Práce na doma při mateřské

Mateřská dovolená není v našem státě nějak vysoce ohodnocena. I to přispívá k tomu, že ženy na mateřské dovolené jsou častými zájemkyněmi o práci doma nebo nějaké vhodné přivýdělky si vedle mateřské.

Já jsem také patřila k takovým maminkám. Rodinný rozpočet nám stačil jen tak tak a já jsem cítila, že něco musím dělat.

Zpočátku jsem doučovala anglický jazyk a musím říct, že zájem o lekce angličtiny byl velký. Přitom nemám státní zkoušku, jen certifikát a za sebou pár měsíců strávených v Anglii. Angličtina mě však velmi baví a tak jsem spojila příjemné s užitečným. Nevýhodou bylo, že jsem musela vždy během hodiny zařídit opatrování synka. Jelikož však bydlíme s mými rodiči a máma je už v důchodu, nebylo to tak těžké. Teď, když mám už dvě děti, je to horší a angličtinu učím už jen jednou do týdne.

Už po narození synka jsem však cítila, že se o své zážitky z porodu a mateřství musím podělit. Potřebovala jsem se z toho vypsat. A tak jsem ve volných chvílích začala psát. Své příběhy jsem poslala do časopisů a internetových časopisů. Jaká byla moje radost, když mi je zveřejnili a dokonce mi za to zaplatili. Dalo mi to potřebné sebevědomí a zanedlouho jsem se odvážila oslovit i redakce internetových magazínů s nabídkou psát pro ně externě články.

A tady se začala moje "kariéra" na mateřské. Jako externí redaktorka pracuji už téměř tři roky. Ze začátku jsem si privydělala měsíčně kolem 30 eur, dnes se tato částka pohybuje již ve stovkách eur a já stále nacházím nové a nové možnosti.

Kromě toho, že mě psaní neskutečně baví a je to můj relax, dává mi to i pocit zadostiučinění a významným podílem přispívám do našeho rodinného rozpočtu, který při mé mateřské se dvěma dětmi opravdu není zrovna růžový.
Vím, jak se maminky snaží najít práci domů a vím, jaké zklamání zažívají, protože všechno je většinou samý podomní prodej nebo podvody a podobně "zaručené" způsoby zbohatnutí.

Já jsem našla jiný způsob, který byl zpočátku spíše mým relaxem a dnes je z toho výrazné přilepšení si k mateřské. Je třeba mít otevřené oči, věřit sobě a svým schopnostem a hledat možnosti, jak své schopnosti využít.

Řeknete si, jak si při dvou dětech a domácnosti lze najít čas na psaní? Já píšu denně průměrně dva-tři články. Někdy týdně nestihnu mnoho a většinu píšu přes víkend, když je manžel doma a věnuje se dětem on. Jinak využívám čas, kdy děti večer usnou. Jsem doma, nikam nemusím chodit a práce mě baví a naplňuje. Televizi nesleduji, vůbec mi to nechybí a stíhám se věnovat i manželovi. Je to prostě o efektivním využití času.

Možná tento článek a tato moje zkušenost pomůže jiné mamince či maminkám, které se snaží najít vhodnou práci vedle mateřské. Jak vidíte, dá se to.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč nikdy nedělejte ručitele?

Další tip, jak si chránit své rodinné peníze je také z kategorie osobních a nepříjemných. Mnoho lidí si chce...
více…

Nepůjčujte peníze

Mnoho konfliktů mezi lidmi a často i mezi velmi blízkými lidmi vzniká vinou půjček. Půjčování peněz mezi známými...
více…

Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…