Multi Level Marketing a běžný obchod - porovnání

Možná se ptáte, proč by lidé měli být motivováni budovat nějakou síť, když si srovnatelně kvalitní produkty mohou jednoduše koupit v hypermarketu. Hlavní rozdíl je ten, že kromě výrobků samotných MLM přináší i příležitost, jak si vydělat. A je dost lidí, kteří se o přivýdělek nějaké sumičku navíc vždy zajímají.

Jak funguje "běžný svět"?

Někde v reklamě vidíte nový prací prášek. Víte, ten, co všechno vypere dočista, doběla, prostě zcela nadoraz. Bílá již podle reklamy nemůže být bělejší možná 40 let, ale vy jdete a tento nový prášek si koupíte. Zalíbí se vám a začnete jej pravidelně používat. Provizi dostává hypermarket. Na návštěvě řeknete známé, že jste s tím práškem spokojeni. Ona jde a koupí si ho také. Provize jde obchodu. Také ona ho pochválí na návštěvě. Dalších 5 žen jde a koupí si ho. Provizi dostane obchod. V zásadě se nic nezaměnilo. I zde jste doporučovali výrobek podle své osobní zkušenosti. Akorát za to nedostanete žádný bonus. Vy, ani nikdo z těch, kteří jej používají možná právě na základě vašeho doporučení. Jinak je to stejné.

"Normální" obchod funguje tak, že firma vyrobí zboží, odveze ho do nějaké prodejny a tam ho nabízí zákazníkům. Aby zákazníky do prodejny přivábila, zveřejní pro tento produkt reklamu. V časopisech, novinách, v televizi vidíte jaké úžasné jsou jogurty, mobilní telefony, či vložky. Jdete do obchodu a koupíte si je.

 

Jak funguje MLM obchod?

Firma vyrobí zboží. Najde lidí, kteří jsou ochotni používat jej. Pokud jsou s ním spokojeni, jsou možná ochotni propagovat a prodávat ho. Sousedům, známým. Tito lidé nahradí reklamu v časopisech a televizi - dělají ji sami, z vlastní zkušenosti. Nahradí i prodejnu, protože dokážou zboží prodat v obývácích. Jelikož zboží prodávané v MLM firmách bývá kvalitou srovnatelné s "normálním" zbožím z hypermarketu, není takový problém přesvědčit některé známé, aby jej nejen používali, ale i dále prodávali. Tak vznikne síť lidí, kteří si na "vlastní pěst" zajišťují reklamu i prodej. A tak se mohou podělit o prostředky, které se ušetřily na reklamě a pronájmu obchodních prostor. To co by firma zaplatila za reklamu, sklady, budování sítě prodejen, to si rozdělí aktivní lidé v síti MLM prodeje.

 

Pyramida

Často zaznívá, že MLM je svou strukturou pyramida. Ano, pokud seberete lidi pod sebou, dá se to graficky znázornit, jako pyramida. Je třeba vědět, že lidé "nad vámi" mají také svou strukturu "pod sebou". Takové jsou pravidla hry. Pokud skupina lidí pod vámi vydělá, vyděláte i vy. Nastavení provizí však je provedeno tak, že peníze se rozdělují podle režimu, který upřednostní aktivní lidi. Pokud skupina pod vámi má schopné lidi, může se stát, že vy už bonus nedostanete. Případně bude rozdělen mezi schopné lidí "dole" a vás. Čím úspěšnějších lidí máte pod sebou, tím rychleji se z té "pyramidy" pod vámi stane samostatná skupina. Od stejného objemu prodeje se změní platební schéma. Pokud pracujete a rozvíjíte další skupiny, dostanete jiný druh bonusu. A to je právě ta pointa, pro kterou se MLM dělá. Dostanete určité procento z obchodního objemu a toto již není závislé na tom, co děláte. Nazývá se to pasivní příjem. Vy jste postavili skupinu lidí, tu "pyramidu" a ona už roste již bez ohledu na vaši práci. Jsou tam tak schopní lidé, jako jste byli vy. A v této chvíli již vy můžete budovat další takové skupiny.

 

Mimochodem, pokud se bavíme o pyramidě, tak v běžném světě je organizační struktura firem pyramida:

Majitel firmy je ten, který dostává určité procento ze zisku firmy, jako pasivní příjem. Nemusí nic dělat a pokud to zařídil dobře, firma mu bude pěkně prosperovat. Taková firma má nějakého ředitele, ten řídí oddělení, tam už najdete manažery, pod nimi jsou pak "pracovní síly" jako prodavači, dělníci, reprezentanti a podobně. Toto je pyramida. Ale skladník v takové firmě nemá šanci stát se ředitelem. Alespoň ne běžně.

V multi level marketingu je to možné. Představení obchodní příležitosti není přímo navázané na vzdělání. Pokud se někdo v hloubce struktury rozhodně uspět a dodrží systém, je reálné, že i uspěje. Může si pod sebou vybudovat svou pyramidu.

 

Hlavní rozdíl mezi MLM a běžným světem?

Představte si, že by se skladník obrátil na ředitele, že také chce být ředitelem. V běžné firmě by byl bez šance. V MLM vám ti "nad vámi" ochotně pomáhají uspět. Pokud uspějete, uspějí i oni.

Člověk nastoupí do zaměstnání. Nástupní plat se pomalu zvyšuje, každých pár měsíců či let dostane trochu více peněz. Často však i více práce. Je běžné pracovat 10 i 12 hodin denně. Příjem sice roste, ale nebývá to nějaký masivní růst. Postačí tak na přežití.

V multi level marketingu je situace jiná. Na začátku je práce více - počítejte 15 až 20 hodin měsíčně. Nebude se vám dařit, musíte se učit jednat s lidmi. I s příjmem je to na začátek žalostné. Jelikož jde o síť spotřebitelů, asi si koupíte různé produkty, takže máte dost výdajů. Není to investice v pravém slova smyslu - ty produkty v domácnosti spotřebujete. Ale hlavně nemajetní lidé to mohou vnímat jako finanční zátěž. Často mají zásoby pracích prášků či kosmetiky a teď, aby kupovali nějaké z MLM systému, aby se s nimi seznámili ...

No po nějakých týdnech až měsících se začne člověk cítit lépe.Umí pracovat, je v práci stále efektivnější a tak může postupně snížit objem práce. Ale příjem se začíná šplhat z mrazivě minusových čísel do plusu. Po zapojení 20 až 30 lidí se zřejmě v jeho skupině dříve či později objeví další aktivní lídr, který bude účinně pomáhat při růstu obchodního obratu. Vzniká tak pákový efekt. Přibývá práce, kterou provedou jiní a proto roste příjem.

Bohužel proto, že jde o podnikání, mnoho lidí s MLM skončí příliš rychle.

Když zjistí, že je třeba pracovat, dokonce kupovat a nic z toho ... Tak se odpojí, požádají o vrácení peněz a vzdají to. Takový scénář je velmi častý. Lidé raději mluví, než pracují.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…