Jak vydělávat přes internet?

Jak se dá vydělat přes internet? A dá se to? V tomto poměrně dlouhém článku najdete přehled možností. Hned na úvod bych rád zdůraznil: Na internetu se dá vydělávat dlouhodobě tak, že způsobíte, aby vydělal někdo jiný.

Výdělek přes internet? Ach! Kolik spamů na to téma jsem již vymazal. Kolik je podvodných webů napsaných o tom, že vydělat přes internet je možné a jednoduché. Ale pokud jste se lépe podívali na podmínky nebo na podrobnosti, vždy jste narazili na nějaký háček, který v tom byl. No a hlavně - většina nabídek byla ze zahraničí. Neznalost jazyka neomlouvá. No pokud chcete vydělávat přes internet, většinový jazyk je velkou výhodou. Němčina, angličtina ... Znalost těchto jazyků otevírá dveře.

Ale zůstaňme pěkně "na zemi". Pokud umíte anglicky, asi vyděláte násobky toho, co v našich lokálních podmínkách. Ale tento web píše spíše pro lidi, kteří nemají příliš mnoho zkušeností, hledají si práci a možná ani neznají jazyky.

Ano, dá se vydělat na internetu. Dokonce způsobů jak na to je poměrně hodně. Ani si na všechny nevzpomenu. To by byl materiál tak na hrubší knihu. Stačí pár na ukázku.

 

Ale nejdříve bych chtěl upozornit, že:

Výdělek na internetu není bezpracný
Ono se to totiž často chce tvářit tak, že vy neuděláte nic a peníze se k vám začnou hrnout. To je sice možné, ale je tu háček. Pokud něco uděláte, začnou vám opravdu přicházet peníze. Ale něco musíte udělat. A to je ta práce. Možná to chce nápad. Nebo si něco o věci nastudovat. Psát. Zkusit.

 

Takže jak na to?

Máte v podstatě 3 cesty. Můžete jít s "davem" a sáhnout po způsobu výdělku, který již funguje. Můžete dostat nápad a udělat si něco jako monopol. Třetí možnost je pracná - připravujete si půdu pro budoucí výdělky.

 

Ověřené způsoby vydělávání na internetu

Asi nejvíce lidí se pustí do činností, které již fungují, které již vyzkoušeli jiní občané.

 

Výdělek na internetu v tomto případě nabízí především:

- reklama

- obchod

- SEO linky

- média

 

Chcete prodávat reklamu? Potřebujete shromáždit lidí. Pak můžete prodávat. Například si uděláte web o něčem, co lidi zajímá. Například já jsem vytvořil web digi-foto.sk. Napsal jsem stovky článků. Denně je chodí číst mnoho lidí. Pokud u takového článku vystavím reklamy prodejce fotoaparátů, uvidí je hodně lidí. To se prodejci vyplatí a rád mi část ze svého zisku zaplatí za to, že tam tu reklamu může mít. Kdyby tam lidé nechodili, reklama by neměla účinnost. Tímto způsobem se sice nedají vydělat "velké" peníze, ale je to příjem, který vrátí peníze, které investujete do výroby a provozu webu. Obvykle vám zůstane i pár korun navíc.

Obchod - zde je asi nejvíce možností. Můžete si vytvořit vlastní elektronický obchod a vydělávat na internetu prodejem zboží, nebo služeb. Konkurence už začíná být velká, takže to není tak jednoduché, jak před pár lety. Ale dá se. Lidé na internetu nakupují, takže pokud jim dáte dobrou nabídku, vyděláte.

Pokud chcete, můžete vydělávat na internetu tak, že budete dohazovat obchody. Nazývá se to affiliate programy. Je to podobné, jako reklama. Na své stránce zobrazíte nějakou nabídku, aby lidé šli koupit zboží. Například na webu píšete recenzi na dobrou knihu. Na konci uvedete linku na knihkupectví, například martinus.sk. Ta linka bude obsahovat speciální identifikační kód. Když někdo klikne a knihu si koupí, elektronický obchod to eviduje. A obchodník vám na účet rád pošle například 5% z ceny knihy. Možná si řeknete - to je jen pár korun měsíčně. Ano. Ale neudělejte to a nebudete mít nic. Z drobných pramínků se může složit velká řeka.

SEO linky jsou trochu odbornější a dlouhodobé věci. Musíte si nejdříve vybudovat poměrně úspěšný web. Pak vám občas začnou chodit nabídky, že nějaká jiná stránka by chtěla mít na vaší stránce uvedený odkaz, linku. Za to vám jsou ochotni zaplatit. Ani zde nejde o velké peníze, ale pokud to přičteme k jiným zdrojům, výdělek na internetu vás možná začne bavit. I zde platí zákon zlatého vejce. Dejte si na web mnoho takových placených linek a asi o všechno přijdete. Zde platí: nemějte velké oči. Berte málo a udělejte to pořádně. Příliš mnoho linek totiž sníží význam každé z nich. Ti co vám platí pak přestanou, protože to pro ně nemá smysl.

U reklamy na internetu obecně mnoho lidí skončí na vlastní chamtivosti. Něco vyděláte, ale vy začnete chtít více. A hned se pokusíte vyždímat z dané možnosti maximum. I za cenu podvodu. A tím tu možnost často zcela zrušíte.

Například na internetu se dá vydělat, pokud k někomu na stránku přivedete návštěvníka. Výdělek je jen pár centů. Ale pokud přivedete stovky návštěvníků, jsou to už zajímavá čísla. No a někteří odborníci najdou způsob, jak vykázat, že na stránku poslali desetitisíce lidí. Podvod. Pustí na ni nějaký automatizovaný skript, nebo požádají lidí o kliknutí. Co se stane? Ten, kdo platí za lidi na stránce, má zpravidla sečteno, kolik mu průměrně vydělá jeden návštěvník. Skutečný člověk. Část z této ceny rád zaplatí za nového klienta. Ale pokud mu na stránku nažene 100 tisíc falešných návštěvníků, nevyděláte nic. Pouze zaplatí. Nevyplatí se mu to a celou reklamu vypne. A jste i bez těch pár peněz, které vám systém mohl dlouhodobě generovat.

Automatizovaný prodej je další způsob vydělávání na internetu. Máte například nafotografované pěkné krajinky. Umístěte je do některé databanky. Pokud si v budoucnu někdo od vás koupí fotku, dostanete za ni pár korun. Možná jen haléře. Ale o nic se nestaráte. Prostě tam občas nějaké fotky pošlete. A občas vám přijde šek. Asi nebude na vysokou částku. Ale je to výdělek a vydělali jste ho na internetu. Hlavně v době, kdy jste dělali něco jiného, nebo odpočívali.

 

Nové způsoby jak na výdělek na internetu

Pokud opustíme ověřené způsoby, jak vydělávat na internetu, asi zbohatnete rychleji a pořádně. Chce to ovšem nápad. Najděte něco, co je schopno vydělat, vy to umíte udělat a nikdo to ještě nemá. Něco, co chce dost lidí a budete v tom mít tak trochu monopol. Chce to nápad.

Neporadím jak na to. Kdybych ten nápad měl, Provádím ho. Přemýšlejte, možná vás napadne něco, co nikoho ještě nenapadlo. Za přemýšlení nic nedáte.

 

Média - rychlý způsob výdělku na internetu

Nuž a ještě tu máme média. Internetové noviny, časopisy, e-ziny ... Zatímco redakce papírových novin zpravidla naplní vydání bez vážnějších problémů, internetové časopisy jsou studnou beze dna. Pociťují trvalý hlad po obsahu. Dokonce nemusí být ani tak kvalitní, jako "na papíře". Umíte psát? Pište. Média po vás chňapnou.

Psát pro někoho je jeden z nejrychlejších a přitom bezpečných způsobů, jak vydělat na internetu. Ale je to výdělek jednorázový, na rozdíl od všech ostatních způsobů, jak se dá vydělat na internetu.

Něco napíšete a asi za měsíc máte na účtu pár korun. Ne hodně, ale ve zcela dohledné době. Psaní je placené poměrně špatně. Ale pokud máte volný čas a umíte psát, je určitě pohodlnější napsat pár článků, než jít někam uklízet, nebo nosit zboží do skladu. Na internetu totiž jako autor textu asi nevyděláte víc, než uklízečka. Spíše méně. No mnoho lidí má zaměstnání v němž si mohou vedle jiné práce dovolit psát. Pak je to už zajímavé. V práci jsou placeni například za to, že jsou ve službě a čekají, zda se něco nestane. Například lékař na pohotovosti v noci. Dokud se nic neděje, může psát pro nějaký web o medicíně.

Vím, možná si budete ťukat na čelo - kdo by už psal za 1 € či 2 € za stránku textu. Prohlédněte si však blogy. Denně vznikají stovky článků. Zdarma. V češtině. Lidé mají čas a kapacity na psaní. No mnozí si zvolí raději psát zdarma, jako za almužnový honorář. Jinými slovy: "pokud mi mají zaplatit málo, tak to raději nechci nic a napíšu to jinde zadarmo". Zajímavý postoj u člověka, který původně chtěl něco vydělat na internetu ...

 

Občas hledám autory textů. I mezi blogery. Klasický průběh:

Zájemce o výdělek: Ahoj, potřebuji vydělat, mohl bych pro tebe psát?
Já: Jasné, pojď. Nabízím například 1 € za článek. Pokud se osvědčí, tak brzy i více.
Zájemce o výdělek: To je málo.
Já: Vím. Pokud máš lepší nabídku, jdi psát tam.
Zájemce o výdělek: Tak já raději budu dále psát zdarma, než za málo.

Na blogu napíše denně jeden článek. Nemá z toho nic (finančně). Píše na některý z "velkých" blogů, takže tam nikdy nebude moci dát reklamu. Kdyby si alespoň budoval vlastní web. Ale píše pro web některého mediálního impéria. Za dobrý pocit.

Ale to je specifikum některých lidí. Chtěli by peníze. Ale rychle a hodně, jinak nic. Dětinský, nerealistický postoj.

Jedna autorka z mnoha zájemců to pochopila. Ověřila si, že moje nabídka není podvod a poslala mi hned 50 článků najednou. Napsala o tom v čem se vyzná. A udělala to slušně. Jasné, že jsem jí hned zvýšil cenu. Většina lidí však má naivní představy. Nedávno mě pobavila jedna naivní zájemkyně o psaní. Její nabídka byla: chci 20 euro za jeden krátký článek a vy musíte zaplatit bez ohledu na to, zda jej použijete, nebo ne. Dobré, ne? Socialismus v lidech stále žije.

 

Vydělávání na internetu je pomalé

Výdělek na internetu se zpravidla váže na nějaké zkušenosti. Pokud chcete začít vydělávat na internetu, nepočítejte s tím, že to půjde rychle. Nebo samo. Bez zkušeností toho hodně nezmůžete. Musíte se učit. Musíte budovat vlastní web, elektronický obchod, nebo fotografovat. Nebo něco jiného, co se dá prodat. Získat znalosti, zkušenosti. Teprve potom, po pár měsících (někdy až letech) se začnou tvořit první pramínky vašeho výdělku přes internet.

A právě to, že výdělek přichází tak pomalu to mnoho lidí prostě vzdá. Nechtějí čekat. A tak nedostanou nic.

Proč se to vlastně vyplatí? Protože výdělek o kterém zde píši je zpravidla sice opožděný, ale pak už nevyžaduje od vás spoustu další energie. Je to podobné, jako pasivní příjem. Rozběhnutí internetových aktivit je namáhavé, chce čas, znalosti. Ale pak už stačí v kotli topit jen s malou námahou. A volný čas můžete věnovat do jiného zdroje finančního příjmu. Ten internetový výdělek však zůstane.
 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…

Jak si zvýšit plat?

Mnoho lidí chce dosáhnout zvýšení platu. Mnoho firem (zejména v minulosti) má platové tabulky, podle nichž se...
více…

Jak zažádat o zvýšení platu?

Žádost o zvýšení platu byste měli zaměstnavateli předkládat formálně ve vhodném čase. Ideální je sjednat si...
více…