Jaký kočárek pro miminko?

Většinou nezbytnou součástí výbavičky pro miminko je i kočárek. Dnes už mají rodiče mnohem více možností, než tomu bylo kdysi, kdy byly na trhu dva či tři druhy kočárků. Nabídka je dnes skutečně pestrá, takže výběr toho nejlepšího kočárku není vůbec snadný úkol.

Kočárky se dají rozdělit do několika kategorií a podkategorií. Mezi základní druhy patří kočárky hluboké (jsou pro nejmenší miminka), sportovní (jsou pro děti, které již dokáží samy sedět) a pak kočárky kombinované, které v sobě spojují hlubokou vaničku a následně se dají předělat na sportovní verzi kočárku.

To je však jen velmi zjednodušený popis, protože například i sportovní kočárek se dá použít od narození, pokud se na něj dá připevnit autosedačka pro nejmenší miminka a podobně. Jednoduše, možností je velmi mnoho.

Pokud čekáte první miminko, možná se vyplatí koupit kombinovaný kočárek. Dnes si rodiče často pořizují celé kočárkové sestavy - hluboká vanička, sportovní část a autosedačka, tzv. trojkombinace.

Při výběru je nutné se zaměřit zejména na to, kam s kočárkem plánujete chodit, tedy na jakých terénech jej budete používat. Tomu je třeba přizpůsobit například velikost kol. Do hrbolatých terénů se spíše hodí velká nafukovací kola, do města postačí i malá kolečka.

Počet kol už dávno není omezen jen na čtyři. Vyrábějí se kočárky s třemi koly, tzv. tříkolky, pak s různými zdvojenými koly a podobně. Rozdíly jsou i v tom, zda se přední kola dají otáčet, nebo jsou napevno. Otáčivá kola mají výhodu v tom, že nejednou usnadní manipulaci s kočárkem a většinou se dají zaaretovat, tedy "přeměnit" na neotáčivá jednoduchým úkonem.

Kromě toho vás také možná bude zajímat, zda se dá sportovní část kočárku umístit ve směru i protisměru jízdy (aby jste mohla miminko vozit v obou směrech), případně zda má kočárek přehazovatelnou rukojeť.

Dále i hmotnost kočárku je poměrně důležitým prvkem při výběru. Pokud budete např. s kočárkem cestovat MHD nebo jej často přenášet, pak si vybírejte co nejlehčí variantu s jednoduchým skládáním.

Také si zjistěte, zda se daný kočárek vejde do kufru vašeho auta. Na tuto drobnost mnohokrát rodiče zapomenou a pak je to stojí kopec nervů než obrovský kočárek vtěsnají do minikufru.

Rozdíly jsou i v rukojeti. Zatímco některým rodičům spíše vyhovuje rukojeť plná, jiní dávají přednost tzv. golfovým hůlkám - tedy rukojeti jsou dvě a při tlačení kočárku potřebujete obě ruce. Dnes už jsou i kombinované varianty rukojetí - golfové hole se dají spojit a vznikne plná rukojeť, takže podle potřeby si tento prvek přizpůsobíte.

Velmi důležitá je bezpečnost kočárku. Dnes už zpravidla každý kočárek má pětibodové bezpečnostní pásy a také musí být stabilní, aby nedošlo k převrácení. Přece jen se však čas od času objeví informace o nebezpečném kočárku na našem trhu, takže je dobré sledovat zejména stránky České obchodní inspekce.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jaké jméno vybrat pro dítě?

Jak vybrat mezi spoustou jmen to nejlepší? To je otázka, která bývá občas i předmětem hádek mezi rodiči a...
více…

Řeč a její složitý vývoj u dítěte do jednoho roku

Řeč u dítěte do jednoho roku věku nelze rozvíjet samostatně, ale musí současně probíhat i rozvoj ostatních...
více…

Jak cestovat s miminkem letadlem?

Chcete letět s miminkem na dovolenou, nebo jen na návštěvu k příbuzným za hranicemi a nechcete se trmácet spoustu...
více…

Kojení očima miminka

Instrukce kolem kojení bývají většinou zaměřeny na to, jak a co má dělat maminka. Ale napadlo vás někdy, že...
více…

Kolik hodin spí děti podle věku?

Nedostatek spánku způsobuje poruchy koncentrace, ale i hyperaktivitu a agresivní chování. Není tomu jinak ani u...
více…

První dětský pokoj a jeho zařízení

Před příchodem miminka na svět je třeba vyřešit v bytě několik důležitých věcí. Před vámi stojí i otázka...
více…

Jak poznat, že se má miminko dobře a chce komunikovat?

Přestože malá miminka neumějí mluvit, snadno se dá z jejich chování vycítit co chtějí. Rodiče jejich jazyku...
více…

Miminka a náušnice - propíchnout, nastřelit nebo nechat na později?

Po narození děvčátka řeší rodiče kromě budoucích nákupů sukní a šatiček i zásadnější investice. Koupit a...
více…

Kdy jít s miminkem ven a jak ho obléci?

Kdy jít s děťátkem ven? Co mu obléci, aby mu nebylo zima, ale ani se nepřehřálo? Jít ven, když prší či...
více…

Jak naučit dítě chodit na nočník?

Jak můžete dítěti pomoci, aby pochopilo, co od něj chcete a připravilo se na novou "životní...
více…