První rande - to je hotová věda

Takže jste poznali fajn babu a líbí se vám. Nebo fešáka (abychom byli emancipovaní). V baru, na večírku u kamarádů, na dovolené, v práci, na školení, v autobuse, na internetu, u lékaře, v jazykové škole - kdekoli - a chcete ji nebo ho pozvat na rande. A chcete, aby to rande nebylo poslední ...

           

Nuže, věřte či nevěřte, ono se to sice nezdá, ale je to malá věda. Někdy je to dokonce složitější, jak zvládnout nudný manželský život.

 

Základní otázka

Už jen základní otázka: co je vlastně první rande? Když jdete se spolužákem sami dva ze školy, zastavíte se na zmrzlině a super si "pokecate" - je to už první rande? Když zajdete s kolegyní po práci na jeden "drink", ze kterého jsou nakonec čtyři, trošku flirtujete, projedete se nočním městem, ona vás na rozloučenou obejme a odfrčí taxíkem domů - je to už první rande? Nebo se setkáte na kávě s někým, s kým si týden chatujete na internetu, abyste se uviděli na živo - je to už první rande?

Bohužel, jednoznačná odpověď neexistuje, neboť to, co může být pro jednoho rande, je pro druhého nezávazné setkání. Nejideálnější je, pokud je účel schůzky předem deklarovaný - alespoň náznakem, chováním - a oběma jasný.Staré pravidlo.
Nebylo by od věci, kdyby konečně někdo napsal knihu o tom, jak "randit" na počátku dvacátého prvního století - všechna stará dobrá pravidla jsou přinejmenším diskutabilní. Zdá se, že co platilo před půl stoletím nebo před dvaceti lety, už neplatí, ale možná zase začíná platit ... Čert aby se v tom vyznal.

Začněme například tím pozváním. Muž nabere odvahu a pozve ženu na schůzku. Udělá to mile, nenásilně, usmívá se při tom - a ona se vymluví na povinnosti. Jenže, je toto skutečně odmítnutím? Před časem jsme na lince Pravdy s psychologem řešili problém telefonujícího mladého muže. Platonicky zamilovaný do kolegyně ji na rande - tedy podle jeho slov na večeři, do kina, na kávu - pozval už třikrát. Ona se vždy podívala do diáře a řekla bohužel. A co dále, do kdy to zkoušet? Různí odborníci se shodují - třikrát a dost. Ačkoliv mnoho naznačí již forma prvního odmítnutí. Pokud sice odmítne, protože nemá čas, ale navrhne alespoň jiný termín, je to neklamným znamení toho, že o setkání má zájem.

A je v pořádku, pokud žena pozve muže? Je pouze domněnkou, že ženy dnes zvou muže na rande více než v minulosti. Z průzkumů americké agentury Great expectations vyšlo najevo, že pouze 7 procent žen starších 26 let preferuje situaci, kdy pozvou muže na schůzku samy. A to je Amerika. "Nechci riskovat, že mě nějaký muž bude považovat za zoufalou, opuštěnou, nadrženou, lehkou ženskou," říká studentka ekonomie Verona, ale zároveň prý tajně obdivuje svou o šest let mladší sestru Tinu, která bez problémů pozvala esemeskou na rande kamaráda z jezdectva. A když ji odmítl, trhla ramenem a řekla: No alespoň nezabíjím čas sněním o někom, kdo mě nechce. A Verona sní o spolužákovi již více než půl roku, první krok by však neučinila. NIKDY!

 

Do kina ne

Co se týká místa první schůzky, nemůžete mnoho zkazit - oběd, káva, procházka v parku, výstava. Cílem schůzky je trochu se poznat a mluvit. Takže kino, divadlo, hlučný bar automaticky vypadávají. "Protože na prvním rande toužíme získat toho druhého, zalíbit se mu, měli bychom volit místa, která buď říkají něco o nás samých, cítíme se tam dobře a chceme se s tím druhým podělit, nebo jsou to místa, o kterých předpokládáme, že se líbí tomu druhému, "radí psycholožka Ľubica Mižičková.

 

A co témata rozhovoru?

Zakázané jsou bývalé partnerky a partneři, sex a vše, co souvisí s vaším milostným životem. Nataša Tanská v knize Šťukológia, určené zejména pro "štiky", ženy, které se vyznají v tlačenici, radí například toto: "Na rande je třeba vytvořit atmosféru volnosti, nenucenosti, přátelského tónu - a zejména nezávaznosti. Ani téma konverzace nenechává Štika náhodě a spontánnosti . Zatímco jde na první rande, zopakuje si některé základní, dosud úspěšné zásady. Opakuje si, že je třeba: a) mluvit o něm, ne o sobě, b) spatřit na něm něco, co ho ozvláštňuje, snažit se to pojmenovat (bude určitě poslouchat se zatajeným dechem), pokoušet se definovat jeho osobnost, c) neustále se vyptávat na jeho zájmy, práci, plány, d) nevyptávat se na jeho soukromí, e) nemluvit vtipy, f) zmínit vlastní domov a rodinu, g) zmínit jeho rodiče, h) vyhnout se odpovědím na jeho otázky o vlastním soukromí, i) neoslňovat inteligencí, j) nikdy si na nic nestěžovat. " Tečka. Pokud se to dodržuje na obou stranách - oba netouží po ničem jiném než po dalším rande.

Takže rande se vyvíjí slibně a přichází na řadu placení. Žena nabídne, že zaplatí svůj díl a muž je zmatený. Pokud nic neřekne, žena bude rozčarovaná, protože doufala, že se zachová jako gentleman. Pokud uhradí večeři za oba může být považován za nacionalistu. Zlaté pravidlo ohledně placení na prvním rande říká - kdo zve, platí. Psycholožka Ľubica Mižičková navrhuje pro ženy i kouzelnou formulku: Pouze pozýváš, nebo i platíš?

 

Podlehnout vášni?

A sex na prvním rande je, noo, řekněme poněkud nestandardní vývoj situace, ale stává se. Jediné, co se vyplatí litovat, je, pokud jste nepoužili kondom ... To je však již jiné téma.

Drobné potíže na prvním rande může způsobovat i odlišný slovník mužů a žen. "Mužům radím, aby byli vynalézaví a zkoušeli se vší zdvořilostí a zvědavostí zjistit nebo odhadnout, co žena očekává," radí psycholog dr. Perper v knize Sex na celý život. Pro ženy je zase rada od dr. Malleryové - dovolte mužům, aby byli gentlemani, bude to těšit oba. A co druhé rande? Rada pro muže - pokud se s dámou již nechcete setkat, neptejte se ze soucitu či zbabělosti na její telefonní číslo. Stačí říct: Je takové milé poznávat nové lidi. Možná se někdy zase setkáme. Nic víc, nic míň. A rada pro ženy - nemusíte se s telefonem i sprchovat, pokud vás nezastihne a stojí o vás, zavolá ještě jednou. Pokud nezavolá do tří dnů, tak už asi nezavolá.

Co je však na vědě nazvané první rande nejdůležitější - neberte ho příliš vážně. Smějte se, když se něco nepodaří. A pokud se vůbec nic nepodaří? Hlavu vzhůru. Je velmi nepravděpodobné, že by z miliard lidí na celém světě existoval pouze jeden jediný člověk vhodný pro vás. Hledejte dále ...

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Drsný nebo něžný sex?

Ženy mají rády jemné a něžné muže, ale občas milují drsňáky! A proto by se muži měli občas stát pro své...
více…

Změna stereotypu v sexu - experimenty, hračky a čas

Úplně doladěný sex neexistuje a to je dobře, protože alespoň je stále co ladit. Zdokonalovat se můžeme nejen v...
více…

Sex neberte tak vážně, i fiasko nemusí znamenat konec vztahu

Stává se to, možná se to stalo i vám, anebo v budoucnu stát může. Seznámíte se s fajn mužem, vše probíhá jak má...
více…

Sex s mlčenlivým partnerem

Sex jako v němém filmu? I tak to vypadá u některých partnerů. Je to sice divná forma vášně, ale když to tak...
více…

Líbání jako vzrušující akt a předehra

Co muži milují na ženách? Hlavně to, když jsou ženy hravé a umí být v lásce rafinované. Pokud žena umí s jazykem...
více…

Poloha 69 - třešnička na dortu sexuálních zážitků

Magická poloha 69. Co o ní víte a co ještě ne? Patří mezi vaše oblíbené, anebo jste ji ještě nezkusili? V čem...
více…

Muži, kteří masturbují, předcházejí problémům s prostatou

Proč muži masturbují? A proč masturbují, přestože jsou se svým sexuálním životem spokojeni? To jsou otázky, které...
více…

Muž se pozná podle oblíbené sexuální polohy

Ženy rády nakukují mužům do jejich niter. A muži si zase naopak rádi do těch niter nakukovat nenechají. Jak tedy...
více…

Proč si ženy neužívají sex jako muži?

Některé ženy jsou přímo expertky na výmluvy, když má dojít na sex. Ale pozor, milé ženy, právě tohle některé...
více…

Sex ve dvaceti a padesáti letech - rozdíly a priority

Ve kterém věku jsou muži na pomyslném sexuálním vrcholu? Jak se věk podepisuje na tom, co muži v posteli dokáží?...
více…