Zkuste jít na stres sexem

Vážnými nepřáteli lásky a sexu jsou stres a únava. Shodují se na tom sexuologové i psychiatři. Samozřejmě, nemají na mysli pozitivní stres, který je nedílnou součástí zapojení se do nových úkolů, ani zaslouženou únavu, která se usazuje ve svalech po dobře řízené práci.

         

Za skutečného nepřítele považují takový stres z práce, ze života nebo z rodinného života, který způsobil, že člověk se dlouhodobě nedokáže uvolnit, užít si volný čas, neumí odpočívat, jeho mysl zůstává otupělá, propadá skepsi a zmocňuje se ho deprese. Čím více se z kruhu snaží dostat ven, tím více ho to do něj vtahuje. Pokud bojuje, dorazí ho stres s únavou ještě více.

 

Co se děje?

Při stresu - bez ohledu na to, zda vás rozčílí dopravní zácpa, "neomylný" šéf, "slepičí" rozměr manželčina uvažování nebo termín odevzdání práce - obvykle tělo zareaguje fyzickou aktivitou, svaly. Ty se napínají v očekávání, zda dostanou pokyn bojovat nebo utíkat. Zároveň však přestane se svou činností trávicí trakt a hypofýza s adrenalinovými žlázami vyloučí do organismu hormony, které zvýší tep, krevní tlak a zrychlí dech.

"Když se to stane jednou týdně, nic se neděje," říká Peter Breier, primář psychiatrie v bratislavské ružinovské nemocnici. "Pokud se to však opakuje několikrát denně, tedy když vás šéf několikrát poká před spolupracovníky, žena před dětmi za pozdní příchod domů a když se na vás sesype i řada dalších komplikací, může být toho hodně." Výsledkem vaší,, viny "bývá, že postel je to poslední, na co máte chuť. Nebo vás bolí hlava ...

 

Jak na únavu?

Pokud jde jen o náhodnou epizodu selhání, za kterou jednoznačně může například vyčerpání z noci, během níž se ozýval novorozenec, často stačí 20 až 30-minutový spánek před okamžikem, kdy je třeba být v kondici. Důležité však je, aby spánek netrval déle. Po více než třiceti minutách totiž hrozí, že upadnete do hlubokého spánku a po něm se probudíte ještě unavenější.

Navíc psychologové nedoporučují podobnou strategii používat jako pravidlo a nahrazovat jí nedostatek spánku. Čím častěji ji použijete, tím se zdřímnutí stane méně účinným pro obnovu sil. Z dlouhodobějšího hlediska je k odstranění únavy a stresu účinnější střídat psychickou aktivitu s fyzickou.

 

Rady do práce

Bez ohledu na to, kde na vás stres útočí, je skvělou radou netrápit se kvůli věcem, které nemůžete ovlivnit. "Nejrozumněji uděláte, když se jimi přestanete trápit a zbytečně vydávat energii," tvrdí v knize Sex na celý život prof. Edward Blanchard z Centra pro nemoci způsobené stresem a úzkostí při Státní univerzitě v New Yorku. "Místo toho se pokuste akceptovat vše, co nedokážete změnit a soustřeďte energii na zvládnutí situací, které ovlivnit můžete."

Zejména v případě ctižádostivých a ambiciózních lidí, mezi které psychiatři řadí například devíti z deseti mužů, považují odborníci za důležité, aby věděli vedoucímu odmítnout dodržení těžko splnitelných úloh respektive jejich termínu. V opačném případě je čeká zloba a sžírání se pro novou odpovědnost. Jistěže, podobným krokem částečně riskují kariéru, ale podle Blancharda zachraňují - v případě mužů - potenci, v případě žen užívání si.

"V každém případě být zavalen velkým množstvím práce znamená riskovat jeho nezvládnutí na profesionální úrovni," říká. "Je horší říct ne a uvést množství důvodů proti nebo přijmout roli a riskovat pověst člověka, který se dokáže svých úkolů zhostit jen nedbale?"

 

Rady do postele

Sex patří mezi osvědčené aktivity na odstranění stresu. Může však být i jedním z nejsilnějších stresovacích momentů. Aby se to například v případě muže nestalo, skutečně by se nemusel ze všech fyzických i duševních sil snažit o dosažení partnerčina orgasmu za každou cenu. Podle většiny psychiatrů a psychologů by měl odhodlání železného atleta ponechat mimo postele.

"Místo toho udělá lépe, když investuje do všeho, co podporuje partnerčino sebevědomí, po čem se ona bude cítit přitažlivá, žádaná, sexy," radí americký psychiatr Willl Hartman. Sexuologové také mužům doporučují, aby nezapomínali na vlastní uspokojení, jinak postupně,, zapomenou ", že se někdy uměli vzrušit.

"Především existují dvě věci, které spočívají na vaší partnerce," radí americká psycholožka Shirley Zussmanová v knize Sex na celý život. "To, jak v ní probudíte rozkoš a to, jak ona vzruší vás. Ve zdravém vztahu oba partneři respektují své potřeby a touhy."

 

Pánové, pozor!

Podle sexuologů odstranit stres, který v člověku zůstal, dokáže smyslové soustředění se na pokožku partnera. Na rty, na prsa, na břicho. Za stejně důležité rovněž považují, aby aktivitu při milování vždy nevyvíjel pouze muž nebo pouze žena. Proto radí, pokud to nevyplývá ze spontánnosti vztahu, aby se například partneři dohodli, že jednu noc bude aktivní jeden a pak si to vymění.

"Z rozhovorů s muži vyplývá, že jako pravidlo oceňují, když jejich partnerky převezmou iniciativu," tvrdí anglický psychiatr Robert Birch. Obecně je pro úspěch muže v posteli podstatné, aby došlo k erekci.

Pokud však selžou, nejrozumnější cestou jak problém vyřešit rozhodně není jejich odchod z "bojiště", ale pokus vysvětlit příčinu partnerce, že reagují na stres, protože ... A pokračovali v laskání. Hladili, líbali, sváděli, dráždili ...

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Drsný nebo něžný sex?

Ženy mají rády jemné a něžné muže, ale občas milují drsňáky! A proto by se muži měli občas stát pro své...
více…

Změna stereotypu v sexu - experimenty, hračky a čas

Úplně doladěný sex neexistuje a to je dobře, protože alespoň je stále co ladit. Zdokonalovat se můžeme nejen v...
více…

Sex neberte tak vážně, i fiasko nemusí znamenat konec vztahu

Stává se to, možná se to stalo i vám, anebo v budoucnu stát může. Seznámíte se s fajn mužem, vše probíhá jak má...
více…

Sex s mlčenlivým partnerem

Sex jako v němém filmu? I tak to vypadá u některých partnerů. Je to sice divná forma vášně, ale když to tak...
více…

Líbání jako vzrušující akt a předehra

Co muži milují na ženách? Hlavně to, když jsou ženy hravé a umí být v lásce rafinované. Pokud žena umí s jazykem...
více…

Poloha 69 - třešnička na dortu sexuálních zážitků

Magická poloha 69. Co o ní víte a co ještě ne? Patří mezi vaše oblíbené, anebo jste ji ještě nezkusili? V čem...
více…

Muži, kteří masturbují, předcházejí problémům s prostatou

Proč muži masturbují? A proč masturbují, přestože jsou se svým sexuálním životem spokojeni? To jsou otázky, které...
více…

Muž se pozná podle oblíbené sexuální polohy

Ženy rády nakukují mužům do jejich niter. A muži si zase naopak rádi do těch niter nakukovat nenechají. Jak tedy...
více…

Proč si ženy neužívají sex jako muži?

Některé ženy jsou přímo expertky na výmluvy, když má dojít na sex. Ale pozor, milé ženy, právě tohle některé...
více…

Sex ve dvaceti a padesáti letech - rozdíly a priority

Ve kterém věku jsou muži na pomyslném sexuálním vrcholu? Jak se věk podepisuje na tom, co muži v posteli dokáží?...
více…