Několik rad pro zdravý životní styl

1. Nikdy si nesedejte k jídlu hladoví. I pokud nejste hladoví, vypijte před jídlem velkou sklenici vody. Zmírníte tím hlad.

2. Jezte snídaně , oběd, večeři a dvě nebo tři svačiny.

3. Nikdy nejezte mezi svačinami. To byste patřili k lidem, kteří hlásí, že jedí pouze jednou za den: od rána do večera.

4. Jezte pouze tehdy, když jste hladoví. Pokud nemáte dostatečnou chuť ani na svačinu, vynechejte ji, ale zajistěte, abyste před dalším jídlem nebyli příliš vyhladovělí. Hlavně nevynechávejte snídani.

5. Zpomalte! Při jídle se vždy posaďte a při žvýkání aktivně vychutnávejte každý hlt. Snažte se jíst mnohem pomaleji než ostatní.

6. Jak doma, tak v práci si vyhraďte na jídlo určité místo. Pomůže vám to překonat zvyk jíst za pochodu.

7. Přestaňte jíst při sledování televize , v kině nebo jako sportovní divák. Snížíte tím množství, které sníte bezmyšlenkovitě, ze zvyku.

8. Krájejte si jídlo na malé kousky , každý kousek žvýkejte nejméně desetkrát.

9. Vychutnávejte jídlo. Nepřisolujte, pokud jste ještě ani neochutnali.

10. Naplňte slánky jiným kořením.

11. Vyzkoušejte saláty bez dresinku nebo pouze s bylinkami a citrónem nebo s balzámovým octem.

12. Smažte na teflonové pánvi a na nízkokalorickém a netučném kuchyňském spreji místo másla a oleje.

13. Kdykoli dostanete mezi jídly hlad, chvíli počkejte. Najděte si nějakou činnost na 20 minut, cvičte, uklízejte a podobně. Měl by vás přejít, protože to není skutečný hlad.

14. Pokud jste hladoví po 20 minutách, vypijte velkou sklenici teplé nebo studené vody , ochucené limetkovou nebo pomerančovou šťávou a počkejte dalších 20 minut.

15. Pokud máte hlad i tak, dejte si nějakou malou zdravou svačinu.

16. V ledničce uchovávejte tučné a nezdravé potraviny na odděleném místě , pokud někteří členové vaší rodiny na jejich koupi trvají.

17. Nikdy nenakupujte hladoví.

18. Nakupujte rychle. Nekupujte potraviny, o kterých víte, že se jim máte vyhýbat.

19. Setkávejte se s přáteli na místech, kde nebudete jíst - v parku, v muzeu a podobně.

20. Při objednávání v restauraci vždy trvejte na tom, aby omáčka, kyselá smetana, máslo, margarín nebo dresink na salát byly podávány zvlášť.

21. Pokud dostanete v restauraci velkou porci, okamžitě si ji rozdělte na polovinu a snězte jen jednu. Druhou vám zabalí domů a máte večeři nebo oběd na druhý den.

22. Vyhýbejte se bufetům. Pokud není jiná možnost, dejte si jídlo naložit na podšálek, tzv. podšálková dieta.

23. Do společnosti, zejména pokud se podává oběd, koktejl či večeře, nikdy nechoďte hladoví.

24. Jezte jen to, co vám chutná. Nikdy nejezte ze zdvořilosti. Je lepší zbytky jídel vyhodit jako je nosit ve vlastním těle.

25. Buďte zásadoví a nedávejte si nášup.

26. Čisté zuby! Doma vás učili čistit si zuby před spaním, my navrhujeme čistit je kartáčkem namočeným ve vodě, i po jídle. Pokud budete mít ústa skutečně čistá, nebudete tak brzy hladoví a také vám bude líto si opět zuby zašpinit.

27. Pokud máte oblíbené nějaké kalorické jídlo, kterého se odmítáte vzdát, jezte ho co nejméně a zkuste s ním vykouzlit nějaké zdravější obměny.

 

comments powered by Disqus