Zaměstnaná matka a péče o nemocné dítě

Zaměstnavatelé, z pochopitelných důvodů, nemají rádi, když jejich zaměstnanci chybějí v práci. Protože nejenže zaměstnanec nevykonává práci, zaměstnavatel mu musí navíc vyplácet náhradu příjmu při dočasné pracovní neschopnosti.

Ani matky na "očru" nejsou u zaměstnavatelů oblíbené, ale ne proto, že by jim musel zaměstnavatel něco platit z vlastní kapsy, nýbrž z toho důvodu, že děti bývají nemocné velmi často a tak i maminky velmi často v práci chybí.

Především děti v předškolním věku nemají ještě dostatečně vyvinutou imunitu a bývají nemocné prakticky každý měsíc. A tak maminka měsíc co měsíc řeší dilema - zůstat doma s nemocným dítětem a riskovat nespokojenost zaměstnavatele nebo jít do práce a zařídit, aby se o dítě postaral někdo jiný?

Zákon říká, že zaměstnavatel omluví nepřítomnost zaměstnance v práci za čas jeho pracovní neschopnosti během ošetřování nemocného dítěte. Realita hovoří o tom, že zaměstnavatelé často na maminky vyvíjejí nátlak, aby s nemocnými dětmi nezůstávaly doma, dokonce je někdy zvykem vyhrožovat i propuštěním z práce, pokud budou chybět příliš často.

Kromě rizika propuštění ovlivňuje při rozhodování maminku otázka financí. Během ošetřování dítěte má nárok na dávku nemocenského pojištění - ošetřovné. Ošetřovné vyplácí sociální pojišťovna a poskytuje se maximálně deset dní. Výška ošetřovného je však mnohem nižší než výška mzdy. Pokud je maminka deset dní v měsíci doma při nemocném dítěti, výrazně to ovlivní i její měsíční příjem. Nemluvě o tom, když se to opakuje měsíc co měsíc.

Možností, jak eliminovat nepříznivý dopad na finance a zmírnit rozladěnost zaměstnavatele, je vzít si místo "očru" dovolenou. Během dovolené dostává zaměstnanec náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Nárok na dovolenou má ze zákona, vyčerpat si ji tak či tak jednou musí, takže zaměstnavateli to vyhovuje víc než absence kvůli ošetřování člena rodiny. Avšak nárok na dovolenou je omezený, za kalendářní rok je to, v běžných případech, čtyři až pět týdnů, takže tento způsob nelze praktikovat dlouhodobě.

Pokud mají maminky možnost, obvykle využívají při ošetřování nemocného dítěte pomoc partnera nebo rodiny. Nadále chodí do práce, zaměstnavatel ani neví, že mají nemocné dítě, zároveň dostávají svůj plat v plné výši a přitom vědí, že o dítě je dobře postaráno. Pokud nemají ve své blízkosti rodinu, která je ochotna, nebo schopna jim pomoci, obracejí se na pečovatelku.

Ať už maminky využívají jakoukoliv z výše zmíněných možností, snaží se dítě co nejdříve dát zpět do školky, nebo školy. Současná legislativa, nároky zaměstnavatele, finanční otázka, nebo nemálo dalších důvodů, vytváří na rodiče nátlak, aby trávili u nemocného dítěte co nejméně času. A tak není vzácné, že do školky vodí nemocné, nebo nedoléčené děti, nákaza se šíří dál a kolotoč nemocí a důsledků se nepřestává točit.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…