Pasivní příjem


Pasivní příjem je příjem peněz, který máte bez ohledu na to, abyste něco pro to museli udělat. Jedním dechem se při slovním spojení pasivní příjem myslí i takzvaná ekonomická svoboda. Tyto dvě věci spolu úzce souvisí. Snadno se o nich mluví, ale nejsou dostupné pro každého. Podívejme se nyní na pasivní příjem. Ekonomická svoboda si zaslouží samostatný článek ...

Pasivní příjem si člověk většinou představí, jako příjem velkého množství peněz a to bez práce. Jistě, taková představa je lákavá. Ale zároveň vypadá tak nereálně, tak nedosažitelně, že si člověk většinou nedá námahu, aby to alespoň trochu zkusil. Na velký pasivní příjem to totiž chce mít kapitál - možná "jen" myšlenku, nápad.

Zkusme se však podívat na několik příkladů pasivního příjmu v malém. Příklady, které uvedu jsou celkem reálné, dostupné pro mnohé. Princip je v tom, že vy investujete svůj čas a vytvoříte něco, co dále bude "žít svým životem".

 

Pasivní příjem v malém

 Například fotograf může umístit pár fotek do fotobanky. Servery jako 123rf.com umožňují přidávat fotky prakticky komukoliv. Za jeden obrázek nedostanete hodně peněz. Ale pokud jej budou lidé tu a tam kupovat, na vašem kontě se tu a tam objeví nějaké to euro. Důležité je to, že vy jste provedli určitou práci - například fotili jste, neboť vás to baví. A za své dílo budete dostávat provizi vždy, když jej někdo potřebuje. Prodej zajišťuje někdo jiný, takže vy se už nestaráte o nic.

 Nebo se vyznáte v nějaké oblasti. Provedete na téma v níž se vyznáte webstránky. Následně na nich můžete umístit reklamy. Tyto reklamy vám přinesou možná jen pár euro měsíčně. Ale už se více o ně nemusíte starat. Přicházejí vám peníze, na které nemusíte vydělávat.

 Velmi typickým příkladem pro pasivní příjem je prodej formou multi level marketingu. (Dále MLM) Tento prodej funguje tak, že vy hledáte lidí, kteří by uměli prodávat produkty - komukoli. Čím více prodejců najdete, tím lépe. Postupně je učíte, aby i oni hledali prodavače. Z každého prodeje, který provede někdo "pod vámi" dostanete malou provizi. Pokud je vaše skupina aktivní dá se získat zajímavý měsíční příjem, který vám běží bez ohledu na to, zda něco děláte, nebo jste na dovolené. MLM má, podobně jako každý byznys i své stinné stránky. Asi nejhorší je to, že pokud práci děláte špatně, můžete si znepřátelit známé široko - daleko.

 

Podívejme se tedy podrobněji na to, jakými způsoby se pasivní příjem dá vytvořit.

 

Pasivní příjem z podnikání

 Zde vám příjem bude generovat práce jiných lidí. Vytvoříte "scénář na firmu". Například budete prodávat dámské kabelky. Vy (nebo váš zástupce) zařídí prostor, prodavače, komunikaci s dodavateli. Firma běží, kabelky se prodávají a vás tam už netřeba. Jako majitel dostáváte část zisku. Většinou trvá pár let, než firma začne být zisková, ale když se to stane, je pro vás zdrojem pasivního příjmu. Ve volném čase můžete v jiném městě založit podobnou prodejnu. Dobrá firma se totiž může rozmnožovat, aniž v ní její majitel otročil.

 

Pasivní příjem z peněz

 Zcela jistě jste již slyšeli větu nechte vaše peníze pracovat za vás. Pokud máte větší částku peněz, můžete s nimi něco udělat. Můžete je půjčit na úrok, koupit cenné papíry, obchodovat na burze. Pokud jste úspěšní, majetek se vám bude postupně zvětšovat. Dobře investované peníze mohou přinášet pravidelnou rentu. Pokud je tato renta dostatečně vysoká na to, abyste z ní mohli žít, můžete si gratulovat. Mít pasivní příjem z investic je však cesta pro mnohé zcela uzavřena. Abyste získali měsíční rentu z níž se dá vyžít, chce to investovat velkou částku - tak velkou, že je pro většinu lidí nedosažitelná.

 

Pasivní příjem z nemovitostí

 Třetím klasickým druhém tvorby pasivního příjmu jsou nemovitosti. Pokud si koupíte pozemek, za pár let může být jeho cena i dvojnásobná. Prodáte ho za dvojnásobek. Jiným příkladem je pronájem nemovitostí. Máte koupený dům a pronajímáte v něm byty.

 

Není to pro každého

 Špatná zpráva nakonec. Ono se to snadno řekne "nechte vaše peníze pracovat za vás". Ale ve slově nechte se skrývá váš investiční vstup. Váš nápad, zkušenosti, znalosti.
Pokud peníze investujete nevhodně, velmi pravděpodobně o ně přijdete.
Pokud peníze necháte investovat za sebe například bankou, většinu zisku si nechá ten šikovnější. Samozřejmě, že to nebudete vy?

Pasivní příjem je tedy takový zákeřný problém. Toužíme po něm, ale není snadné najít způsob, jak na to. A vlastně je to i logické. Kdyby se ho dalo dosáhnout snadno, už dávno bychom to všichni měli. A snili bychom o něčem jiném.
 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…

Jak si zvýšit plat?

Mnoho lidí chce dosáhnout zvýšení platu. Mnoho firem (zejména v minulosti) má platové tabulky, podle nichž se...
více…

Jak zažádat o zvýšení platu?

Žádost o zvýšení platu byste měli zaměstnavateli předkládat formálně ve vhodném čase. Ideální je sjednat si...
více…