Zaměstnavatel nemá práci pro zamětstnance

V důsledku hospodářské krize pociťují podniky snížený zájem o svou nabídku. Produkty, o které byl donedávna zájem, nyní kupuje jen sotvakdo.

           

Služby, které byly před časem poskytovány mnohým zákazníkům, jsou v současnosti jen málo využívané. Tento výrazný pokles poptávky se podepsal pod kritickou situaci mnoha zaměstnavatelů, kteří nemají pro své zaměstnance práci a ani peníze na jejich mzdy.

V případě, že je nedostatek poptávky pouze krátkodobý, tj. zaměstnavatel očekává v krátkém časovém horizontu (dny, týdny) jeho opětovný nárůst, obvykle nezavádí žádná významná úsporná opatření. Během tohoto období se zaměstnavatel většinou snaží dohodnout se zaměstnanci na řádné dovolené nebo jim čerpání dovolené přímo nařídí.

Pokud jde o dlouhodobý jev a zaměstnavatel nemá pro své zaměstnance práci celé měsíce, je negativně ovlivňován kompletní chod firmy a rychle se zhoršující finanční situace nutí zaměstnavatele k radikálním úsporným krokům. K nim neodmyslitelně patří propouštění a snižování mezd zaměstnancům. Avšak stává se, že zaměstnavatelé se uchylují i k postupům, které jsou na hranici zákona nebo ho dokonce porušují.

Jak může zaměstnavatel postupovat, aby zmenšil své břemeno povinností vůči zaměstnancům? Co mu povoluje zákon? V článcích z této sekce si postupně ukážeme jak to zaměstnavatelé řeší a zda je to v pořádku.

Možná ještě jiný pohled na tento problém může být psychologický. Pokud zaměstnavatel nemá práci, je to nepříjemná a těžká situace, která může vyústit do konfliktu, který není řešitelný.

 

Pohled zaměstnavatele

Zaměstnavatel zaměstnává pracovníky s předpokladem, že jejich práce přinese zaměstnavateli zisk. Jinými slovy zaměstnanec svou prací MUSÍ vydělat více peněz, než on sám dostane.

Zaměstnanec musí vydělat na svou čistou mzdu.

Na své daně, zdravotní a sociální pojištění (to je celkem vysoká částka, jako čistá mzda)

Na to, co pro svou práci potřebuje. Například vybavení kanceláře, pracovní oděv, spotřebované pohonné hmoty, počítač, energie a podobně.

Na zisk pro majitele firmy.

 

Pokud majitel firmy chce vydělat peníze (to je, jaksi samozřejmě smyslem podnikání) musí investovat. Zaplatí za vybavení, stroje, zaměstnance, energii, auta ... S tímto vším pak vykonává činnost. Něco prodává, něco vyrábí. V zásadě je jedno, co. Po sečtení za určité období však musí mít firma na účtu více peněz, než do toho vložila.

Pokud se však vinou hospodářské krize, špatným vedením firmy, nebo z jakýchkoliv důvodů přestane dařit dosahovat zisku, firma je v problémech. Zaměstnavatel, nebo majitel firmy může sice chvíli platit zaměstnance "ze svého", v naději, že později firma opět začne vydělávat. Ale to se nedá donekonečna.

Pokud určitá pracovní pozice nepřináší firmě finanční zisk, dříve, nebo později se obvykle zruší. Pro zaměstnavatele je nesmyslné platit pracovní místo, které pro firmu nemá význam. Pro zaměstnance je to možná kruté, ale tak jsou rozdány karty.

 

Pohled zaměstnance

Zaměstnanci se často nezajímají o to, jak se daří firmě. Mají svá pracovní místa, mzdu a pocit jaké - také jistoty, že jejich pracovní místo je poměrně stabilní. S takovým přístupem se zajímají o to, jaké výhody jim firma poskytne, někdy dokonce i spekulují, jak se ulít z práce, jak si na firemní účet zatelefonovat a podobně.

Pokud máte pracovní místo, zkuste se zajímat, zda svou prací pro firmu vyděláváte. Přímo nebo nepřímo. Pokud totiž pracujete naplno a víte, že vaše činnost představuje pro firmu příjem, pak je vaše pracovní místo poměrně bezpečné. Jakkoli se z médií valí informace o nezaměstnanosti a propouštění, kvalitních lidí je stále málo.

Ochotni, schopni zaměstnanci si práci najdou vždy - vydělají si na sebe.

A tak pokud máte pocit, že pracujete ve firmě, kde se pod vámi třese židle, vždy si pokládejte otázku, zda vaší prací přinášíte zisk. Pokud ne, hledejte způsob, jak byste to mohli udělat, abyste zisk pro firmu dosáhli. To, že firma krachuje je často spoluzpůsobené i tím, co dělají zaměstnanci, neboť schopné manažery firma má.

Pokud máte pocit, že pracujete na potápějící se lodi, raději se porozhlédněte po jiné firmě. Je to výhodnější, než následně zápasit se snižováním mzdy a nejistotou.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


AROMA DIFUZÉR CARPEX MICRO ( S VŮNÍ )

Aroma difuzéry patří mezi nejmodernější produkty, které jsou na trhu s interiérovými osvěžovači vzduchu. Své...
více…

Vyměnitelná vůně OURFRESH – Cotton Blossom

Používání osvěžovače vzduchu se již stalo téměř samozřejmostí v našich domácnostech a komerčních prostorech....
více…

4 nejčastější chyby při výběru pracovní obuvi

Máte doma kvalitní pracovní boty? Že ne, případně je nepoužíváte? Chyba! Rozhodně se vyplatí mít minimálně...
více…

Jak správně sedět a pracovat, aby nás nebolela záda?

Téměř každá stereotypní práce si vybírá daň na nejvíce namáhaných a upřednostňovaných částech těla. A ne...
více…

Jak vnitřní hodiny ovlivňují naši výkonnost aneb Sovy a skřivani v akci

Každý máme své "vnitřní hodiny". Jen na nich nemáme všichni nastavený stejný čas. Tím se dá vysvětlit, proč nám...
více…

Proč vede pokora ke šťastnému životu?

Pokora je lidská vlastnost, která se řadí mezi cnosti. Ale jak se žije v dnešní době lidem s touto cností? Není to...
více…

Příliš vysoké nároky mohou vést k depresi, úzkosti i sebevraždě

Snažíte se být v práci dokonalí? Určitě je to jedna z vlastností, kterou zaměstnavatelé ocení. Ale pozor na zdraví!...
více…

Čas na osobní život pomáhá i v pracovní kariéře

Duševní zdraví je nedílnou součástí celkové zdravotní kondice. Osvědčenou cestou ke zdraví je i racionální...
více…

Sedm schopností, které by měl mít dobrý vedoucí aneb Já není my!

Na trhu práce je nedostatek kvalitních pracovníků. A to určuje, že již si firmy nevybírají zaměstnance, ale lidé se...
více…

Jaké zkušenosti přinese titul MBA zaměstnancům státní správy?

Veřejná správa je službou veřejnosti. Jako úřednici v územní samosprávě a státní správě na všech úrovních...
více…