Proč chce být každý úspěšný a bohatší?

Každý člověk by chtěl mít hodně peněz a úspěch v životě jako stuhu kolem něj. A odpověď je, že většina lidí to často nechce.

Obvykle je tu vždy ještě něco, co chtějí více než úspěch, či bohatství. Něco, čemu věnují více pozornosti než svému úspěchu. Možná si jen nevěří a tak to nezkusí. Nebo se jim nechce podniknout kroky, podstoupit rizika a nepohodlí, které by je k úspěchu a bohatství přivedli.

Stát se úspěšným, nebo bohatým není jednoduché.

Pokud něco chcete, opravdu chcete, musí to být úplné chtění. Chci to a jsem ochoten obětovat vše, co bude třeba udělat. A právě zde selže většina. Většinou si dnes lidé řeknou "chci uspět, ale musí to jít snadno".
Rád bych přestal kouřit, ale teď si chci ještě zapálit alespoň jednu.
Rád bych zhubnul. Ale vážit potraviny a učit se? To se mi fakt nechce. Zkusím možná nějakou dietu.
Rád bych měl hodně peněz. Ale nevím jak na to. Učit se něco o penězích se mi opravdu nechce.

Takže pokud se Vám nechce, neuspějete. To, co chcete, musíte chtít až tak moc, že se Vám bude chtít provést nezbytné kroky. Pokud jste ochotni podstoupit i velkou námahu, pak se Váš postoj začne měnit na vítězný. Úspěšný člověk jedná tak, jako kdyby neúspěch nebyl možný. Chce dosáhnout cíle a začne o něj bojovat. Ví, že ho dosáhne, věří, že uspěje. Neúspěšní lidé si zvyknou uvažovat o tom, kdy by mohl přijít i neúspěch. Nakonec dojdou k zdánlivě logickému závěru: proč se snažit?

Věnujte plnou kapacitu Vaší hlavy na to, jak se uspět dá. Vím, možná neuspějete. Ale dobré pocity, které jste měli, dokud jste se těšili, jsou také fajn věc. Pokud neuspějete, nevadí. Ne všechno se podaří na první pokus. Poučte se z chyb neúspěchu a zkuste to znovu.

 

Vraťme se k tomu, že právě naše myšlení určuje, jaký život budeme mít. Myslete na to, že v každé chvíli svého života stojíte na rozcestí a máte dvě možnosti, jak myslet, čemu věnovat pozornost, čemu poskytnete prostor ve své hlavě:

Pokud uvažujete negativně, budete mít negativní výsledky.

Pokud uvažujete pozitivně, dostanete pozitivní výsledky.

 

Vrtající nyní mohou slastně pookřát, protože někdy to může být i jinak. Ano, mohu v pozitivním očekávání trénovat na soutěž a nakonec vyhraje někdo jiný.

Jsou to zásady zaměřené na Vaši motivaci. Pokud ve všem hledáte překážky, asi je nepřekoná. No pokud si věříte, najdete způsob, jak překážky překonat. Překážky na cestě k úspěchu stojí vždy. Otázka je, zda je překonáte, nebo Vás odradí. A o tom rozhoduje právě Váš postoj - zda je negativní, nebo pozitivní.

Vyplatí se Vám, pokud začnete ovlivňovat vnímání sebe samého. Zatímco si sama sebe představujete jako průměrného a nepříliš úspěšného člověka, budete se tím omezovat. Vím, v naší společnosti je zvykem hrát na skromné lidi, stylizujeme se raději do role neúspěšných a nenáročných poddaných. Je to však postoj. A postoj se obvykle i vyplní.
Pokud si myslíte, že nemáte šanci uspět, neuspějete.
Pokud máte pocit, že jste slabí, nebudete zkoušet nic, co je pro silné.

Proto Vám doporučuji, abyste začali sami o sobě uvažovat jako o schopném člověku. I v případě, že si tak budete vědomě lhát do zrcadla. Oceňte se, vzpomeňte si na všechny své úspěchy.

Při prvních cvičeních takového smýšlení se budete cítit nepříjemně. Mluvte si stále v duchu: "Jsem schopen. Uznávám se. Vím. Mám výsledky. Jsem moudrý. "Budete přitom na pochybách. "Mohu si vůbec dovolit, takto o sobě myslet? Vždyť to podle mě vůbec není pravda! ". Musíte to překonat. Učte se uznávat sami sebe. Učte se vnímat své názory, svou osobitost. Provádějte zajímavé věci a vnímejte to, že jste zajímavým člověkem. To bude trvat nejméně několik měsíců, než si "povolíte" takto o sobě smýšlet. Musíte sami sebe uznávat, být rádi "s sebou".

Někdy stojí za úvahu požádat o pomoc psychologa. Pokud si neumíte zlepšit sebehodnocení, pokud máte pocit, že jste nezajímaví, neúspěšní, nudní a neschopní, zkuste podstoupit psychoterapii. Vaše pocity totiž nejsou v pořádku, škodí Vám. Pokud totiž ani jen sami sebe nepovažujete za dobré, schopné, moudré, jak by Vás mohli uznávat jiní lidé?

Se sebehodnocením souvisí ještě jedna věc. Jak se chováte, když Vás nikdo nevidí? Je výhodné, pokud vždy jednáte v souladu se svým svědomím. Je to výhodné pro Vás, pokud se budete chovat vždy eticky, čestně a korektně. Říká se, že člověk s čistým svědomím má klidný spánek. Vím, svědomí a morální hodnoty jsou poměrně elastická záležitost. Co je pro jednoho zcela přijatelné, jiný by už nestrpěl. Hodně v tom hrají kulturní, či náboženské zvyklosti. Psychopat nemusí cítit žádné výčitky svědomí, ani když vraždil. A člověk s depresí se sám obviňuje i za věci, které s ním vůbec nesouvisí. Většina lidí však obvykle zcela přesně rozpoznává "co se má a co se nemá". Pokud se toho budete zhruba držet, budete člověkem, který se dá označit za čestného, slušného, korektního. Pokud sami o sobě víte, že Vaše slovo má cenu podepsané smlouvy, v prvé řadě to zvyšuje Vaše sebehodnocení.

Jakým člověkem tedy chcete být?

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Mobilní telefony

Dalším způsobem jak je možné omezit, nebo ušetřit peníze je správa mobilních telefonů. V současnosti se dá říci,...
více…

Loterie

Pokoušíte občas štěstí? Mnoho lidí naletěli loterii. Je to častý úkaz pravděpodobně po celém světě. Ukázalo...
více…

Kreditky,bankovní karty a účty

Možná i vám přišla poštou kreditní karta s kulatou sumičkou, kterou můžete utratit kdy chcete a na co chcete a...
více…

Dáváte almužnu

Nevím jak je to v menších městech, ale v Praze je to tak, že pokud přejdu po centru jedním směrem osloví mě alespoň...
více…

Otázka zvyšování platu

Otázka zvyšování platu je na jedné straně samozřejmostí, ale na straně druhé jde o poměrně citlivou otázku. I...
více…

Víte kolik utrácíte?

Jedním z hlavních témat současnosti, která se vynořila v důsledku hospodářské krize je téma šetření. Ztráta...
více…

Pozor na dluhy

Momentálně je velmi nepříjemný trend života na dluh. Ekonomická krize nám ukazuje, že toto není správná cesta pro...
více…

Peníze kazí lidi?

Možná jste již slyšeli ten názor, že peníze kazí lidi peníze jsou špatné člověk, který má hodně peněz je...
více…

Jak si zvýšit plat?

Mnoho lidí chce dosáhnout zvýšení platu. Mnoho firem (zejména v minulosti) má platové tabulky, podle nichž se...
více…

Jak zažádat o zvýšení platu?

Žádost o zvýšení platu byste měli zaměstnavateli předkládat formálně ve vhodném čase. Ideální je sjednat si...
více…