Kde najít zdroje informací na studium?

Studium při zaměstnání nemusí znamenat nutně jen oficiální školení, semináře či tréninky některé oficiální instituce. I když systematické studium je vynikající, dá se nahradit nebo doplnit vlastní aktivitou.

Pokud o studium máte zájem, zpravidla dokážete najít způsob, jak se k informacím dostat. Naopak, pokud se vám do studia velmi nechce, snadno si najdete tisíc důvodů, proč se to nedá, proč to nejde. Je jisté, že pokud chcete, dostanete se k informacím. Ty vás zas posunou k lidem a ti vám odhalí nové informace. A takto můžete postupovat.

Nejlepší je studium začít čtením knih z oboru o který máte zájem. Přestože by kniha byla starší, zpravidla se v ní dostanete k materiálu, který je systematicky zpracovaný a dá vám dostatečný základ pro to, abyste dále směřovali ke zdrojům studia.

Velmi výhodné je sledování odborných časopisů. Zde však již třeba myslet na to, že studium bude mírně "rušeno" tématy, která možná nejsou tak důležitá, jak by se zdálo. Pokud jde o časopis, často v něm najdete články od méně kvalitních autorů, nebo články, které vznikly na základě objednávky (reklama). To může přinášet nepříjemné důsledky - část informací není až tak aktuální, jak se tváří.

Každopádně odborné časopisy se sledovat "musí" - minimální na to, abyste věděli, co minimálně musíte ovládat. Pokud něco vychází v časopisech, vědí to všichni. Pokud chcete působit jako věcí znalý profesionál, toto penzum informací musíte ovládat. I kdyby vám jinak nebyly k ničemu.

Dalším zdrojem informací pro studium mohou být internetové diskusní skupiny a fóra. Je jich velmi mnoho a asi potrvá, než najdete tu pravou. Na internetu však informace nedostanete naservírovány na stříbrném podnose. Naopak. Budou poskrývané ve spleti jiných dat, přítěží a stokrát znova a znova položených otázek.

V internetových fórech se tedy musíte zorientovat. Vyplatí se pokud je sledujete přes filtry. E-mailové konference jsou na to ideální. Už po přečtení několika příspěvků od autora se dá usoudit, zda je to mluvka, nebo moudrý člověk. Doporučuji: nastavte si filtry. Lidé, kteří hodně píší a nic neřeknou ať se vám před očima v e-mailovém programu pěkně skryjí. (Stačí jejich zprávy označit jako přečtené). Naopak sledujte zprávy lidí, kteří jsou moudří. Často stačí sledovat pouze jejich odpovědi, abyste dosáhli všechno. Moudří autoři zpravidla odpovídají stručně, logicky, k věci. Z hodinového čtení pár mailů se brzy stane pár sekundová záležitost. Projdete si akorát, co řeší, o čem píší názorotvorní přispěvatelé. Nebývá jich mnoho. 20% příspěvků se obvykle vyplatí vidět jedním okem a z nich 20% oběma. Ale ty pak stojí za to.

V konferencích se totiž nacházejí často špičkoví odborníci. Konzultují, pomáhají i jiným, protože je samotné to posouvá dále. Dobrým nápadem je napodobit je. Pište na internetová fóra, zúčastněte se diskuzí. Pomozte, i vám pomohou.

Nezapomeňte, že studium je něco, co si můžete koupit. Ano, koupit. Knihy, věnování času sledování novinek, to vše je čas a peníze. To je vaše investice do sebe samého. Investujte. Je to možná jediná investice, která vám vynese bez ohledu na to, zda bude krize nebo ne.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jakou vysokou školu?

Vysokoškolskému vzdělání se přibližuje co největší počet obyvatel. Už skoro každé větší město má svoji...
více…

Jak se vzdělávat? Soustavně.

Jsou to sice pomalé změny, ale práce, přesněji její povaha, se postupně mění. Dnes uspějete tím lépe, čím více...
více…

Jak si ulehčit učení?

Téměř každý z nás se někdy setkal s tím, že mu "hoří termín" a nestíhá se něco naučit. Ať už je to zkouška...
více…

Počítačové kurzy

Počítače jsou zajímavá věc. Momentálně už je jejich ovládání tak jednoduché, že mnoho úkolů hladce...
více…

Jazykové kurzy

Jednou z nejlepších investic do vlastní budoucnosti je jazykový kurz. Jazykové kurzy vám umožní zvládnout cizí řeč,...
více…

Co jsou kurzy?

Kurz je krátkodobé školení. Pokud mnoho lidí používá slova kurzy / školení jako synonyma, je mezi nimi...
více…

Co je školení?

Školení je zpravidla dlouhodobější proces. Někdy se slova kurz a školení zaměňují. Kurz je spíše krátkodobá...
více…

Vzdělání

Zatímco člověk studuje, zpravidla se mu do toho velmi nechce. Vzdělávání je pro většinu dost otravná záležitost....
více…

Brzdy, blokanty a kladky

Brzdy, blokanty a nejrůznější kladky hojně využívají nejen horolezci, ale také speleologové, arboristé (stromolezci)...
více…

Smyčky - sešité, expresní a pomocné šňůry

Sešité, expresky nebo metráž? Řeč bude o smyčkách neboli smycích, které patří mezi nezbytnosti každého horolezce....
více…