Podnikání a rodina

Zaměstnanec se řídí pravidly a plní povinnosti, které mu v rámci zákona, určil zaměstnavatel. Ví kdy má přijít do práce, kolik hodin musí odpracovat, kdy si může odskočit, protože má přestávku, na kolik dní dovolené má nárok a podobně.

Živnostník nemá pevně stanovená pravidla, o své nároky či povinnosti se stará sám. Z toho vyplývá několik výhod, ale i nevýhody. Na jedné straně má volnost, na straně druhé, pokud chce mít dostatek práce a objednávek, musí být flexibilní, přizpůsobivý a ochotný pracovat i za stresujících podmínek. Zároveň je často nucen obětovat nejeden víkend, či dovolenou a pracovat i s plným nosem a teplotami.

Samostatná výdělečná činnost se svými pozitivy i negativy výrazně ovlivňuje nejen život soukromníka, ale i celé jeho rodiny. Ta je nucena na oltář podnikání obětovat mnoho prostoru a času, zároveň musí disponovat řádnou dávkou tolerance, trpělivosti, pochopení, nebo přizpůsobivosti. Život se živnostníkem se neobejde ani bez ochoty rodiny sdílet s ním rizika, problémy a nejistoty.

Podnikání může dát rodině větší peněžní příjem, ale rozhodně neposkytuje spolehlivost a jistotu. Jestliže byl tento měsíc finančně úspěšný, neznamená to, že bude úspěšný i ten následující. Možná minulý rok byl podnikatel s celou rodinou třikrát u moře, ale letos se klidně může stát, že nepůjdou ani na prodloužený víkend na chatu.

Soukromník disponuje volností, pracovní dobu přizpůsobuje svým povinnostem. Zároveň ho však svazují závazky vůči zákazníkům, úsilí nepromrhat příležitosti a snaha uspokojit každou poptávku.

Možná měl partner-živnostník v posledním období dostatek času na rodinu. Vodil ratolest do školky, zúčastnil se všech lékařských vyšetření dětí, nezapomněl na jedinou dětskou akci a nedělalo mu problém najít si uprostřed týdne čas na rodinný výlet.

Problémy a stresy v podnikání však mohou vzápětí způsobit, že se rodina na dlouhé týdny ocitne jakoby na "druhé koleji". Najednou jakoby by měl pro soukromníka den příliš málo hodin. Domů se chodí pouze vyspat a jen málokdy zastihne děti dříve než usnou. Navíc má hlavu někde velmi daleko. Starosti v práci mu prohlubují vrásky a nervozita se projevuje i na jeho chování doma.

Život podnikatele není jednoduchý, nemá automaticky plné kapsy peněz, úspěch, nebo bohaté známé, nevidí před sebou jasnou nalinkovanou budoucnost. Všechno něco stojí a každý si je strůjcem vlastního štěstí. To platí i pro podnikání. Ale to skutečně důležité a cenné v životě, což by mělo vždy stát na prvním místě, je rodina a děti.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak začít podnikat? 1

Cesta ke zdárnému podnikání vede přes důležitá rozhodnutí. Neobejde se bez plánování a hledání odpovědí na...
více…

Na fakturu nebo bez papírů?

Každý člověk, ať už z pozice prodávajícího nebo kupujícího, chce minimalizovat své finanční výdaje,...
více…

Podnikat s někým nebo sám?

Možná máte nápad, podnikatelský plán, ale máte obavy jít do toho sami a tak uvažujete o tom, že byste někoho...
více…

Co je podnikání?

Podnikání, podnikatel, podnik. Pod tímto slovem zpravidla rozumíme aktivitu ve smyslu vytvoření něčeho co nám...
více…

Jak zdárně podnikat? 5 kroků k úspěchu

Váháte, zda se dát na podnikatelskou dráhu a osamostatnit se? Jestliže máte originální nápad, který zalepí díru na...
více…

Jaký notebook se hodí pro vaše účely?

Vybíráte nový notebook, ale v záplavě modelů od jednotlivých výrobců se nevyznáte? Vycházejte z toho, pro jaké...
více…

On-page SEO a Off-page SEO pod drobnohledem

Vlastnit kvalitní web bezesporu nestačí. Musí se dostat na oči veřejnosti, získat si své publikum. To není zrovna...
více…

Deset rad pro budoucí úspěšné podnikatele

Samostatně podnikat je činorodá, pružná, ale také zejména hodně náročná cesta, jak se stát vlastním šéfem a...
více…

Úspěch v práci je často záležitostí nejen znalostí, ale i šestého smyslu

Tak jako je různá práce, tak jsou i různí šéfové. Na některé s láskou vzpomínáme i léta potom, co již pod nimi...
více…

Co je Paretovo pravidlo?

Zkuste si svůj život podrobit rychlé analýze. Využijte na to Paretovo pravidlo. Jde o pravidlo 80 ku 20. Platí...
více…