. Rovněž růst nosu a jeho prodlužování při stárnutí vyvolává nespokojenost s vlastním vzezřením. Nejlepší výsledky se dosahují u klientů, kteří chtějí změnit vzhled nosu, delší dobu o tom přemýšlejí, nejsou však perfekcionalisté, nečekají, že operace je změní na někoho jiného. Ideální kandidáti jsou psychicky stabilní a jinak šťastní, neočakávajíc, že tato změna jim změní život. Mnoho mladých lidí je nespokojených s vzezřením nosu, ale operace má počkat do ukončení růstu, který nastává u dívek v 16 letech, u chlapců trochu později (nos i nadále roste, ale mnohem pomaleji, růstem se hlavně prodlužuje a klesá špička nosu). U nás operujeme pacienty po 18 roce života.

Nevhodní klienti jsou nešťastní pacienti s psychickými nebo jinými problémy, kteří očekávají od operace vyřešení jejich problémů. Estetické operace znají vyřešit-zjemnit-deformity, nikdy však neřeší psychické problémy pacientů.

Předoperační příprava a vyšetření

Předoperační příprava spočívá hlavně z podrobné konzultace. Při ní pacient s chirurgem podrobně probere všechna svá přání, často donesou s sebou fotografie známých osobností s poukázáním na jejich nosy: "takový nos chci". I když jsou možné rozsáhlé úpravy, je nutno si uvědomit, že chirurg je omezený předoperačním stavem, velikostí a tvarem nosu a často není možné zcela vyhovět klientům. Po zhodnocení stavu, provedení předoperačních fotografií doporučíme klientovi vhodný postup, vysvětlíme mu podrobně způsob úpravy jeho deformity, na fotografii nastíníme (i když pouze orientačně) budoucí profil klienta, vysvětlíme pooperační péči a snažíme se zodpovědět na všechny otázky.

Na předoperační vyšetření je nutné přinést ORL vyšetření, vyšetření krve a v případě celkové anestezie i interní vyšetření. Kouření je výrazný rizikový faktor. Kromě jiných problémů výrazně snižuje prokrvení kůže a zvyšuje riziko nekrózy kůže po operaci. Některé studie hovoří o 1500%! zvýšení rizika kožní nekrózy u kuřáků při liftingový operacích. I při operaci nosu hrozí nekróza kůže, proto upozorňujeme pacienty na vynechání kouření nejméně 2 týdny před operací, pokud to není možné, tak alespoň velmi výrazné omezení.

Před operací doporučujeme vynechat všechny léky, které mohou způsobit vyšší krvácení - nesteroidní antirevmatika (Ibuprofen, Veral ...), kyselinu acetylsalicylovou (Aspyrin, Acylpyrin, Anopyrin ...), multivitaminové přípravky, různé potravinové doplňky, které sice mohou zvýšit kvalitu života ale představují operační riziko možným účinkem ve smyslu zvýšené krvácivosti.

Operační zákrok

Operace nosu sestává z úpravy chrupavkové kostry (takzvaný měkký nos, špička), z úpravy kostěné části nosu (zmenšení hrbolu, zúžení hřbetu nosu), dále při problémech s dýcháním se přistupuje k úpravě nosní přepážky, zřídka i jiných struktur v nose. Častokrát se upravuje sval (depressor septi nasi), který je zodpovědný za esteticky nevhodný pohyb špičky nosu dolů při řeči.

Pokud jde jen o úpravu měkké části nosu, tento zákrok se provádí v lokální anestezii, při úpravě i kostěné části upřednostňujeme pro komfort pacienta celkovou anestezii.

Existují 2 základní přístupy:

Zavřená rhinoplastika - je vhodná na menší úpravy nosu.

Otevřená rhinoplastika, při níž chirurg vidí celou kostru nosu a cíleně ji upravuje do požadovaných tvarů.

Po úpravě chrupavek i kostěnné části nosu se přiloží kožní kryt a naloží se plastová dlaha a do nosu se vloží tamponáda. Tamponáda se ponechává do druhého dne, při operacích na přepážce i déle.

Po operaci

Po operaci pacienti většinou zůstávají ve zdravotnickém zařízení přes noc a druhý den odcházejí domů. Jde většinou o nebolestivý průběh, pacienti se více stěžují na problémy spojené s dýcháním ústy. Vždy jsou přítomny otoky a modřiny, které většinou vymizí do 2 týdnů po operaci. Po 2 týdnech se snímá plastová dlaha.

Na výsledek operace nosu je třeba počkat. Po sejmutí dlahy je většinou nos užší, špička nosu je výše. Tento stav se do měsíce upravuje, špička mírně klesá. Definitivní stav nastává až rok, někteří autoři uvádějí 2 roky po operaci. Neznamená to, že pacient rok zůstává doma a čeká na výsledek. Většina klientů po je po sejmutí dlahy plně sociální přijatelná, často si okolí ani nevšimne změnu vyvolanou operací. Během roku prochází nos malými změnami, ale na tváři je každá i malá změna důležitá. Podstatnou roli má i zvyk pacienta na nový nos.

Komplikace

Ke komplikacím po operaci počítáme infekci, krvácení, problémy s dýcháním, nespokojenost s estetickým výsledkem. Drtivá většina těchto problémů se dá vyřešit, je důležitá dobrá spolupráce chirurga s pacientem.

Cena

Operace nosu stojí cca. 800, - €, anestezie k tomuto výkonu cca. 200, - €. V případě úpravy pouze chrupavčité části nosu je cena cca 400-500, - € a je provedena v lokální anestezii, jejíž cena je součástí ceny za operaci.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Liposukci vládne ultrazvuk!

Snažíte se dlouhodobně zhubnout či jen vytvarovat problémové partie, jakými jsou boky, zadeček, nebo horní část...
více…

Facelifting - vyhlazení vrásek

Omládnout o pár let ... Kdo by po tom netoužil? Zázračný elixír mládí ještě nevynalezli, zůstávají nám dvě...
více…

Rukavice na outdoorové aktivity

Palcové, prstové nebo s krátkými prsty? Tak to záleží na konkrétní outdoorové aktivitě! Ale zkrátka rukavice k...
více…

Termoprádlo pro ženy

Pryč jsou doby, kdy spodní prádlo a trička ovládala bavlna, která je sice na nošení velice příjemná, ale nesvědčí...
více…

Zpříjemněte si ovzduší doma i v práci s pomocí zvlhčovačů a čističek vzduchu

Suchý vzduch je nepřítelem lidského organismu. V uzavřených budovách v hlavní topné sezóně může vlhkost vzduchu...
více…

Lezení - úvazky neboli sedáky

Lezení je krásný sport, ale má také svá rizika, stejně jako všechny adrenalinové sporty. Ta lze přitom hodně...
více…

Skialpinistické a freeride batohy

Lyžování a snowboarding ve volném horském terénu, to jsou krásné, ale náročné sporty, které vyžadují také velmi...
více…

Verde Eco Disincrostante 1l – prostředek na vodní kámen

Vodní kámen je v místech s tvrdou a velmi tvrdou vodou běžná záležitost. Určitě je ale potřeba, nevzhledné...
více…

MD15 – Super koncentrovaný povrchový čistič a sanitizér, dávka 40 ml (pro 1 lahev)

Žijeme v době, která vyžaduje vzhledem k epidemiologické situaci zvýšenou hygienu, a to nejen tu naši, osobní, ale...
více…

KC Professional – stojan pro elektronický dávkovač desinfekčního přípravku

Dávkovače dezinfekčních prostředků jsou velice praktické pomůcky osobní hygieny rukou. Jenže v mnoha provozovnách...
více…